Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/68634/tyrimas-atskleide-darbuotoju-produktyvumo-didinimas-tampa-pagrindiniu-imoniu-prioritetu/spausdinti/

Tyrimas atskleidė: darbuotojų produktyvumo didinimas tampa pagrindiniu įmonių prioritetu

Publikuota: 2019-06-24 17:23
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Technologijos atlieka reikšmingą vaidmenį formuojant netolimos ateities darbo aplinką, tačiau dauguma įmonių vis dar nėra tinkamai pasiruošusios susidoroti su laukiančiais iššūkiais. Atlikto tyrimo duomenimis, įmonės, siekiančios kuo sparčiau prisitaikyti prie naujų rinkos taisyklių, turėtų susitelkti į naujausias technologijas ir darbo sampratos pokyčius.


Technologijos atlieka reikšmingą vaidmenį formuojant netolimos ateities darbo aplinką, tačiau dauguma įmonių vis dar nėra tinkamai pasiruošusios susidoroti su laukiančiais iššūkiais.

„Dell Technologies“ ir „VMware“ atlikto tyrimo duomenimis, įmonės, siekiančios kuo sparčiau prisitaikyti prie naujų rinkos taisyklių, turėtų susitelkti į naujausias technologijas ir darbo sampratos pokyčius. Vis dėlto tam pakankamai dėmesio skiria tik mažiau nei trečdalis tyrime dalyvavusių įmonių (29 proc.).

Tyrimas atskleidė: darbuotojų produktyvumo didinimas tampa pagrindiniu įmonių prioritetu

Daugiau nei pusė iš šiam avangardui priklausančių įmonių mokymus laiko svarbiausiu prioritetu – kvalifikacijos kėlimas leidžia darbuotojams įgyti pažangiausius skaitmeninius įgūdžius ir neatsilikti nuo rinkos diktuojamo tempo. 48 proc. įmonių sukūrė arba kuria bendradarbiavimo sistemas, leidžiančias darbuotojams dirbti lanksčiu grafiku arba ne savo darbo vietoje. 46 proc. įmonių biuro erdvių pertvarką taip pat laiko būtina adaptacijos proceso dalimi.

Tyrime dalyvavo visą darbo dieną dirbantys darbuotojai iš mažų, vidutinių ir didelių įmonių Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje, Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Šiuo tyrimu siekta išsiaiškinti, kokį poveikį technologijos daro organizacijų kultūrai, darbiniams santykiams, naujų darbuotojų atrankai, darbo erdvei ir darbuotojų lūkesčiams. Europoje daugiausiai dėmesio šioms problemos skiria Didžioji Britanija: du trečdaliai šios šalies kompanijų tvirtina aktyviai besistengiančios prisitaikyti prie sparčiai kintančių Europos darbo jėgos poreikių.

„Darbo aplinka turėtų būti sukurta taip, kad atitiktų ne tik įmonės, bet ir joje dirbančių asmenų poreikius. Mes turime apmokyti darbuotojus ir suteikti jiems sąlygas įgyti reikiamas kompetencijas, naudotis naujausiomis technologijomis ir užtikrinti saugią ir atvirą darbo aplinką, kuri leistų jiems tobulėti, skatintų bendradarbiavimą, produktyvumą ir lankstumą“, – sako „Dell Technologies“ klientų skyriaus viceprezidentė Therese Cooney.

Atskleisti 4 pagrindiniai prioritetai

Saugumas. Dėl tokių teisės aktų kaip Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (GDPR) saugumas tapo svarbiu Europos įmonių rūpesčiu. Daugiau nei trečdalis organizacijų pripažįsta, kad duomenų saugumas ir apdorojimas yra viena didžiausių kliūčių diegiant inovacijas darbovietėje ir verslo kultūroje.

Kartų problema. Kartų įvairovė yra vienas iš faktorių, kodėl Europos įmonės susiduria su sunkumais prisitaikydamos prie ateities darbovietės poreikių. Nustatyta, kad Europos įmonėse šiuo metu dirba 38 proc. Y kartos, 35 proc. X kartos ir 7 proc. Z kartos darbuotojų. Ši įvairovė lemia trintį tarp skirtingų kartų ir jų lūkesčių, o tai tampa kliūtimi, stabdančia adaptacinius procesus. Įmonėms labai svarbu užtikrinti darnų ir pasitikėjimu grįstą skirtingų kartų bendradarbiavimą darbinėje erdvėje.

Produktyvumas. Pažangios technologijos automatizuoja užduotis ir leidžia darbuotojams maksimaliai išnaudoti savo potencialą. Išmanios skaitmeninės asistavimo sistemos ir vis didesnė žmogaus ir dirbtinio intelekto sąveika sudaro sąlygas spartesniam ir kokybiškesniam procesų valdymui.

Lanksti darbo aplinka. Daugumai šiuolaikinių darbuotojų lanksčios darbo sąlygos yra svarbiausias kriterijus renkantis darbovietę, kadangi tai padeda išlaikyti profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Vos 2 proc. įmonių mano, kad lankstus požiūris į darbą neduoda jokios naudos, tačiau net 56 proc. neabejoja, kad patenkinus darbuotojų poreikius kartu padidinamas jų našumas bei efektyvumas. Be to, net 46 proc. įmonių yra įsitikinusios, kad lanksčios darbo sąlygos ne tik padidina įmonės efektyvumą, bet ir užtikrina darbuotojų lojalumą ir pastovumą.

Naujų technologijų diegimas – debesų pagrindu veikiančios platformos, duomenų saugumą užtikrinanti programinė įranga ir mobili prieiga prie darbo įrankių – taip pat yra reikšmingos iniciatyvos, padėsiančios sukurti efektyvią ateities darbo kultūrą ir padidinti darbuotojų produktyvumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!