Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/69282/dvi-paras-dirbe-mokslininkai-surado-musu-gyvenima-palengvinsiancius-sprendimus/spausdinti/

Dvi paras dirbę mokslininkai surado mūsų gyvenimą palengvinsiančius sprendimus

Publikuota: 2019-08-13 16:19
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Iš VU studentų sudaryta „Vilnius-Lithuania iGEM 2019“ komanda surengė jau antrus metus iš eilės VU Gyvybės mokslų centre vykstančias tarptautines gyvybės mokslų programavimo varžybas „BioHackathon’19: Lab App“. Jose gyvybės mokslų ir informacinių technologijų žinovai per 48 val. turėjo sukurti taikomąją programėlę, kuri prisidėtų prie visuomenės švietimo, biosaugos ir (ar) laboratorijos darbo optimizavimo.


Iš Vilniaus universiteto (VU) studentų sudaryta „Vilnius-Lithuania iGEM 2019“ komanda surengė jau antrus metus iš eilės VU Gyvybės mokslų centre (GMC) vykstančias tarptautines gyvybės mokslų programavimo varžybas „BioHackathon’19: Lab App“. Jose gyvybės mokslų ir informacinių technologijų žinovai per 48 val. turėjo sukurti taikomąją programėlę, kuri prisidėtų prie visuomenės švietimo, biosaugos ir (ar) laboratorijos darbo optimizavimo, rašoma pranešime spaudai.

Tarptautinės gyvybės mokslų programavimo varžybos „BioHackathon’19: Lab App“ © Vilniaus Universitetas
Tarptautinės gyvybės mokslų programavimo varžybos „BioHackathon’19: Lab App“
© Vilniaus Universitetas

2019 m. biohakatone varžėsi vienuolika komandų iš Lietuvos ir trys iš svetur – Švendijos, Danijos bei Vokietijos. Komandas sudarė gamtos mokslų ir informacinių technologijų, taip pat dizaino ir marketingo specialistai. Tarpdisciplininės varžybos siekia skatinti skirtingų sričių mokslininkų bendradarbiavimą, kuris leistų drauge kurti vertingas inovacijas visuomenei.

„Mūsų gyvenimo tempas vis greitėja, taigi atsiranda poreikis turėti viską vienoje vietoje. Anksčiau laukdavome orų apžvalgos per radiją ar televiziją, o dabar galime pasitikrinti prognozę telefone čia ir dabar. Tokioje sparčiai besikeičiančioje visuomenėje į biohakatoną norime suburti skirtingų sričių specialistus, kurie savo išradimais pagelbėtų mums kiekvieną dieną“, – teigia „Vilnius-Lithuania iGEM 2019“ komandos vadovas Valentas Brasas.

Šių metų programinės įrangos kūrėjų šventėje nugalėtoja tapo komanda „Artificia“, sukūrusi programėlę „Lase“ (angl. Laboratory Search). Ji suteikia galimybę lengvai rasti mokslininkus, dirbančius gyvybės mokslų srityje. Ši komanda buvo apdovanota 1000 eurų prizu, kurį įsteigė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

„Mūsų programa padeda sumažinti informacijos trūkumą mokslininkų bendruomenėje ir paspartina tyrimų metu iškilusių problemų ar neaiškumų sprendimą. Pavyzdžiui, jei teisės ekspertui reikia informacijos apie tai, kaip atliekami genetiniai tyrimai, kad iki galo suprastų, kaip dėlioti teisinius aspektus, jis be jokio vargo gali surasti gyvybės mokslų tyrėją naudodamasis šia paieškos sistema. Taip moksliniai tyrimai vyksta greičiau, patogiau, efektyviau ir mažesnėmis sąnaudomis“, – aiškina vienas iš programėlės autorių Margiris Laučys.

Antrosios vietos nugalėtoja komanda „VCS practice“ laimėjo 500 eurų. Ji sukūrė programėlę „MetaDrop“, kuri padeda automatizuoti ir pagreitinti aminorūgščių ir acilkarnitino testų interpretavimą.

„Šie testai atliekami apie 3100 Lietuvos pacientų per metus. Dauguma pacientų yra kūdikiai, nes minėti testai įtraukti į standartinę naujagimių sveikatos patikrą. Mūsų programa „MetaDrop“ paspartintų tokių testų atlikimą maždaug 60 proc.“, – pasakoja antrąją vietą laimėjusios komandos atstovė Ieva Sargautytė.

Trečiąją vietą užėmė ir 300 eurų pasidalijo komanda „Hello World“, sukūrusi mobiliąją programėlę „GeriaubE“, skanuojančią maisto produkto sudėties aprašymą ir suteikiančią informaciją apie jame esančius konservantus ar paties vartotojo įtrauktus vengtinus komponentus.

„Skaityti produktų sudėtį daugeliui yra varginantis, nuobodus darbas. Programėlė akimirksniu išanalizuoja etiketę ir pateikia vartotojui svarbią informaciją. Taigi galima sakyti, kad ji prisidėtų prie sveikesnės mitybos skatinimo ir palengvintų produktų pasirinkimą alergijų turintiems žmonėms“, – tikina viena iš idėjos autorių Justina Kraujūnaitė.

Kitos biohakatone dalyvavusios komandos išradingumu nenusileido laimėtojams – varžybų metu sukurtas žaidimas, padedantis mokytis chemijos, mobilioji programėlė, padedanti pagal telefono kamera nuskanuotos kramtomosios gumos spalvą nustatyti vaisingas dienas, ir programėlė, galinti išversti kraujo testus į „žmonių kalbą“ ir pranešti, kokių elementų paciento organizme trūksta.

Programėles sukūrusios komandos tikisi, kad ateityje jas bus galima pritaikyti plačiosios visuomenės poreikiams, taip pat VU Gyvybės mokslų centre, mokslinių tyrimų įmonėse ar versle.

Tarptautinių programavimo varžybų organizatorė – „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda jau penktus metus iš eilės atstovauja Lietuvai prestižiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“. 2015 ir 2016 m. lietuviai šiame konkurse laimėjo aukso medalius, 2017 m. – didįjį prizą, pernai – aukso ir bronzos medalius. iGEM konkurso koncepcija itin tarpdiscipliniška, komanda ne tik dirba prie sintetinės biologijos projekto, bet ir organizuoja įvairius mokslo populiarinimo renginius ir skatina visuomenės domėjimąsi gamtos mokslais.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!