Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/53371/studiju-parodoje-cern-protonu-futbolas-hadronu-greitintuvo-tunelyje/spausdinti/

Studijų parodoje CERN – protonų futbolas hadronų greitintuvo tunelyje

Publikuota: 2016-02-05 07:09
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Vasario 4–6 d. vykstančioje Studijų parodoje atidaryta pirmą kartą į Lietuvą atkeliavusi Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) ekspozicija, kuri padės išplėsti visatos suvokimo ribas ir demonstruos išradingiausius inžinerijos laimėjimus.


Vasario 4–6 d. vykstančioje Studijų parodoje atidaryta pirmą kartą į Lietuvą atkeliavusi Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) ekspozicija, kuri padės išplėsti visatos suvokimo ribas ir demonstruos išradingiausius inžinerijos laimėjimus.

Kaip pabrėžė CERN ekspoziciją atidariusi švietimo ir mokslo viceministrė dr. Svetlana Kauzonienė, tai simboliškas Lietuvos aktyvaus bendradarbiavimo su CERN vaisius.

„Labai džiugu, kad pastaraisiais metais Lietuvos ryšiai su CERN itin suaktyvėjo. Šiuo metu Lietuva rengiasi tapti asocijuota CERN nare. Tai iš ties yra istorinis sprendimas Lietuvai. Bendradarbiavimas su vienu įtakingiausiu pasaulyje mokslo centru leis Lietuvai dalyvauti išskirtiniuose mokslo procesuose, mokslui ir verslui aktyviai dirbti inovacijų srityje, o jaunimui suteiks didesnes karjeros galimybes, – sakė S. Kauzonienė. – Įdomus faktas – neįtikėtinas CERN darbuotojų amžiaus vidurkis – 26 metai! Vien šis faktas – puiki motyvavimo priemonė moksleiviams ir studentams rinktis mokslininko ar tyrėjo karjerą.“

Studijų parodoje CERN – protonų futbolas hadronų greitintuvo tunelyje
Juliaus Kalinsko / 15min.lt nuotr.

Bendradarbiavimas su CERN

Lietuva turi bendradarbiavimo su CERN potencialą ne tik fizikos ir informatikos bei švietimo, bet ir pramonės bei medicinos srityse. CERN projektuose dalyvauja Lietuvos mokslininkai ir tyrėjai bei studentai, kurie parsiveža į Lietuvą naujas žinias, mokslinius kontaktus, įgytą kvalifikaciją.

CERN stažuojasi Lietuvos fizikos bei informacinių technologijų mokytojai. Lietuvoje šiemet pirmą kartą rengiama CERN stovykla studentams. CERN sutiko dalyvauti Lietuvoje kuriamame Mokslo ir technologijų centre.

Kiekvienas Vilniuje atidarytos CERN parodos lankytojas turi išskirtinę galimybę atrasti naujus mokslo horizontus, Didžiojo hadronų kolaiderio (angl. LHC) tunelyje žaisti protonų futbolą bei užduoti klausimus mokslininkams iš CERN. Ši ekspozicija demonstruoja Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo eksperimentų veikimą.

Vasario 18 d. paroda „LHC Interactive Tunnel“ keliaus į Kauną, į „Santakos“ mokslo slėnį ir veiks iki kovo 2 d. Lankytojams paroda bus nemokama.

Kovo-liepos mėn. Vilniuje „Saulėtekio“ mokslo slėnio teritorijoje Fiziniu ir technologijos mokslu centre veiks didžioji CERN kilnojama paroda – „Accelerating Science“ (500 kv.m ekspozicija), kuri dar plačiau supažindins su šiuolaikinio mokslo laimėjimais, leis iš arti pažvelgti į visatos paslaptis. Ji susideda iš į teminių dalių apie kosmologiją, dalelių fiziką, CERN / LHC / eksperimentų, fizikos dalelių taikymo. CERN paroda turėtų sudominti ne tik absolventus ir studentus, bet ir visatos paslaptimis besidominčius žmones, moksleivius ir mokytojus. Lankytojams paroda bus nemokama.

Apie Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizaciją CERN

Svarbiausi CERN veiklos tikslai – plėsti pažinimo ribas, plėtoti naujausias greitintuvų ir detektorių technologijas, rengti ateities mokslininkus ir inžinierius, vienyti skirtingų šalių ir kultūrų žmones. Pirmasis CERN greitintuvas – sinchrociklotronas – veikė nuo 1957 iki 1990 metų. Dabar jis – jau eksponatas, o dirbama su didesnių galimybių įrenginiais.

Žinomiausias CERN veiklos darbo rezultatas – Higso bozono egzistavimo eksperimentinis patvirtinimas 2012 metais.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!