Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/62901/technologijos-pakeitusios-musu-gyvenimus/spausdinti/

Technologijos pakeitusios mūsų gyvenimus

Publikuota: 2018-03-13 11:45
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Per pastarąjį šimtmetį, pasaulį išvydo begalė išradimų, visus juos išvardinti būtų be galo sunku. Gyvenant šiandieniniame pasaulyje, sunku patikėti, kad žmonės galėjo gyventi kitaip ir neturėjo viso to, ką turime šiandien. Robotai, internetas, išmanieji telefonai, paslaugos internetu, greitosios paskolos 24 valandas per parą, kurias galima gauti pasitelkus telefoną, asmeniniai kompiuteriai, genų inžinerija ir daugybė kitų išradimų.


Per pastarąjį šimtmetį, pasaulį išvydo begalė išradimų, visus juos išvardinti būtų be galo sunku. Gyvenant šiandieniniame pasaulyje, sunku patikėti, kad žmonės galėjo gyventi kitaip ir neturėjo viso to, ką turime šiandien. Robotai, internetas, išmanieji telefonai, paslaugos internetu, greitosios paskolos 24 valandas per parą (pikalaina 24h), kurias galima gauti pasitelkus telefoną, asmeniniai kompiuteriai, genų inžinerija ir daugybė kitų išradimų. Visa tai mums yra natūralu, tačiau dar visai neseniai viso to nebuvo, o žmonės vis tiek sugebėjo pakankamai gerai gyventi. Pabandykime aptarti labiausiai mūsų gyvenimus pakeitusias technologijas.

Technologijos pakeitusios mūsų gyvenimus

Organų transplantacija. Nors šiandien daugelis žmonių su nekantrumu laukia organų transplantacijos, tai atsirado tik apie 1954 metus, kuomet buvo atlikta pirmoji sėkminga inkstų transplantacija. Pirmasis donoras buvo 23 metų vyras, kuris paaukojo savo inkstą dvyniui broliui. Jo brolis su persodintu inkstu išgyveno dar 8 metus, o donoras dar 56 metus. Vėliau sėkmingai imta persodinti ir kitus organus, kol galiausiai šiandien turime itin pažangias organų transplantacijas. Kiekvienais metais persodinama tūkstančiai širdžių, inkstų, kepenų, plaučių, bei kitų organų, o žmonėms suteikiamas antras šansas.

Robotai ir dirbtinis intelektas. Pirmasis industrinis robotas buvo sukonstruotas 1954 metais. Šiandien robotai naudojami vis plačiau, dažnu atveju jie dirba geriau yra greitesni ir pigesni nei įprastiniai darbuotojai ir jų darbas. Pastebimai daugėja gamyklų, kurios žmones pakeičia robotais, taip sumažinant darbo vietų skaičių ir automatizuojant gamybą. Nors didėjantis nedarbas išties gąsdina, tačiau robotų galia išties stebina, sunku patikėti, kad gamyboje gali dirbti ne tik žmonės, tačiau ir robotai, kurie dirba ne prasčiau, o netgi geriau nei mes.

Mobilieji telefonai. Iš pradžių mobilieji telefonai mus stebino tuo, jog leido susisiekti vieniems su kitais bet kurioje vietoje, bet kuriuo metu, be jokių laidų ir nepatogumų, išpopuliarėjo trumposios SMS, MMS žinutės, kol galiausiai telefonuose atsirado internetas, o telefonai darėsi vis išmanesni. Šiandien galime ne tik skambinti, rašyti, bet ir atlikti vaizdo skambučius, bei naršyti internetu bet kurioje vietoje.

Asmeniniai kompiuteriai ir internetas. Kaip žinia, pirmieji kompiuteriai buvo milžiniški ir be galo lėti. Pamažu jie tobulėjo, kol galiausiai turime tai, ką vadiname asmeniniais kompiuteriais, kuriais galime naudotis ne tik namuose, darbe, tačiau juos galime nešiotis bet kur ir dirbti bet kurioje vietoje. Pasitelkę kompiuterius kasdien atliekame daugybę užduočių, taip pat galime žaisti, kaupti informaciją, žiūrėti filmus ir dirbti savo darbus. Visa tai būtų kur kas sunkau, jei kompiuteriuose nebūtų interneto, tačiau jis prieinamas visur, todėl suteikia mums neribotas naršymo galimybes.

Elektroninės pinigų perlaidos. Atskaitinėti ir pervesti pinigus dar niekada nebuvo taip paprasta, greita ir patogu. Vos vienu klavišo paspaudimu galime atsiskaityti už prekes, paslaugas, pervesti pinigus artimiesiems ir be jokio vargo naudotis tiesiog elektroninėmis pinigų perlaidomis. Tam nebereikalingi čekiai ar grynieji pinigai. Lygiai taip pat, paprastai ir greitai galima gauti kredito liniją tiesiai į banko sąskaitą (joustoluotto heti tilille), o tam nereikia eiti į banką. Vis daugiau žmonių naudojasi elektroniniais atsiskaitymais, po truputį atsisakydami grynųjų pinigų.

Tai tik dalis išradimų, palengvinusių ir pakeitusių mūsų gyvenimą. Kiekvieną jų aprašyti būtų išties sudėtinga. Be to, kasdien atsiranda nauji technologiniai išradimai, kurie mus dar labiau stebina ir įrodo, jog nieko nėra neįmanomo. Šiandien technologinės galimybės beribės ir kas žino, galbūt vieną dieną technologijos pakeis ir mus pačius, o mūsų ateities kartoms tai bus visiškai normalu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!