Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/68322/lietuvos-startuolis-tarptautiniame-tvariosios-energetikos-konkurse-su-dviviecio-paspirtuko-startuoliu/spausdinti/

Lietuvos startuolis tarptautiniame tvariosios energetikos konkurse – su dviviečio paspirtuko startuoliu

Publikuota: 2019-06-02 14:21
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Didžiausias Centrinės ir Rytų Europos tvariosios energetikos konkurso „PowerUp!“ finalas Krokuvoje jau įvyko. Penktą kartą organizuoto konkurso nugalėtojais tapo ir 50 tūkst. eurų prizą laimėjo Slovakijos startuolis „Danubia Nanotech“. Šiais metais konkurse dalyvavo per 300 startuolių iš 24 Centrinės ir Rytų Europos šalių, Lietuvą atstovavo startuolis „Unicorn Scooters“.


Didžiausias Centrinės ir Rytų Europos tvariosios energetikos konkurso „PowerUp!“ finalas Krokuvoje jau įvyko. Penktą kartą organizuoto konkurso nugalėtojais tapo ir 50 tūkst. eurų prizą laimėjo Slovakijos startuolis „Danubia Nanotech“. Nugalėtojai taip pat gavo galimybę prisijungti prie prestižinės „InnoEnergy“ verslo akceleravimo programos „Highway® by InnoEnergy“. Šiais metais konkurse dalyvavo per 300 startuolių iš 24 Centrinės ir Rytų Europos šalių, Lietuvą atstovavo startuolis „Unicorn Scooters“.

Lietuvos startuolis tarptautiniame tvariosios energetikos konkurse – su dviviečio paspirtuko startuoliu

Pirmosios vietos nugalėtojui – 50 tūkst. eurų prizas

Šių metų nugalėtojas pristatė oro temperatūros stebėjimo sprendimą – tai grafenų formos temperatūros jutiklis, kuris yra labai plonos plėvelės formos, uždedamos ant bet kokio ne metalinio pagrindo. Ši technologija yra naudinga elektrinių variklių baterijoms ir tinklinėms baterijų saugykloms, norint prailginti baterijos tarnavimo laiką.

„Nusprendėme dalyvauti konkurse, nes norėjome tokio investuotojo kaip „InnoEnergy“, kuris ne tik remia finansiškai, bet ir padeda kurti verslą per savo tinklą ir verslo akceleravimą. Džiaugiamės laimėję – labai laukiame, kuomet galutiniai užbaigsime šį produktą ir paruošime jį naudojimui ir pardavimui“, – sako Patrik Krizansky, „Danubia NanoTech“ direktorius.

Antrąją vietą užėmė ir 10 tūkst. eurų prizą laimėjo Latvijos startuolis „Atlant3D“, sukūręs universalų 3D spausdintuvą, skirtą mikro ir nano mikroschemų gamybai.

Trečiąją vietą su 5 tūkst. eurų vertės prizu laimėjo „V-Chiller“ startuolis ir Vengrijos. Jų sprendimas – tai aušintuvas, galintis atvėsinti gėrimus skardinėse per vieną minutę, sunaudodamas minimalų kiekį energijos.

Didžiajame finale – 14 startuolių

„Lietuvos atstovai konkurso didžiajame finale Krokuvoje varžėsi su 13 startuolių. Teisėjų komisiją sudarė investuotojai, industrijos atstovai, švaraus oro ekspertai ir tarptautinė žiniasklaida. „Unicorn Scooters“ atstovai sudalyvavo dviejų dienų intensyviuose kursuose (angl. bootcamp), kuriuos vedė žinomi Europos verslo mentoriai, susipažino su „InnoEnergy“ ekspertais ir rėmėjais bei pristatė savo sukurtą produktą – dvivietį paspirtuką“, – sako Dr. Kęstutis Morkūnas, „InnoEnergy“ atstovybės Lietuvoje vadovas.

„Unicorn Scooters“ – tai Lietuvos startuolis, gaminantis elektrinius paspirtukus, išskirtinai sukurtus tam, kad jais būtų galima dalintis, t. y. vienu metu jais gali važiuoti du žmonės. Šie elektriniai paspirtukai – tvirti, patvarūs ir tvarūs, turi pakeičiamą bateriją, jais paprasta ir patogu naudotis. „Unicorn Scooters“ gali būti naudojami miestuose arba verslo poreikiams, pavyzdžiui, judėjimui fabrikuose, oro uostuose.

„PowerUp! by InnoEnergy“ konkursas skirtas ne tik energetikos srities jaunam verslui, bet ir startuolių judumo, švaraus oro technologijų, šildymo, švariųjų ir išmaniųjų technologijų sprendimams. Mūsų konkursas išsiskiria tuo, kad be finansinių prizų dalyviai gali gauti mūsų paramą, mentorystę ir praktinę patirtį, kaip sukurtus produktus bei paslaugas atvesti į kitą lygį. Kiekvienas dalyvis turi galimybę būti pakviestas į prestižinę ir vieną didžiausių akceleravimo programų „Highway® by InnoEnergy“, galinčios skirti besikuriantiems startuoliams investicijų iki 150 tūkst. eurų“, – sako Jakub Miler, „InnoEnergy Central Europe“ generalinis direktorius.

Specialus apdovanojimas – „Švaraus oro iššūkis“

Pirmą kartą per penkerius metus „PowerUp! by InnoEnergy“ konkurse buvo įteiktas specialus „Švaraus oro iššūkio“ apdovanojimas, skirtas įmonėms, kuriančioms švaraus oro inovacijas. Šiais metais apdovanojimą laimėjo Estijos startuolis „Roofit.solar“, pristatęs naujo tipo saulės kolektorius, kurie suderina stogo dangos medžiagą su fotovoltiniais moduliais. Šį apdovanojimą suteikė „Veolia“ – įmonė, daug dėmesio skirianti sprendimams, susijusiems su tvarių miestų ir pramonių vystymu.

„Oro kokybė yra vienas svarbiausių iššūkių, kurį šiuo metu turi Lenkijos savivaldybės ir industrija. Štai kodėl visi sprendimai, susiję su švaraus oro palaikymu, yra verti dėmesio ir palaikymo. Džiaugiamės, jog startuoliai kuria naujas technologijas ir didžiuojamės galimybe tapti pirmaisiais „Švaraus oro iššūkio“ apdovanojimo rėmėjais“, – sako Fabien Ferrer, „Veolia“ Lenkijos grupės vykdomojo direktoriaus pavaduotojas.

Dalyvavimas didžiausiame Centrinės ir Rytų Europos tvariosios energetikos konkurso „PowerUp!“ taip pat suteikia galimybę susipažinti su lyderiaujančiais energetikos ir švariųjų technologijų verslo sektorių atstovais, iš kurių daugelis yra ir konkurso rėmėjai. Šių metų rėmėjai – tai „RAFAKO“, „DTEK“, „ZSE“ grupė ir „Enerjisa Enerji A.Ş.“.

Krokuvoje organizuotame konkurso didžiajame finale dalyvavo atstovai iš Vengrijos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos, Serbijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rumunijos, Bulgarijos, Kroatijos, Turkijos ir Graikijos.

„InnoEnergy“ buvo įkurta 2010 m. Ją remia Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT). 

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!