Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/68169/septyni-klausimai-kurie-kelia-didziausia-nerima-del-google-ir-huawei-skandalo/spausdinti/

Septyni klausimai, kurie kelia didžiausią nerimą dėl „Google“ ir „Huawei“ skandalo

Publikuota: 2019-05-22 08:16
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Visus technologijų srities atstovus sukrėtė JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakas, kuriuo Amerikos kompanijoms uždrausta turėti verslo reikalų su bendrovėmis, manoma, keliančiomis grėsmę nacionaliniam saugumui. Po kelių dienų prekybinius santykius su „Huawei“ palaikymą nutraukė „Google“, „Intel“ ir dar dvi kompanijos. Šių įvykių poveikis gali būti ilgai juntamas visai technologijų sričiai.


Visus technologijų srities atstovus sukrėtė JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakas, kuriuo Amerikos kompanijoms uždrausta turėti verslo reikalų su bendrovėmis, manoma, keliančiomis grėsmę nacionaliniam saugumui.

Po kelių dienų prekybinius santykius su „Huawei“ palaikymą nutraukė „Google“, „Intel“ ir dar dvi kompanijos.

Šių įvykių poveikis gali būti ilgai juntamas visai technologijų sričiai, rašoma theverge.com. Daugeliui neduoda ramybės keli klausimai:

Septyni klausimai, kurie kelia didžiausią nerimą dėl „Google“ ir „Huawei“ skandalo

1. Ką daryti, jei šiuo metu turite „Huawei“ įrenginį?

„Google“ pranešė, kad programėlių parduotuvė „Google Play“ ir toliau veiks jau esamuose „Huawei“ įrenginiuose, taigi jūsų išmanieji telefonai veiks įprastai. Tiesa, nesitikėkite turėti naujausios operacinės sistemos versijos „Android Q“ ar kitokių atnaujinimų.

Neskubėkite pirkti „Huawei“ išmaniojo, kol nėra išsamesnės informacijos.

2. Kokia išeitis iš esamos situacijos?

„Google“ ir kitų technologijų kompanijų sprendimus lėmė bene sunkiausiai prognozuojamo JAV prezidento įsakas, todėl sunku numatyti, kas laukia. Daug kas priklausys nuo Kinijos reakcijos. „Huawei“ – didžiausia išmaniųjų telefonų prekiautoja Kinijoje, ir nors „Google“ draudimai nepaveiks tos rinkos, kompanijai gali turėti problemų įsigyjant jai reikalingų komponentų iš kitų Amerikos tiekėjų, kurie dabar atsisako turėti verslo ryšių.

Užsienyje „Huawei“ yra populiariausias Kinijos prekės ženklas. „Huawei“ šiuo metu yra antra didžiausia išmaniųjų telefonų pardavėja pasaulyje po „Samsung“ ir vienintelė, kurios pardavimai pastaruoju metu augo. Jungtinių Valstijų „Apple“ liko trečioje vietoje, nors jos išmaniųjų telefonų pardavimai krito daugiau kaip 30 procentų.

3. Koks „Huawei“ atsarginis planas?

Seniai žinoma, kad „Huawei“ kūrė atsarginę operacinę sistemą (OS), prie kurios galiausiai ketino pereiti. Tiesa, nežinoma, kaip ši nauja operacinė sistema veiks realybėje. Vargu, ar „Huawei“ įtakingumo užsienyje pakaktų pelnyti sėkmę naujai OS už „Android“ ekosistemos ribų. Programėlių kūrėjus sunku įtikinti naudotis kitomis sistemomis.

„Huawei“ taip pat reikėtų rasti ne amerikiečių gaminamų įvairių detalių savo išmaniesiems telefonams.

4. Kas bus su „Honor“?

„Honor“ yra išmaniųjų telefonų prekės ženklas, priklausantis „Huawei“. Jis intensyviai naudojasi motininės kompanijos technologijomis bei tiekimo grandine. Nereikėtų galvoti, kad „Honor“ išvengs tokio pat kruopštaus tikrinimo kaip ir „Huawei“, tačiau tikėtina, jog „Google“ licencijavimo klausimu „Honor“ gali laikyti atskiru gamintoju.

5. Kaip elgsis „Microsoft“?

Jei „Google“ mano, kad teisiniu atžvilgiu bendradarbiavimas su „Huawei“ yra neįmanomas, sunku būtų įsivaizduoti, jog „Microsoft“ neprieis prie tos pačios išvados. „Huawei“ „Windows“ nešiojamieji kompiuteriai yra labai gerai vertinami ir, skirtingai nei telefonai, iš tiesų pardavinėjami Jungtinėse Valstijose. „The Verge“ kreipėsi į „Microsoft“ su prašymu pakomentuoti situaciją, tačiau jei egzistuoja spraga, leisianti kompanijai ir toliau pardavinėti „Windows 10“ licencijų „Huawei“, leidinys apie tai nežino.

6. Ar kitų Kinijos kompanijų laukia tas pat?

Vykdomasis įsakas nebuvo nukreiptas konkrečiai į „Huawei“, o kadangi susirūpinimas dėl kompanijos iš dalies siejasi su Kinijos įstatymais, reikalaujančiais, kad vietinės kompanijos bendradarbiautų su valdžia, teoriškai gali būti paveiktos ir kitos Kinijos kompanijos. Tačiau Jungtinių Valstijų prekybos departamentas praėjusią savaitę išskyrė „Huawei“ dėl įtraukimo į Pramonės ir saugumo biuro (BIS) sąrašą, kuriame pateikiamos galimai nacionalinio saugumo grėsme laikomos kompanijos.

ZTE, telekomunikacijų įrangos ir išmaniųjų telefonų gamintoja, tiesiogiai besivaržanti su „Huawei“, jau buvo įsivėlusi į nemalonumus su JAV vyriausybe. Kompanija buvo pričiupta pažeidinėjant prekybos sankcijas, o tuomet nesilaikė nuobaudos sąlygų ir sulaukė rimto, tačiau ne tokio prieštaringo atsako iš JAV. Abi pusės galiausiai pasiekė susitarimą, leidusį ZTE ir vėl atsistoti ant kojų. Abiejų situacijų negalima tiesiogiai lyginti, bet panašu, kad tokioms Kinijos kompanijoms kaip „Oppo“ ir „Xiaomi“ yra dėl ko nerimauti.

7. Kaip ši situacija atsilieps 5G ryšio diegimui visame pasaulyje?

„Huawei“ yra pirmaujanti 5G mobiliojo ryšio diegimo įrangos tiekėja – bent jau tose valstybėse, kurių JAV neįtikino šios įrangos nenaudoti. Kitur daugiausia renkamasi tokius Jungtinių Valstijų tiekėjus kaip „Intel“, „Broadcom“ ir „Xilinx“. Prekybos draudimas gali neabejotinai atidėti „Huawei“ 5G ryšio diegimo įrangos tiekimo veiksmus visame pasaulyje, o JAV kompanijų verslas sulauks atvirkštinės įtakos.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!