Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/61888/nulis-programavimo-praktikos-netrukdo-lietuves-sukure-beglobiu-gyvunu-paieskos-platforma/spausdinti/

Nulis programavimo praktikos netrukdo: lietuvės sukūrė beglobių gyvūnų paieškos platformą

Publikuota: 2017-12-11 10:08
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Su tinkama mentorių pagalba ir visai nedidele programavimo patirtimi galima sukurti apčiuopiamus ir visuomenei naudingus dalykus. „Girls Can Code“ renginio metu dalyvės per keturias valandas sukūrė svetainę, palengvinančią beglobių gyvūnų paiešką. Iki šiol Lietuvoje beglobių gyvūnų prieglaudos turėjo tik atskiras svetaines, tad potencialiems globėjams atrasti jiems tinkantį ir patinkantį augintinį nebuvo patogu.


Su tinkama mentorių pagalba ir visai nedidele programavimo patirtimi galima sukurti apčiuopiamus ir visuomenei naudingus dalykus. „Girls Can Code“ renginio metu dalyvės per keturias valandas sukūrė svetainę, palengvinančią beglobių gyvūnų paiešką. Iki šiol Lietuvoje beglobių gyvūnų prieglaudos turėjo tik atskiras svetaines, tad potencialiems globėjams atrasti jiems tinkantį ir patinkantį augintinį nebuvo patogu. Iniciatyva „Girls Can Code“ siekiama paneigti mitą, jog programavimas yra vyriška profesija, o IT sritis nuobodi, netinkanti kūrybiškiems žmonėms.

Nulis programavimo praktikos netrukdo: lietuvės sukūrė beglobiųgyvūnų paieškos platformą

„Tyrimai rodo, kad Lietuvoje į laisvas pozicijas IT sektoriuje kandidatuoja iki 10 proc. moterų. Panašias tendencijas pastebime ir mūsų kompanijoje – programuotojos, analitikės ir kokybės specialistės sudaro tik apie dešimtadalį kolektyvo. Dalis jų dar tik pradeda savo karjeros kelią, kitas jau drąsiai galime vadinti savo srities ekspertėmis. Šia iniciatyva siekiame parodyti, kad programavimas nėra tik vyriška profesija, tad norime padrąsinti merginas nebijoti rinktis karjeros technologijų kūrimo srityse, susipažinti su programinės įrangos kūrimo subtilybėmis bei būsimomis kolegėmis, kurios galės įkvėpti ir savo pavyzdžiu parodyti, ką galima pasiekti“, – sako Paulius Insoda, programinės įrangos kūrimo kompanijos „NFQ Technologies“ vadovas.

Nuo nulio iki svetainės – vos per pusę darbo dienos

Bendrovės organizuotame nemokamame socialiniame renginyje „Girls Can Code“ IT sritimi besidominčios dalyvės, padedamos įmonės programuotojų, kūrė meta paieškos platformą, apjungiančią visas beglobių gyvūnų prieglaudas Lietuvoje ir taip palengvinančią augintinių paiešką. Beglobiai gyvūnai – skaudi visuomenės problema, nes vien per praėjusius metus tokių gyvūnų skaičius siekė daugiau kaip 6 tūkstančius.

Sukurtos svetainės kol kas publikuoti nežadama, programavimų dirbtuvių tema buvo pasirinkta siekiant dalyves ne tik supažindinti su programavimu, bet ir atkreipti dėmesį į tam tikras socialines problemas, pabandant kartu sukurti tai, kas ateityje galėtų išsivystyti į reprezentatyvų meta paieškos variklį.

„Buvo labai smagu pamatyti tiek daug merginų, nuoširdžiai besidominčių programavimu. Pranešus apie renginį, visos vietos užsipildė vos per kelias valandas, o laukiančiųjų sąrašas į kitus renginius taip pat netrumpas. Smagu, nes tai ženklas, kad tokių iniciatyvų poreikis didžiulis. Kalbant apie programavimą, pati karjeros pradžioje susidūriau su gana skeptišku požiūriu į save iš vyrų programuotojų, nuolat turėjau papildomai įrodinėti savo kompetencijas. „NFQ“ to nėra, jaučiuosi lygiaverte komandos dalimi, tačiau iki to, kaip yra dabar sekė netrumpas kelias, teko užsiauginti tvirtą charakterį. Dabar laikai keičiasi – moterų programuotojų skaičius didėja, tačiau ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. Todėl šio renginio metu dar dvejojančioms merginoms norėjome parodyti, kad programavimas nėra jau toks sudėtingas ir šia veikla gali užsiimti visi norintys“, – teigia Gita Žemgulienė, „NFQ Technologies“ vyresnioji programinės įrangos kūrėja, prisidedanti prie didžiausios atostogų būsto nuomos paieškos sistemos „HomeToGo“ vystymo.

Kaip pastebi Ieva Skindaraitė, dalyvavusi „Girls Can Code“ renginyje, iniciatyva teigiamai nustebino ir leido į programavimą pažiūrėti šviežiomis akimis: „Neneigsiu, jog pirmąkart iš arčiau susidūrus su atrodytų begaliniais algoritmais, susisuka galva, bet greitai ateina suvokimas, kad ateityje didžiausias progresas neišvengiamai vyks būtent virtualiame pasaulyje. O tu arba jame būsi, arba neegzistuosi visai. Tikiu, kad merginos ir moterys greitai suvoks, kad programavimas yra puiki perspektyva ir realizuos savo potencialą, o aš būsiu viena iš jų. Ir iš tiesų – merginos gali programuoti! Pati šeštadienį tuo įsitikinau“, – užtikrintai teigia I. Skindaraitė.

Europos Sąjungos statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, informacinių ir komunikacijos technologijų srityje dirba apie 8 mln. žmonių, daugiau nei 80 proc. iš jų – vyrai. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro duomenimis, Lietuvoje merginų, besirenkančių informatikos studijas, skaičius kasmet nežymiai didėja. 2013 m. šią mokslo šaką rinkosi 287 dailiosios lyties atstovės, o 2017 m. – 438.

„Girls Can Code“ yra viena iš kompanijos iniciatyvų, siekiančių atkreipti merginų, svarstančių apie karjerą IT sektoriuje, dėmesį. Renginys vyksta antrus metus iš eilės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!