Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/54938/bankai-ruosia-pokyciu-atsiskaitymai-kortele-patogesni-ir-greitesni/spausdinti/

Bankai ruošia pokyčių: atsiskaitymai kortele – patogesni ir greitesni

Publikuota: 2016-05-27 19:09
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Marius Monkevičius
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Taupantiems laiką ir burbantiems dėl ilgų eilių prie kasų skelbiama gera žinia. Dar šiais metais Lietuvos bankų klientus pasitiks naujovė, palengvinsianti sąskaitų apmokėjimą bankų kortelėmis.


Taupantiems laiką ir burbantiems dėl ilgų eilių prie kasų skelbiama gera žinia. Dar šiais metais Lietuvos bankų klientus pasitiks naujovė, palengvinsianti sąskaitų apmokėjimą bankų kortelėmis.

Tobulėjant technologijoms, išmanieji sprendimai neišvengiamai paliečia ir bankų sektorių, todėl Lietuvos bankų asociacija (LBA) praneša apie planuojamą diegti vadinamųjų bekontakčių banko kortelių sistemą, kuri pagreitins atsiskaitymo už prekes ar paslaugas procesą.

Pasak LBA atstovų, atsiskaitymas bekontaktėmis banko kortelėmis užtikrins patogesnį ir sklandesnį atsiskaitymą bei netgi taps sprendimu tiems, kurie sugebėjo užmiršti savo banko kortelės PIN kodą ir negalėjo atsiskaityti už nedidelį kiekį prekių ar kai kurias nebrangias paslaugas.

Bankai ruošia pokyčių: atsiskaitymai kortele – patogesni ir greitesni

Greičiau ir patogiau

Kaip naujienų portalui Alfa.lt teigė LBA prezidentas Stasys Kropas, svarbu akcentuoti, kad bekontakte banko mokėjimo kortele be jokio PIN kodo bus galima apmokėti sąskaitą, kuri neviršija 10 eurų. Anot S. Kropo, dviejų banko kortelių (įprastos ir bekontaktės) savo piniginėje taip pat nereikės nešiotis.

„Jeigu atsiskaitymo suma neviršys 10 eurų, atsiskaityti bus galima tiesiog priglaudus kortelę prie skaitytuvo. Jeigu apsipirkimo suma viršys 10 eurų, reikės suvesti PIN kodą“, – teigė LBA prezidentas. Tai yra ypač aktualu tiems, kurie dažnai atsiskaito už nedidesnę nei 10 eurų sumą ir kartais tiesiog pamiršta savo banko kortelės PIN.

Štai, remiantis vien banko „Swedbank“ duomenimis, kiekvieną mėnesį neteisingai suvedę PIN kodą savo mokėjimo kortelę užblokuoja beveik 4,5 tūkst. klientų. Dabar net ir norint apmokėti sąskaitą iki 10 eurų be pamiršto PIN kodo to nepavyks padaryti.

„Smulkūs atsiskaitymai, neviršijantys 10 eurų, taps greitesni – tai ypač reikšminga šiuolaikiniam skubančiam pirkėjui, kuriam apsipirkimo procesas turi būti patogus ir reikalaujantis minimalių pastangų. Tokie atsiskaitymai bus palankūs ir prekybininkams, kadangi smulkūs atsiskaitymai užtruks kur kas mažiau laiko, pirkėjų eilės trumpės. Be to, bus mažesnis įrangos susidėvėjimas, nes kortelę pakaks priglausti prie skaitytuvo. Žinoma, pradžioje, kaip įvedus bet kokią naujovę, klientams reikės įprasti, bet, neabejojame, naujovė sėkmingai prigis ir gyventojai pajus realią naudą“, – Alfa.lt pasakojo S. Kropas.

Naujovę nulėmė poreikis

Bekontakčių banko mokėjimo kortelių atsiradimą neabejotinai lėmė vartotojų elgsena ir poreikiai. Remiantis LBA statistikos duomenimis, 2011 m. bankų mokėjimo kortelių apyvarta buvo 9,5, 2012 m. – 9,7, 2013 m. – 10,3, 2014 m. – 11,1, 2015 m. – 11,9 mlrd. Eur.

Atsiskaitymų už pirkinius kortele apyvarta taip pat užtikrintai auga: 2011 m. – 2,4, 2012 m. – 2,4, 2013 m. – 2,7, 2014 m. – 3,1, 2015 m. – 3,7 mlrd. Eur. Apie didėjančias galimybes atsiskaityti kortelėmis liudija ir sparti infrastruktūros plėtra – mokėjimo kortelių skaitytuvų skaičius: nuo 2011 m. jis palaipsniui auga (2011 m. – 37,094, 2015 m. – 57,298 vnt.).

Beje, pasak LBA prezidento, bankų duomenys rodo, kad bene pusė atsiskaitymų kortelėmis Lietuvos prekybos vietose atliekami nedidelėmis sumomis, iki 10 eurų, o atsiskaityti kortele klientui vidutiniškai užtrunka apie 19 sekundžių.

Kadangi bekontakte banko mokėjimo kortele atsiskaitant už prekes ar paslaugas viskas užtruks vos keletą sekundžių, akivaizdu, kad numatomi pokyčiai mokėjimų srityje nėra laužti iš piršto.

Pokyčiai – iki metų pabaigos

Kaip Alfa.lt pasakojo LBA prezidentas S. Kropas, pokyčiai kredito įstaigų, kurie diegs bekontakčių atsiskaitymų korteles, IT sistemose planuojami atlikti iki šių metų pabaigos.

„MasterCard“ ir „Visa“ reikalavimai nustato, kad prekybininkų naudojami kortelių skaitytuvai turi būti atnaujinami, kad priimtų bekontaktį mokėjimą. „Visa“ numato, kad atsiskaitymų operacijos galės būti pradėtos, kai bent pusė skaitytuvų prekybos vietose bus pakeisti naujais. „MasterCard“ tokių reikalavimų neturi. Numatoma, kad pirmieji prekybininkai atsiskaitymus bekontaktėmis kortelėmis priims jau šių metų rudenį.

Prekybininkų kortelių skaitytuvai bus atnaujinami palaipsniui, visi jie turės priimti bekontakčius mokėjimus iki 2020 m.

Apie galimybes įsigyti bekontaktę kortelę ir visas sąlygas kiekvienas bankas savo klientus informuos atskirai. Klientai galės rinktis – jeigu atsiskaityti už prekes ar paslaugas iki 10 eurų bekontakčiu būdu nenorės, galės atsisakyti tokios galimybės.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!