Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/66156/i-visoriu-informaciniu-technologiju-parka-investuos-32-mln-euru/spausdinti/

Į Visorių informacinių technologijų parką investuos 32 mln. eurų

Publikuota: 2018-12-05 08:48
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Visorių informacinių technologijų parke prasideda naujas plėtros etapas: pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Ūkio ministerija, pagal kurią parke bus investuota 32 mln. eurų ir sukurta 700 aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų.


Visorių informacinių technologijų parke (VITP) prasideda naujas plėtros etapas: pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Ūkio ministerija, pagal kurią parke bus investuota 32 mln. eurų ir sukurta 700 aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Planuojama sukurti ne mažiau kaip 3 mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) centrus, į kurių įgyvendinimą investuos UAB „Intersurgical“, UAB „Global BOD Group“ ir VšĮ „Visorių informacinių technologijų parkas“.

VITP „Facebook“ nuotr.
VITP „Facebook“ nuotr.

Visas šias investicijas paskatino glaudus VITP bendradarbiavimas su Ūkio ministerija, kuris sudarys tinkamas sąlygas ne tik čia jau įsikūrusioms technologinių įmonėms greičiau kurti inovatyvius produktus, daugiau investuoti į tyrimus ir bendradarbiavimą su akademine bendruomene; svarbiausia, kad bendradarbiavimas paskatins naujų įmonių investicijas parke.

„Vienas iš vyriausybės patvirtintų projekto tikslų – pasiekti, kad projekto investicijų vertė viršytų 32 mln. eurų; taip siekiant sukurti 700 darbo vietų, pritraukti 10 įmonių, iš kurių bent 3 būtų investuotojai ir bent 7 įmonės specializuotųsi tyrimų ir inovacijų srityse“, – sako VITP direktorius Saulius Arelis.

„Visorių informacinių technologijų parko plėtra ir kartu ateinančios investicijos yra akivaizdus ženklas, kad vis didesnė dalis Lietuvos verslo yra subrendusi ne tik gaminti produktus, bet ir kurti inovacijas tiek remiantis versle dirbančiais tyrėjais, tiek bendradarbiaujant su mokslo bendruomene. VITP šiandien tampa vieta, kuri perima Ūkio ministerijos vykdytos Inovacijų reformos dvasią ir taps bendra erdve mokslo ir verslo partnerystėms“, – sako ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Medicinos technologijų centras

Didžiausią atgarsį sukėlė pasaulinės medicininių priemonių gamintojo „Intersurgical“ apsisprendimas ateiti į VITP ir čia investuoti į savo MTEPI centrą iki 12 mln. eurų.

„Sprendimą statyti naują „Intersurgical“ tyrimų ir plėtros centrą priėmėme šiemet, statybas VITP teritorijoje pradėsime jau 2020 m. Naujajame tyrimų centre kursime ir tirsime naujus produktus, alternatyvias medžiagas, naujausias surinkimo technologijas, tobulinsime kokybės kontrolės metodus. Čia taip pat kursime polimerų liejimo technologinę įrangą ir procesus, o visa tai leis kurti naujas technologines kryptis, pritaikomas mūsų įmonėse visame pasaulyje. Tyrimų ir plėtros centras bus apie 5000 kv. m. dydžio, infrastruktūros įrengimas ir investicijos sieks iki 12 mln. EUR“, - sako „Intersurgical“ direktorius Sigitas Žvirblis. Per 3 m. įmonė šiame centre sukurs iki 100 naujų darbo vietų.

„Ekonominiu požiūriu geidžiamiausi yra tie investuotojai, kurie šalyje įkurdina ne tik gamybos padalinius, bet ir tyrimų bei produktų vystymo centrus. Tai reiškia, kad verslas pasirinktoje lokacijoje ne tik gamina, bet ir kuria sprendimus, taip įdarbindamas įvairių kvalifikacijų žmones. Sukūrusi sėkmės istoriją Pabradėje ir pasiruošusi dar vienai tokiai pat Visagine, „Intersurgical“ Lietuvoje turės visą gamybos ciklą – nuo idėjos iki galutinio produkto. Taigi, tai ir gyvybiškai svarbios darbo vietos regionuose, ir naujas postūmis inovacijų ekosistemai“, – teigia V. Sinkevičius.

Optikos tyrimų centras

Tuo tarpu didžiausia investicija planuoja tapti „Global BOD Group“ grupės UAB „Inovacijų ir verslo centro“ iki 14 mln. eurų dydžio investicija į tarptautinį mokslinių tyrimų ir inovacijų centrą, kuriame bus vystoma inovatyvi medicininė optika, tobulinamos plonasienių, daugiasluoksnių dangų technologijos ir tiriamas tokių dangų taikymas atsinaujinančioje energetikoje.

„Inovacijų ir verslo centras planuoja vykdyti MTEPI veiklas su plonasluoksnėmis-daugiasluoksnėmis nano dangomis, kurių tikslas inovatyvūs produktai – naujos polimerinių lęšių dangos/technologijos“, – pasakoja „Inovacijų ir verslo centro“ direktoriaus pavaduotojas Vytautas Tuminas.

Naujajame inovacijų centre, kuris bus pradėtas statyti 2020 m., bus sukurta iki 200 aukštųjų technologijų darbo vietų. Čia bus įkurtas laboratorijų kompleksas, tarp jų ir moderniausia Europoje progresinių lęšių laboratorija, taip pat instrumentinė ir technologinė bazė prototipų konstravimui, inovatyvių produktų testavimui ir bandymams, standartizavimui, bandomajai ir komercinei gamybai.

Kosmoso ir fotonikos MTEPI centras

Pasak VITP direktoriaus Sauliaus Arelio, bendradarbiavimas su Ūkio ministerija Visorių IT parke iš esmės katalizuoja tyrimus, naujų produktų kurimą ir inovacijas versle, ypač pritraukiant talentus ir investicijas iš šalies.

VšĮ „Visorių informacinių technologijų parkas“ kartu su įmonėmis „Optogama“, „NanoAvionika, „Ados-TECH“, „Cognitio“, „Optonas“, kuriančiomis produktus kosmoso ir fotonikos technologijų srityje, investuos iki 6 mln. eurų į padidintus reikalavimus atitinkančias laboratorijas ir prototipavimo patalpas. Tokios specifinės paskirties patalpos ypatingai svarbios šioms mūsų kosminių ir fotonikos technologijų įmonėms, kuriančioms ir eksportuojančioms technologijas. Tai viena jų spartaus augimo sąlyga.

Parke numatome įrengti apie 5000 kv. m tyrimų centrą, kuriame galėtų darbuotis iki 200 žmonių. Šalia šio mūsų ir kitų dviejų MTEPI centrų projektų, kartu su Ūkio ministerija norime paskatinti ir kitas privačias investicijas kaimynystėje Visoriuose, Vilniaus mieste“, – apie ateitį pasakoja VITP direktorius Saulius Arelis.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!