Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/66912/eu-daugiau-laisves-kurti-europine-tapatybe-internete/spausdinti/

„.eu“: daugiau laisvės kurti europinę tapatybę internete

Publikuota: 2019-02-09 12:25
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Europos Parlamentas praėjusią savaitę patvirtino susitarimą dėl aukščiausio lygmens domeno „.eu“ reformos. Tikimasi, kad naujos taisyklės sukurs lankstesnę reguliavimo aplinką bei leis prisitaikyti prie sparčios domenų rinkos raidos ir kitų pokyčių pasauliniame tinkle.


Europos Parlamentas praėjusią savaitę patvirtino susitarimą dėl aukščiausio lygmens domeno .eu reformos. Už balsavo 568 europarlamentarai, prieš – 53, o 25 susilaikė. Tikimasi, kad naujos taisyklės sukurs lankstesnę reguliavimo aplinką bei leis prisitaikyti prie sparčios domenų rinkos raidos ir kitų pokyčių pasauliniame tinkle.

„.eu“: daugiau laisvės kurti europinę tapatybę internete

„Džiaugiuosi, kad susitarimas stiprina skaidrumo, sąžiningumo ir atskaitomybės taisykles, o ypač mane džiugina tai, kad mes sėkmingai sustiprinome nuostatas dėl teisės viršenybės principo“, – anksčiau sakė pranešėjas Fredrickas Federley (ALDE, Švedija).

Kuo ypatingas .eu domenas?

Domenas .eu imtas naudoti 2005 m. Šiuo metu įregistruota beveik 4 mln. jį naudojančių svetainių, daugiausia – Vokietijoje (1 mln.), Nyderlanduose (497 tūkst.), Prancūzijoje (343 tūkst.), Lenkijoje (308 tūkst.) ir Jungtinėje Karalystėje (307 tūkst.).

Buvo tikimasi, kad europinis domenas taps alternatyva populiariausiam domenui .com, tačiau taip nenutiko. Iš dalies tai galėjo lemti ir palyginti griežtos taisyklės dėl jo įgijimo tvarkos. Be to, daugelis europiečių iki šiol pirmenybę teikia atskiriems nacionalinių valstybių domenams. Tokiems kaip lietuviams gerai pažįstamas .lt.

Kokia nauda iš domeno?

Domenas .eu gali būti patrauklus įmonėms ir organizacijoms, planuojančioms savo veiklą visos ES mastu. Jis gali būti geriau matomas internete ir atspindėti europinę įmonės ar organizacijos tapatybę.

ES institucijos mato domeną .eu kaip įrankį stiprinti bendrą europinę tapatybę internete. Tačiau tam, kad jis pats sustiprėtų, reikia kryptingų pastangų.

Kas naujo?

Naujosios taisyklės supaprastina galiojantį reguliavimą ir leidžia ES bei Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių piliečiams registruoti .eu domeno svetaines, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, taigi ir už ES/EEE ribų.

Be to, trečiųjų šalių piliečiai, gyvenantys ES, taip pat galės pasinaudoti šia galimybe.

Visos tos pačios sąlygos galioja ir juridiniams asmenims – bendrovėms ir kitoms organizacijoms.

Ar .eu domeną galima atšaukti?

Europos Parlamentas siūlo, kad Europos Komisija nustatytų, kokiomis aplinkybėmis domeno vardas gali būti užblokuotas, įšaldytas ar atšauktas. Tai greičiausiai būtų tais atvejais, jei teismas pripažintų, kad tam tikros svetainės turinys yra šmeižikiškas, rasistinis ar keltų pavojų viešajam saugumui.

Kas toliau?

ES institucijų susitarimą dar turės formaliai patvirtinti Ministrų Taryba. Jis įsigalios praėjus 20 dienų nuo oficialaus paskelbimo, o jo nuostatos galės būti taikomos nuo 2022 m. spalio 13 d.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!