Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/65240/ktk-atidaro-40-tukst-vertes-hidraulikos-laboratorija/spausdinti/

KTK atidaro 40 tūkst. vertės hidraulikos laboratoriją

Publikuota: 2018-09-25 14:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Verslas kartu su aukštosiomis mokyklomis ir toliau skina nokstančius bendradarbiavimo vaisius ir traukia Lietuvos pramonės traukinį pirmyn. Dar vienas to pavyzdys – Kauno technikos kolegijos kartu su verslo įmone „Festo“ įkurta hidraulikos ir pneumatikos sistemų laboratorija.


Verslas kartu su aukštosiomis mokyklomis ir toliau skina nokstančius bendradarbiavimo vaisius ir traukia Lietuvos pramonės traukinį pirmyn. Dar vienas to pavyzdys – Kauno technikos kolegijos (KTK) kartu su verslo įmone „Festo“ įkurta hidraulikos ir pneumatikos sistemų laboratorija.

Atsižvelgia į rinkos poreikius

KTK direktoriaus Nerijaus Varno teigimu, investuoti į hidraulikos ir pneumatikos laboratoriją paskatino ateinančios į Kauną ir Lietuvą pramonės įmonės bei sparčiai auganti tokių specialistų paklausa.

„Prieš keletą savaičių buvome susitikę su „Continental“ įmonės atstovais, kurie patvirtino, kad einame teisinga linkme. Be jiems reikalingų elektronikos srities studijų programų absolventų, įmonės vadovai išreiškė poreikį ir mielai įdarbins mūsų rengiamus mechanikos krypties specialistus, turinčius gilesnes pneumatikos ir hidraulikos praktines žinias. Būsimoje „Continental“ gamyklos veikloje mechatronikos procesai taip pat bus labai svarbūs, todėl reikės ir tokių specialistų.

Tai tik viena iš įmonių, kuriai trūksta šios srities inžinierių. Lietuvoje ir Kaune tokių įmonių daug. Visose jose procesai kasdien vis labiau robotizuojami ir skaitmenizuojami. Gamybinė įranga ir linijos veikia pneumatikos ir hidraulikos pagrindais, todėl svarbus jų aptarnavimas ir priežiūra“, – teigia KTK direktorius.

KTK atidaro 40 tūkst. vertės hidraulikos laboratoriją

Pasak N. Varno, bendradarbiavimas su UAB „Festo“ prasidėjo beveik prieš 20 metų, sėkmingai vystosi ir tęsiasi iki šiol.

„Labai džiaugiamės, kad turime tokius partnerius kaip UAB „Festo“, kurie mato reikalingų specialistų poreikį ir naudą juos ugdant, todėl nemažai investuoja į aukštąjį mokslą. Dar prieš kelerius metus su UAB „Festo“ įkūrėme mechatronikos laboratoriją, kurioje turėjome ir nedidelę dalį pneumatikos bei hidraulikos laboratorijos pagrindų.

Tačiau, žiūrint į ateitį ir galvojant apie mūsų studentų praktinius gebėjimus ir apie šiandieninių įmonių poreikius, reikalinga platesnė praktinių gebėjimų gama, todėl ryžomės plėtrai ir kartu su UAB „Festo“ įmone investavome virš 40 000 eurų.

UAB „Festo“ įmonės specialistai mums padeda ir pačiame studijų procese. Įmonės atstovai kolegijoje dirba paskaitų ir praktinių užsiėmimų metu, todėl naujausią informaciją studentai sužino iš pirmų lūpų, sėkmingai lavina savo praktinius darbo su įranga gebėjimus. Šiuo atveju gauname ne tik finansines, bet ir nuolatines laiko bei žmogiškųjų išteklių investicijas.

Sėkmingo bendradarbiavimo kontekste šiandien turime modernią, gausiai įranga aprūpintą laboratoriją, kuria galės naudotis įvairių KTK studijų programų studentai, galės vykti kvalifikacijos tobulinimo ar, kas labai svarbu, perkvalifikavimo procesai. Apimtimi bei turima įranga tai bene didžiausia ir gausiausia Lietuvoje tokio tipo laboratorija ne tik tarp kolegijų, bet ir universitetų“, – sako N. Varnas.

Galimybė perkvalifikuoti specialistus

UAB „Festo“ atstovo Aleksandro Kirkos teigimu, įmonė turi itin stiprią didaktinę programą ir, matydami poreikį, nuolatos investuoja į mokymosi ir studijų procesus.

„Bendradarbiaujame su įvairiomis mokyklomis, kolegijomis ir universitetais. Joms gaminame laboratorinę ir programinę įrangą, leidžiame vadovėlius ir kitą medžiagą, t.y. tai, kas skirta studijų procesui. Žinoma, orientuojamės į techninius, inžinerinius mokslus.

Su Kauno technikos kolegija dirbame jau daug metų, matome rezultatus, todėl šiemet nusprendėme paremti jų idėją, paskatintą ateinančių į Kauną investuotojų ir praplėsti mechatronikos laboratoriją, bei įkurti hidraulikos ir pneumatikos sistemų laboratoriją. Juk verslas labai gerai mato, kur link juda visa pramonė, kokių specialistų poreikis auga, ko reikia, norint išlaikyti lyderių pozicijas. Labai džiugu, kad visa tai girdi ir kolegijos direktorius, kolegija kryptingai investuoja lėšas, ieško partnerių ir bendraminčių“, – dėsto A. Kirka.

KTK atidaro 40 tūkst. vertės hidraulikos laboratoriją

Specialisto teigimu, laboratorija atitiks visus reikalingus standartus, o įgyti įgūdžiai leis iškart įsilieti į darbo rinką.

„Specialistų, kurie išmano hidraulikos sistemas, poreikis yra labai didelis. Toje srityje dirbu daug metų, nuolat sulaukiu skambučių, prašymų ir laiškų rekomenduoti tinkamus žmones. Jei pažvelgtume į bet kokią pramonės sritį ir ten esančią įrangą, mašinas, tai pamatytume, kad nėra nei vienos mašinos be hidraulinės sistemos. Tad šios srities žinios šiuolaikiniam specialistui yra būtinos.

Laboratorija suteiks ir galimybę padėti kelti kvalifikaciją gamybininkams. Čia taip pat yra didžiulis poreikis iš verslo pramonės, kur jau dirbantys inžinieriai, mechanikai, technikai nori patobulinti, pagilinti žinias arba jas praplėsti. Kolegija galės vykdyti veiklą kvalifikacijos tobulinimo ar perkvalifikavimo srityje.

Į tai atsižvelgdami ir komplektavome laboratoriją, kurios įranga skirta hidraulinių sistemų studijoms, o dalis pneumatikai.

Čia rasite specialius mokomuosius stendus, kur bus galima sumontuoti įvairias hidraulines sistemas pagal dėstytojų duodamas užduotis ar studentų sumanymus. Sumontavus tam tikrą sistemą, galima įjungti ir pasižiūrėti, kaip ji veikia. Išmatuoti visus parametrus: srautą, slėgį, greitį, eigas ir t. t.

Taip pat yra galimybė atlikti rimtesnius tyrimus, nes prie šios įrangos yra ir programinė įranga, kuri leidžia užrašyti į kompiuterį procesus, juos modeliuoti, simuliuoti. Studentai dirbs su visais hidraulinių sistemų elementais: siurbliais, skirstytuvais, vožtuvais ir t.t. Jie sudarinės, montuos schemas, jas bandys ir analizuos. Čia yra visos galimybės, kas liečia hidraulinių ir pneumatinių sistemų studijas. Be to, visi įrangos komponentai yra pramoniniai. Lygiai tokie patys, kokie naudojami pramoninėse, mobiliose sistemose. Skiriasi tik savo gabaritais, kad tilptų laboratorijoje ir būtų patogu dirbti“, – laboratorijos įrangą pristato UAB „Festo“ didaktikos specialistas A. Kirka.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!