Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/59444/ismaniesiems-miestams-lietuviu-startuolio-pixevia-dirbtinio-intelekto-sistema/spausdinti/

Išmaniesiems miestams – lietuvių startuolio „Pixevia“ dirbtinio intelekto sistema

Publikuota: 2017-05-16 07:08
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Vaizdo medžiaga, atkeliaujanti iš bepiločių skraidyklių, automobilių su įmontuotomis vaizdo kameromis ar stacionarių aplinkos stebėjimo kamerų ir analizuojama specialiai tam sukurto dirbtinio intelekto, gali smarkiai pagerinti mūsų gyvenimo miestuose kokybę, teigia praėjusią savaitę „NVIDIA GTC“ GPU technologijos konferencijoje Silicio slėnyje, Kalifornijoje, dalyvavęs lietuvių startuolis „Pixevia“.


Vaizdo medžiaga, atkeliaujanti iš bepiločių skraidyklių, automobilių su įmontuotomis vaizdo kameromis ar stacionarių aplinkos stebėjimo kamerų ir analizuojama specialiai tam sukurto dirbtinio intelekto, gali smarkiai pagerinti mūsų gyvenimo miestuose kokybę, teigia praėjusią savaitę „NVIDIA GTC“ GPU technologijos konferencijoje Silicio slėnyje, Kalifornijoje, dalyvavęs lietuvių startuolis „Pixevia“.

Kaip rašoma pranešime spaudai, startuolio sukurta automatizuota skaitmeninė dirbtinio intelekto vaizdo apdorojimo platforma gali realiu laiku integruoti, analizuoti ir vaizdo medžiagoje išskirti užfiksuotus objektus, pavyzdžiui, žmones, automobilius, laivus ar infrastruktūros objektus, be papildomos žmogaus priežiūros. Pasak startuolio įkūrėjo ir vadovo Mindaugo Eglinsko, tokia vaizdo apdorojimo sistema suteikia galimybę bepiločių skraidyklių gamintojams, kompiuterinių programų kūrėjams bei išmaniųjų miestų gyventojams kurti išmaniuosius saugumo, transporto srautų, logistikos ir išteklių valdymo, ar miesto planavimo sprendimus. „Pixevia“ jau vykdo pilotinius antžeminių objektų atpažinimo projektus su išmaniųjų bepiločių skraidyklių programų kūrėjais „Aerialtonics“ ir „Squadrone System“.

Išmaniesiems miestams – lietuvių startuolio „Pixevia“ dirbtinio intelekto sistema

„Pixevia“ gali būti naudojama kaip galutinis produktas, bet kartu ir kaip platforma naujoms inovacijoms kurti. Realiu laiku vaizdo medžiagoje atpažindami užfiksuotus objektus galime analizuoti automobilių srautus, jų greitį, dydį ir koordinates, tą patį padaryti ir su kitais judančiais ar nejudančiais objektais.

Turėdami čia ir dabar atnaujinamą įvairialypę informaciją, ją galime nedelsiant analizuoti ir pritaikyti miesto praktinių problemų sprendimui, pavyzdžiui, matuoti stovėjimo aikštelių užimtumą realiu laiku, stebėti žmonių srautą ir nuspėti geriausias miesto vietas komercinių patalpų įkūrimui, tikrinti elektros linijų pažeidimus arba turimo inventoriaus kiekį, netgi pagelbėti nusikaltimų išaiškinime, identifikuojant įtariamuosius dideliuose vaizdo medžiagos kiekiuose. Dirbtiniu intelektu paremta programa šiuos veiksmus gali atlikti akimirksniu“, – pranešime spaudai cituojamas Mindaugas Eglinskas, „Pixevia“ platformą ketinantis pristatyti ir Lietuvoje, „Login“ konferencijos metu.

Pritaikyti inovatyvūs dirbtinio intelekto mokymosi sprendimai

„Pixevia“ vaizdo apdorojimo sistemai buvo panaudoti inovatyvūs dirbtinio intelekto mokymosi sprendimai, leidžiantys sistemą lengvai modifikuoti pagal vartotojo poreikius. „Pixevia“ iš kitų vaizdo apdorojimo sistemų kūrėjų išsiskiria tuo, kad savo naudojamus konvoliucinius dirbtinių neuronų tinklus treniruoja kompiuterinėmis automobilių, laivų ar kitų objektų simuliacijomis – startuolis taip sumažino programos paruošimo naudojimui kaštus.

Pažangus sistemos mokymosi procesas tęsiasi ir tuomet, kai vartotojas naudoja „Pixevia“ platformą. Vaizdo medžiagos perdavimo ir analizavimo metu veikiantys paprastesni greitieji neuronų tinklai renka ir naują informaciją, kurią per sistemos naudojimo pertraukas, taip vadinamą „miego“ periodą, lygina su didelio ir tikslaus daugiasluoksnio dirbtinių neuronų tinklo išmokta informacija. Taip sudaroma galimybė greitiesiems neuronų tinklams jau kito vaizdo apdorojimo metu padidinti objektų atpažinimo kokybę ar atpažinti naujus objektus.

„Elegantiška ir paprasta „Pixevia“ vartotojo sąsaja yra sudaryta iš „žingsnis po žingsnio“ principu sukurtų funkcinių elementų, kurių kombinacijas galima modifikuoti net realiu laiku, kai vyksta vaizdo apdorojimas. Svarbiausia, kad tai nereikalauja iš vartotojo ypatingų programavimo ar dirbtinio intelekto žinių. Tuo tarpu išmanioji programa yra pajėgi vienu metu analizuoti didelį skaičių parametrų, pasitelkdama didelį kiekį skirtingų vaizdo medžiagos šaltinių“, – teigia M. Eglinskas.

Dėl šių inovatyvių dirbtinio intelekto mokymosi principų ir lengvai adaptuojamos „Pixevia“ architektūros esama sistema gali būti praplėsta naujais funkciniais moduliais ir naujais atpažįstamais objektais pagal vartotojo poreikius.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!