Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/58349/ar-fintech-kompanijos-sukels-bankiniu-paslaugu-revoliucija/spausdinti/

Ar „Fintech“ kompanijos sukels bankinių paslaugų revoliuciją?

Publikuota: 2017-02-15 11:42
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Augant konkurencijai mokėjimų rinkoje vis didesnę dalį rinkos užima „Fintech“ kompanijos. Tačiau panašu, kad bankams kyla konkurencija ne tik mokėjimų bet ir paskolų rinkose. Mokėjimai ir kreditavimas yra viena kitą papildančios paslaugos, kurias bankai ir siūlo vienoje vietoje, ir dėl to žmonės vis dar dažnai renkasi juos. Tai suprasdamos „Fintech“ įmonės buriasi kartu ir siūlo bendras paslaugas.


Augant konkurencijai mokėjimų rinkoje vis didesnę dalį rinkos užima „Fintech“ kompanijos. Tačiau panašu, kad bankams kyla konkurencija ne tik mokėjimų bet ir paskolų rinkose.

„Fintech“ įmonės buriasi kartu

Mokėjimai ir kreditavimas yra viena kitą papildančios paslaugos, kurias bankai ir siūlo vienoje vietoje, ir dėl to žmonės vis dar dažnai renkasi juos. Tai suprasdamos „Fintech“ įmonės buriasi kartu ir siūlo bendras paslaugas.

Ar „Fintech“ kompanijos sukels bankinių paslaugų revoliuciją?

„Paysera“ mokėjimų sistema jau kuris laikas bendradarbiauja su tokiomis kompanijomis kaip „Capitalia“, kurios yra netradicinio, alternatyvaus finansavimo šaltiniai verslui. „Mes suteikiame savo klientams galimybę gauti kreditą lengvai ir greitai. Nebereikia pildyti daugybės dokumentų ar atlikti papildomos identifikacijos. Viskas vyksta per „Paysera“ sąskaitą. Taip pat tai puiki galimybė klientams ir investuoti, nes mūsų partneriai tokie kaip Savy.lt, Lenndy.lt leidžia mūsų klientams patiems investuoti į paskolų portfelius“, – dėsto „Paysera“ plėtros vadovas Liudas Kanapienis.

Jo teigimu, susibūrus į vieną „Fintech“ kompanijos gali pasiekti daugiau žmonių ir jiems pasiūlyti savo bendrą alternatyvą bankams, tačiau tuo pat metu, joms ir toliau koncentruojantis į tą sritį, kurią kiekviena kompanija geriausiai išmano.

Alternatyvūs finansavimo šaltiniai verslui

Pasak „Capitalia“ vadovo Lietuvoje Gintaro Matuzo, jau yra matoma nauja tendencija – vis daugiau įmonių ieško ir alternatyvių finansavimo šaltinių, kurie dažnai ne tik papildo, bet ir pakeičia bankų paskolas. Taip pat, tai sprendimas situacijose, kai bankai nėra linkę finansuoti dėl specifinės verslo srities, per trumpos veiklos istorijos, nepakankamo užstato ir kita. Kiekvienais metais daugiau nei 300 įmonių gauna finansavimą iš alternatyvių šaltinių, o šis skaičius sparčiai auga, tai atitinka ir pasaulines tendencijas.

„Neseniai buvo pristatytas naujas kredito grąžinimo būdas. Klientui pageidaujant, galima nuskaičiuoti tam tikrą procentą ar sumą kaskart, kai iš jo perkamos prekės ar paslaugos. Tarkime, paskolą pasiėmė parduotuvė ir kai pirkėjai atsiskaito mokėjimo kortelėmis 90 proc. sumos keliauja pardavėjui, o 10 proc. keliauja kredito grąžinimui“, – pasakoja „Capitalia“ vadovas.

Alternatyvaus finansavimo šaltinių privalumas yra ir tai, kad jos suteikia paskolas ne tik sparčiai augančioms, eksportuojančioms įmonėms, bet ir naujoms ar nedidelėms įmonėms. „Capitalia“ finansavimo laikotarpis gali būti nuo 1 mėnesio iki 5 metų, o paskolos dydis nuo 1 tūkst. iki 1 mln. eurų.

Sutelktinis finansavimas – žmonės skolina žmonėms

Sutelktinio finansavimo platformos tokios kaip, „Savy“, „Lenndy“, itin patrauklios ne tik norintiems pasiskolinti bet ir norintiems investuoti. Sutelktinio finansavimo platformos gali pasiūlyti didesnes metines palūkanas nei bankai, o skirtumas gali būti net keliolika kartų. „Vidutiniškai tokios platformos siūlo nuo 10 iki 20 proc. metinių palūkanų, tuo tarpu bankinių indėlių palūkanos siekia ne daugiau kaip 2 procentus. Norintiems investuoti, tokios sistemos taip pat patrauklios ir tuo, kad investuoti galima iš nedidelėmis sumomis nuo 10 eurų“, – pasakoja L. Kanapienis.

Pagrindinis šių kompanijų darbas yra vertinti klientų rizikingumą ir jį pateikti investuotojams, kurie renkasi, ar nori investuoti ir kokią sumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!