Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/64313/ar-tik-startuoliu-akys-turi-degti-ko-be-finansu-rinkdamiesi-investuotoja-iesko-startuoliai/spausdinti/

Ar tik startuolių akys turi degti? Ko, be finansų, rinkdamiesi investuotoją, ieško startuoliai?

Publikuota: 2018-07-12 19:14
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Dažnai girdime kriterijus, koks startuolis turėtų būti, kokią, be potencialios finansinės naudos, žinią jis turi atnešti investuotojui. O ko, ir ar, be finansų, investuojančiame partneryje ieško pats startuolis? Ar stiprus apsisprendžiant yra žmogiškasis faktorius?


Dažnai girdime kriterijus, koks startuolis turėtų būti, kokią, be potencialios finansinės naudos, žinią jis turi atnešti investuotojui. O ko, ir ar, be finansų, investuojančiame partneryje ieško pats startuolis? Ar stiprus apsisprendžiant yra žmogiškasis faktorius?

Startuoliai turi savo kriterijus, pagal kuriuos atsirenka, kokie žmonės labiausiai tinka jų komandai. Komanda išplėstine prasme reiškia ir investuotojus, kurie prisijungia prie startuolio ir įtakoja jo sėkmę. Be abejo, investicija į projektą ir augimas yra esminis startuolio tikslas bei motyvas, tačiau ne vienintelis. Ieškant finansuojančio partnerio startuoliui svarbu ne tik koncentruotis į patį lėšų gavimą, bet ir atsižvelgti į tai, kokie žmonės jungiasi į kovą dėl jo sėkmės: kaip investuotojas padės plėtoti veiklą, siekti tikslų, kaip stipriai tikės ta pačia verslo idėja ir ar bus abipusis supratimas.

Ar tik startuolių akys turi degti? Ko, be finansų, rinkdamiesi investuotoją, ieško startuoliai?

Startuolio kiekviena diena prasideda ir baigiasi siekiant ambicingų užmojų, susiduriant su įvairiomis rizikomis ir iššūkiais. Ateina laikas, kai, žvelgdamas į ilgalaikę perspektyvą ir jausdamas finansų poreikį tam, kad galėtų toliau greitai vystytis, startuolio kūrėjas turi apsispręsti dėl investicijos šaltinio. Degančios akys pakrypsta į investuotojus: bankus, kredito unijas, rizikos kapitalo fondus ir t. t.

Antai Aurelija Urbonavičiūtė, „Tipi Hub“ inovatyvaus įmonių komunikacijos įrankio bendraįkūrėja ir vadovė mano, kad renkantis rizikos kapitalo fondą yra svarbu, kaip gerai jis išmano startuolio veiklos sritį ir kokia jo patirtis su panašiais startuoliais. „Apskritai, mano manymu, startuolis pirmiausia turėtų rinktis ilgalaikį partnerį, ne pinigus. Pinigai iš visų investuotojų vienodi, o žmonės, su kuriais teks dirbti, labai skiriasi. Santykis su investuotojais yra be galo svarbus aspektas, nes kartu patirsite ne tik sėkmę, bet ir sunkumus bei nesėkmes. Todėl abipusis pasitikėjimas turėtų būti vienas iš svarbiausių kriterijų, renkantis investuotoją. Paklauskite savęs, ar jaučiate, kad bus palaikymas ir sunkiais momentais. Santykis su investuotoju turi didžiulę įtaką kompanijos ateičiai, todėl pravartu susirinkti rekomendacijas iš kitų portfelio startuolių, ypač tų, kuriems nepavyko“, – patarimą kitiems startuoliams davė su rizikos kapitalo fondu „Open Circle Capital“ bendradarbiaujančio „Tipi Hub“ direktorė. Gustas Germanavičius, tarptautinį pripažinimą gavusio startuolio „WellParko“, palengvinančio automobilių statymą lauko aikštelėse, bendraįkūrėjas sako, kad „komandos, kurios renkasi investuotojus, visados turi įvertinti savo silpnąsias vietas, o jos turėtų būti investuotojo stipriosios. Na, ir, žinoma, investuotojai bei startuolio komanda turi patikti vieni kitiems, nes po investicijos, investuotojai tampa komandos dalimi, su kuriais kartu yra dirbama diena iš dienos ir išvien, antraip vidiniai nesutarimai trukdys verslo augimui ir komandos dvasiai“.

Tapatybės patvirtinimo technologijos „iDenfy“ bendraįkūrėjas ir direktorius Gediminas Ratkevičius teigia, kad „investuotojai, pasitelkdami savo asmeninę patirtį ir pažinčių ratą, gali ne tik pagerinti pardavimus, techninę pusę, rinkodarą, teigiamai įtakoti strategiją, bet ir, jei yra poreikis, padėti naujų, reikalingą patirtį turinčių darbuotojų paieškoje. Taip pat svarbus kriterijus, kad investuotojai būtų aktyvūs ir turėtų bendrą startuolio plėtros viziją bei padėtų organizuoti ateities investicinius raundus“. Rytis Lauris, įmonės „Omnisend“, sukūrusios daugiakanalės (omnichannel) rinkodaros platformą elektroninėms parduotuvėms, vadovas ir bendraįkūrėjas, labai teigiamai vertina besivystančią Lietuvos rizikos kapitalo fondų ir startuolių draugystę, kuri perkopia dominuojantį „A“ lėšų suteikimo „B“ modelį. „Džiaugiuosi, kad Lietuvoje vis aktyviau pradeda investuoti ir sėkmingų startuolių įkūrėjai. Dažniausiai jie tai daro kartu su rizikos kapitalo fondais, papildydami jų atnešamus pinigus reikalingomis žiniomis ir patirtimi. Manau, kad tai labai teigiamas pokytis, leidžiantis tikėtis startuolių proveržiu ateityje“, – sakė R. Lauris.

Tarp šiuo metu Lietuvoje besisteigiančių ar jau sėkmingai veikiančių rizikos kapitalo fondų išties yra ir labai atvirai į bendradarbiavimą su startuoliu einančių investuotojų. Antai„Open Circle Capital“ rizikos kapitalo fondo direktorius ir partneris Audrius Milukas sako, kad, dirbdami kartu su pasirinktu startuoliu, jo vadovaujamo fondo partneriai suteikia labai daug grįžtamojo ryšio ir patarimų. „Apsisprendžiame bendradarbiauti tik tokiu atveju, jei visu šimtu procentų patikime startuolio verslo idėja. Pradėję dirbti kartu, lygiai taip pat atiduodame visąšimtą procentų dėmesio ir pastangų.Turime sukaupę neįkainojamos patirties ir svarbių tarptautinių kontaktų, kuriais atvirai dalinamės. Net jei į mus kreipęsis startuolis nėra mūsų investavimo srities atstovas ir kartu nedirbsime, padedame nukreipdami į kitą investuotoją“, – teigia A. Milukas.

Be bendros vizijos ir gero abipusio jausmo, kad tai jūsų žmonės, A. Milukas startuoliui rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos svarbius kriterijus, renkantis labiausiai tinkantį rizikos kapitalo fondą:

  • Išsigryninti ar startuolis atitinka fondo investavimo strategiją pagal veiklos etapą. Ar fondas remia ankstyvosios („pre-seed“ ir „seed“) stadijos verslus, ar jam aktualūs tik pažengusio plėtros (growth) etapo startuoliai?
  • Ar startuolis atitinka strategiją pagal veiklos sektorių? Tai gali būti, pavyzdžiui, informacinių ir komunikacijos technologijų, dirbtinio intelekto, HighTech, robotikos sritys. Ši informacija padės suprasti, ar potencialūs investuotojai ateityje bus vertingi savo ekspertinėmis žiniomis ir kontaktais.
  • Pasidomėti, kokia fondo investavimo patirtis. Verta išanalizuoti fondo komandos patirtį investuojant, o dar geresnis rodiklis - kiek sėkmingų pasitraukimų (angl. exits) jo narių istorijoje?
  • Žinoma, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, koks fondo gyvavimo periodas? Ar investuotojas bus pajėgus dalyvauti kituose raunduose, ar jo fondas dar neišsisėmęs?
  • Kokia kitų startuolių bendradarbiavimo patirtis su dominančiu fondu? Kokią pridėtinę vertę fondas suteikė ir, be abejo, kokie didžiausi sunkumai galbūt iškilo, einant bendru keliu.

Pasak „Open Circle Capital“ vadovo, „patirtis rodo, kad partnerystė su patyrusiais rizikos kapitalo fondais suteikia startuoliams tą neretai net lemtingą injekciją ir akseleruoja verslo vystymąsi tokiu tempu, kokį jam galbūt būtų sudėtinga pasiekti neturint tokio užnugario. Ir visa tai – su didele motyvacija sėdint prie apvalaus stalo be pusių“.

Akivaizdu, kad startuoliai bei rizikos kapitalo fondai Lietuvoje į tai, koks turi būti investuotojas, jau turi labai panašią nuomonę ir žiūri bendra kryptimi – be finansinio suinteresuotumo, entuziazmu turi liepsnoti tiek startuolių, tiek jų potencialių finansinių partnerių akys. Tik abipusis noras dėl sėkmės kovoti drauge sudėjus galvas, maksimaliai naudojant visus įmanomus resursus, yra pajėgus atvesti komandą prie užsibrėžto tikslo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!