Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/59485/ikvepianti-sekmes-istorija-atsisakes-darbo-banke-atrado-save-it/spausdinti/

Įkvepianti sėkmės istorija: atsisakęs darbo banke, atrado save IT

Publikuota: 2017-05-18 11:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ekonomisto diplomą turintis 26 metų Darius Nekrošius išėjo iš perspektyvaus darbo viename didžiųjų bankų, savarankiškai išmoko programuoti ir dabar sėkmingai dirba specialistu IT įmonėje. Pasirodo, tai jau tampa tendencija: IT bendrovės vis dažniau įdarbina kitų profesijų atstovus ir ilgainiui pačios iš jų „užsiaugina“ puikius IT specialistus.


Ekonomisto diplomą turintis 26 metų Darius Nekrošius išėjo iš perspektyvaus darbo viename didžiųjų bankų, savarankiškai išmoko programuoti ir dabar sėkmingai dirba specialistu IT įmonėje. Pasirodo, tai jau tampa tendencija: IT bendrovės vis dažniau įdarbina kitų profesijų atstovus ir ilgainiui pačios iš jų „užsiaugina“ puikius IT specialistus.

Iš Panevėžio kilęs D. Nekrošius yra puikus pavyzdys, kad labai norint gyvenime viskas įmanoma – taip pat ir iš esmės pakeisti savo profesiją bei pradėti dirbti svajonių darbą turint visiškai kitos srities diplomą.

D. Nekrošius 2014-aisiais baigė ekonomikos studijas Vilniaus universitete, o netrukus po to įsidarbino finansų specialistu viename didžiųjų Lietuvos komercinių bankų.

Nors darbas jam patiko ir matė čia karjeros perspektyvas, Dariaus visą laiką neapleido mintis, kad ekonomisto profesija – ne jam.

Įkvepianti sėkmės istorija: atsisakęs darbo banke, atrado save IT

Ekonomistas tapo IT specialistu

„Mane visą laiką traukė IT sritis, o pradėjus dirbti tik dar aiškiau supratau, kad mano vieta yra kitur“, – prisipažįsta vaikinas.

Nors jau turėjo darbą, atitinkantį įgytą specialybę, Darius susirado kursus internete ir pradėjo savarankiškai mokytis programavimo. „Neturėjau pakankamai žinių, man atrodė, kad IT – tai programavimas, todėl ir pradėjau nuo jo. Taip pradėjau lankyti užsienyje nuotoliniu būdu rengiamus programavimo kursus“, – pasakojo jis.

Kursai buvo gana intensyvūs ir dar jiems bevykstant vaikino dėmesį patraukė Skandinavijos kapitalo IT bendrovės „Tieto Lietuva“ rengiamos mokymų programos „Mėnuo su IT“ skelbimas, kurioje buvo kviečiami dalyvauti IT studijų programų studentai bei IT srityje jau dirbantys jauni specialistai. Beje, kaip tik šiuo metu vyksta registracija į šiųmetę „Mėnuo su IT“ programą, kurios tema – daiktų internetas ir išmanieji sprendimai biurui bei namams.

„Pateikiau paraišką ir sėkmingai perėjau atranką. Mokymai turėjo vykti visą mėnesį, nuo ryto iki vakaro – visą darbo dieną, todėl greitai apsisprendžiau: išėjau iš darbo ir visa galva nėriau į permainas“, – 2015-ųjų vasaros įvykius šiandien prisimena D. Nekrošius.

Programos metu Darius patobulino darbo komandoje, programavimo įgūdžius ir įsitikino, kad už žodžių „informacinės technologijos“ slypi kur kas daugiau, nei vien tik programavimas. „Per tą mėnesį išsamiai susipažinau su man iki tol visai nauja vartotojų patyrimo (ang. user experience – UX) sritimi, kuri apima IT aspektus, susijusius su paslaugos ar produkto naudojimu. Kartu su kitas dalyviais kūrėme vidinę darbuotojų motyvavimo sistemą, buvo imituoti klientai, su kuriais reikėjo susitikti, aiškintis jų poreikius, juos vizualizuoti ir perteikti komandai. Man labai patiko, viskas ką darėme labai motyvavo, todėl buvo labai gaila, kai programa galiausiai pasibaigė“, – pasakojo pašnekovas.

Pažįstantys Darių žino, kad informacinės technologijos jam reiškia labai daug. Jis nuolat viskuo domisi ir vienas pirmųjų išbando įvairias IT naujoves, o dirbdamas su naujomis technologijomis ir jų kūrimu jaučia, kad čia jis geriausiai atsiskleidžia. Beje, pokalbio metu vaikinas ant riešo turėjo išmanųjį laikrodį ir prisipažino, kad tai yra viena iš priemonių, padedančių jam siekti aktyvesnės ir sveikesnės gyvensenos: „Jei tik ilgiau užsisėdžiu darbo vietoje, laikrodžio ekrane pasirodęs žmogeliukas iš karto apie tai įspėja ir paragina pasivaikščioti“, – šypteli pašnekovas.

Vis dėlto Darius neslepia, kad daugeliui aplinkinių jo sprendimas išeiti „į niekur“ – turint aukštojo mokslo diplomą vėl pradėti viską nuo nulio – buvo, švelniai tariant, nesuprantamas. Tačiau pats vaikinas sako nuo pat pradžių jautęs, kad šie pokyčiai jam išeis tik į gera.

Kita profesija gali tapti privalumu

Darius neapsiriko: netrukus jis sulaukė kvietimo iš „Tieto Lietuva“ į darbo pokalbį, o jo metu – ir darbo pasiūlymo. Atsižvelgiant į vaikino išsilavinimą, turimas finansines žinias bei analitinius gebėjimus, jam buvo pasiūlyta jaunesniojo UX naudotojo sąsajos specialisto pozicija – t. y. darbas, kur jis galės suderinti tiek studijų metu universitete įgytas žinias, tiek ir sparčiai tobulėjančius gebėjimus IT srityje.

Taip prieš pusantrų metų prasidėjo vaikino karjera IT srityje.

Kolegos sako, kad Dariui sekasi puikiai: dažnas dabar net nusistebi išgirdęs, kad vaikinas yra baigęs ekonomiką, o ne IT.

„Turimos žinios man labai praverčia: pagrindinis mano darbas yra analitinis. Esu tarsi jungiamoji grandis tarp verslo ir programuotojų, kuriems bandau kuo tiksliau perteikti verslo poreikį. Galiu pažiūrėti į projektą ekonomisto akimis ir manau, kad tai yra mano stiprybė“, – svarstė D. Nekrošius.

Paklaustas, ką patartų kitiems, svajojantiems keisti sritį, bet nesiryžtantiems, D. Nekrošius sakė: „Išdrįsti žengti pirmąjį žingsnį – po to jau tikrai nebebus taip baisu“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!