Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/60480/ar-tikrai-verta-nerimauti-5-teigiami-imoniu-susijungimo-aspektai-darbuotojams/spausdinti/

Ar tikrai verta nerimauti? 5 teigiami įmonių susijungimo aspektai darbuotojams

Publikuota: 2017-08-11 16:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Struktūrinius organizacijų pokyčius darbuotojai dažniausiai sutinka su nerimu. Darbuotojai baiminasi dėl galimo etatų mažinimo, o argumentus, kad įmonės po susijungimo dirbs efektyviau ir pelningiau, nustumia į šalį. Tačiau ar tikrai pertvarkos reiškia tik neigiamas pasekmes įmonių darbuotojams?


Struktūrinius organizacijų pokyčius darbuotojai dažniausiai sutinka su nerimu. Darbuotojai baiminasi dėl galimo etatų mažinimo, o argumentus, kad įmonės po susijungimo dirbs efektyviau ir pelningiau, nustumia į šalį. Tačiau ar tikrai pertvarkos reiškia tik neigiamas pasekmes įmonių darbuotojams?

Susitaikymas su būsimais pasikeitimais ir mokėjimas priimti tai, kaip galimybę tobulėti, darbuotojams virsta iššūkiu, bet jei tai pavyksta, nauda yra abipusė – tiek įmonei, tiek darbuotojams.

Ar tikrai verta nerimauti? 5 teigiami įmonių susijungimo aspektai darbuotojams

Pasiremiant bendrovių „Omnitel“ ir „Teo“ jungimosi iššūkius patyrusio „Telia Lietuva“ vadovo Kęstučio Šliužo ir „Lietuvos energijos“ vadovo dr. Daliaus Misiūno, į vieną bendrą skirstymo tinklų įmonę sujungusio LESTO ir „Lietuvos dujas“, mintimis, išskiriamos 5 naudos, kurias įmonių susijungimai dažniausiai atneša darbuotojams:

1. Kvalifikacijos kėlimo galimybės

Lietuvių patarlė sako: ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. Dažnai vykstant įvairiems pokyčiams įmonių viduje, darbuotojams tenka įgyti naujų žinių ir papildyti savo turimas kompetencijas, kad sėkmingai pavyktų įgyvendinti pavestas užduotis. Įmonės, reikalaujančios iš darbuotojo naujų įgūdžių, kurių anksčiau nereikėdavo, suteikia galimybę kelti kvalifikaciją ir taip prisitaikyti prie pasikeitusių užduočių.

2. Proga pakilti karjeros laiptais

Nauji iššūkiai pasikeitus darbinėms sąlygoms ne vieną dažnai gąsdina, tačiau tai drauge puiki proga ir atsiskleisti darbuotojo savybėms, galimybė realizuoti save, atsiskleisti naujose srityse. Vadovai vertina iniciatyvius darbuotojus, tad vykstant pokyčiams įmonėje darbuotojai, kurie nepabūgsta prisiimti naujų atsakomybių, užsitikrina sau tolimesnes karjeros perspektyvas įmonėje.

3. Neįkainojama patirtis

Gebėjimas greitai spręsti problemas ir prisitaikyti prie sparčiai kintančių sąlygų, konkurencinės aplinkos versle yra neabejotinai reikalingi įgūdžiai, tad jungiantis įmonėms ir vykstant optimizacijos procesams darbuotojai turi puikią galimybę įgauti įmonių jungimo, veiklų gryninimo kompetencijų, praversiančių norint sėkmingai veikti ir tobulėti verslo pasaulyje.

4. Galimybė įvertinti savo gebėjimus

Nesunku įpratus prie pastovaus darbo ritmo ir užduočių, užmigti ant laurų ir pamažu pereiti į „komforto zoną“. Pokyčiai padeda tapti budresniu ir įsivertinti savo gebėjimus, iš naujo persvarstyti karjeros galimybes, dominančias sritis ir kitus svarbius aspektus asmeniniam augimui.

5. Pirmiausia mažėja ne specialistų, o vadovų skaičius

Įmonei ruošiantis naujam etapui, darbuotojai baiminasi netekti darbo. Tačiau, pavyzdžiui, „Omnitel“ ir „Teo“ ar LESTO ir „Lietuvos dujų“ susijungimų atvejais, pirmiausia mažėjo vadovų skaičius, o ne specialistų skaičius. Darbo apimtys, susijungus įmonėms, paprastai nesumažėja, tačiau kai kurių vadovų pareigybės tampa besidubliuojančiomis ir nereikalingomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!