Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/62203/studentai-isbande-pasauliniu-kompaniju-taikoma-asmeninio-tobulejimo-programa/spausdinti/

Studentai išbandė pasaulinių kompanijų taikomą asmeninio tobulėjimo programą

Publikuota: 2018-01-11 13:16
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Naujųjų metų proga dažnas kuria naujus planus – žada sveikiau maitintis, efektyviau išnaudoti savo laiką ar pagaliau pradėti sportuoti. O kaip turėtų elgtis organizacijos, siekiančios, jog jų nariai nuolat tobulėtų ir tokie siekiai taptų ne pažadais, o suformuotais įpročiais? Pasaulinio lygio asmeninio tobulėjimo ir emocinio intelekto ugdymo programa buvo sujungta ir pritaikyta konkrečiai universiteto atvejui.


Naujųjų metų proga dažnas kuria naujus planus – žada sveikiau maitintis, efektyviau išnaudoti savo laiką ar pagaliau pradėti sportuoti. O kaip turėtų elgtis organizacijos, siekiančios, jog jų nariai nuolat tobulėtų ir tokie siekiai taptų ne pažadais, o suformuotais įpročiais? Pasaulinio lygio asmeninio tobulėjimo ir emocinio intelekto ugdymo programa buvo sujungta ir pritaikyta konkrečiai universiteto atvejui – Kauno technologijos universiteto (KTU) talentų akademijos „GIFTed“ studentams.

„IKEA Industry Lietuva“, „Mars Lietuva“, „Starbucks“, „Amazon“, „Marriot“, „Zappos“ – šias įmones vienija ne tik žinomumas ir puikūs pardavimo rodikliai. Visos jos savo darbuotojų veiklos efektyvumui didinti yra pritaikiusios asmeninio tobulėjimo ir emocinio intelekto ugdymo programą „7 efektyviai veikiančių žmonių įpročiai“, pagrįstą to paties pavadinimo dr. Stepheno R. Covey pasauliniu vadybos bestseleriu.

Studentai išbandė pasaulinių kompanijų taikomą asmeninio tobulėjimo programą

Programos tikslas – padėti ugdyti sąmoningumą ir tapti dar efektyvesniais profesiniame ir asmeniniame gyvenime. Pirmą kartą Lietuvoje šią programą galėjo išbandyti ir studentai. Tai pirmasis toks atvejis Lietuvoje, kuomet pasaulinio lygio asmeninio tobulėjimo ir emocinio intelekto ugdymo programa buvo sujungta ir pritaikyta konkrečiai universiteto atvejui – Kauno technologijos universiteto (KTU) talentų akademijos „GIFTed“ studentams.

Genialumas slypi paprastume

„7 efektyviai veikiančių žmonių įpročiai“ – tai visame pasaulyje populiarios ugdymo ir lyderystės programos versija Lietuvoje, kuriai atstovauja kompanija „FranklinCovey Lietuva“. „FranklinCovey“ teikia paslaugas daugiau nei 140 valstybių ir kiekvienais metais apmoko virš 750 tūkstančių žmonių visame pasaulyje lyderystės, vadovavimo, asmeninio efektyvumo, produktyvumo bei disciplinuoto vykdymo srityse. Kuo ši programa tokia unikali, jog ją naudoja pasaulinio lygio įmonės? Pasak KTU Karjeros centro vadovės Linos Slavickaitės, programos unikalumas glūdi jos paprastume ir aiškume.

„Programos pagrindas – įkvepiantys lektoriai su suprantamu ir paprastai įgyvendinamu turiniu. Stiprybė ne tik tai, kad žmonės susipažįsta su programos turiniu, o tai, kad ima praktikuoti dalykus, kuriuos išmoksta programos metu. Tai praktiniai mokymai, kurių principus žmonės ima taikyti savo veiklose“, – pabrėžia L. Slavickaitė.

Efektyviai veikiančių žmonių įpročiai – kas tai?

Kokie yra sėkmingo žmogaus įpročiai? „7 efektyviai veikiančių žmonių įpročiai“ programoje jie skaidomi į tam tikrus etapus arba įvardinami kaip pergalė. Pirmi trys („Būk proaktyvus“, „Pradėdamas galvok apie rezultatą“ ir „Pradėk nuo svarbiausių dalykų“) yra asmeniniai, tai – asmeninė pergalė.

„Pirmiausia žmogus susipažįsta ir pradeda taikyti tuos įpročius, kurie priklauso tik nuo jo, todėl jam nereikia laukti kitų žmonių ar aplinkos pokyčių“, – aiškina L. Slavickaitė. Itin svarbu, kad studentas, tik žengdamas pirmuosius žingsnius savarankiško gyvenimo ir karjeros link suprastų, jog jis pats sąmoningai turi priimti sprendimus savo gyvenime, visi pasirinkimai yra jo valioje bei atsakomybėje.

Vėliau sekantys įpročiai pabrėžia bendro veikimo ir empatiško mąstymo svarbą, tai – viešoji pergalė. Programoje dalyvavo įvairių studijų krypčių studentai, todėl galėjo mokytis ir iš skirtingų dalyvių patirčių. „Man, kaip pirmo kurso studentei, su studijų pradžia kardinaliai pakeitusiai savo aplinką, ši patirtis buvo itin aktuali ir naudinga“, – sako Programų sistemas studijuojanti Roberta Milašauskaitė.

KTU Karjeros centro vadovė pabrėžia, jog panašūs mokymai žmonėms, jau esantiems darbo rinkoje, ypač užimantiems vadovaujamas pareigas nėra naujiena. Tuo tarpu KTU tikslas – ugdyti stiprią asmenybę nuo pirmųjų dienų universitete, į studiją procesą įtraukiant kuo daugiau praktikos, neformalaus ugdymo iniciatyvų bendradarbiaujant ir su verslo įmonėmis.

Sėkmingo institucijų bendradarbiavimo pavyzdys

Pasak L. Slavickaitės, pasaulyje šią „7 efektyviai veikiančių žmonių principų“ programą aukštųjų mokyklų studentai jau yra išbandę, tad pritaikant ją KTU atvejui buvo remtasi gerąja Vakarų patirtimi. „Lietuvoje tokios iniciatyvos dar nebuvo, tad bendradarbiaudami su „Franklin Covey Lietuva“ ir remdamiesi pasauline sėkminga praktika nutarėme išdrįsti pritaikyti programą studentams Lietuvoje ir taikyti ją nestandartiškai, o pasitelkiant verslo organizacijų pagalbą“, – pasakojo KUC vadovė.

„Buvau sužavėtas KTU studentais. Smagu girdėti, jog studentai jau pirmame kurse galvoja apie savo, kaip profesionalo, ateitį, domisi, ką galėtų padaryti geriau ir ieško patarimų. Pats buvau įkvėptas studentų pozityvumu, smalsumu ir noru tobulėti“, – teigė iniciatyvos partnerės UAB „Adform Lietuva“ verslo klientų konsultantas Karolis Dumbrovas, susitikime su studentais papasakojęs apie pozityvius pokyčius, kuriuos patyrė tam tikrų įpročių dėka.

Programa susideda iš skirtingų priemonių – seminarų, video, pratybų, knygų, audio knygų, mobiliosios programėlės. Visa tai leidžia kiekvienam rasti patį tinkamiausią ir efektyviausią mokymosi būdą. Lina Slavickaitė tikina, kad ateityje, toliau sėkmingai bendradarbiaujant su partneriais, planuojama sukurti galimybes programa pasinaudoti kuo daugiau KTU studentų. „Tai puikus bendradarbiavimo pavyzdys – pasitelkiama geriausių skirtingų sričių ekspertų patirtis ir žinios, pritaikant neformalaus mokymosi metodus. Neabejotinai tai didelis žingsnis, vedantis geresnės studijų kokybės link“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!