Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/45917/ivardintos-gresmes-galincios-po-10-metu-sunaikinti-interneta/spausdinti/

Įvardintos grėsmės, galinčios po 10 metų sunaikinti internetą

Publikuota: 2014-07-31 16:16
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Masterforex-V Akademija
Inf. šaltinis: Market Leader

Interneto srities ekspertai, kuriuos apklausė „Pew Research“ (Jungtinės Amerikos Valstijos) centro atstovai, galėjo įvardinti keturias grėsmes laisvam internetui, kurios gali pasireikšti iki 2025 metų. Tai apima vyriausybių politinio pobūdžio kontrolės sugriežtinimo veiksmus, o tai gali sukelti platesnį blokavimą ir interneto segmentaciją, informacijos išteklių pasitikėjimo lygio sumažėjimą dėl tiesioginio pačių vartotojų stebėjimo vykdymo ir kt.


Įvardintos grėsmės, galinčios po 10 metų sunaikinti internetąInterneto srities ekspertai, kuriuos apklausė „Pew Research“ (Jungtinės Amerikos Valstijos) centro atstovai, galėjo įvardinti keturias grėsmes laisvam internetui, kurios gali pasireikšti iki 2025 metų. Tai apima vyriausybių politinio pobūdžio kontrolės sugriežtinimo veiksmus, o tai gali sukelti platesnį blokavimą ir interneto segmentaciją, informacijos išteklių pasitikėjimo lygio sumažėjimą dėl tiesioginio pačių vartotojų stebėjimo vykdymo, interneto komercializacijos, bandymo spręsti pernelyg didelio informacijos srauto problemas ir tai gali lemti būtent tai, kad bus apribota apsikeitimo duomenimis apimtis. Apie tai praneša verslo žmonių portalo „Market Leader“ žurnalistai.

Taigi, verta paminėti, kad Amerikos tyrimų centras „Pew Research“ nusprendė parengti studiją, pavadintą „Skaitmeninis gyvenimas 2025: tinklų grėsmės“. Šiame projekte buvo pateiktos daugiau nei tūkstančio ekspertų nuomonės apie tai, kokia gali būti Interneto tinklo ateitis, taip pat kokie veiksniai gali kelti grėsmę laisvam informacijos bei duomenų apsikeitimui. Tarp respondentų buvo įvairių kompanijų atstovai, mokslininkai tyrėjai ir pasaulio universitetų darbuotojai, galintys objektyviai įvertinti šį klausimą.

Pažymėsime, kad apklausos dalyviai girdėjo vieną klausimą, į kurį reikėjo atsakyti „taip“ arba „ne“: „Ar 2025 bus ryškių pokyčių į blogąją pusę ir ar bus kokių nors kliūčių, lyginant su dabartine padėtimi?“ Taigi, trisdešimt penki apklaustieji mano, kad vis tik tikėtina, kad padėtis pablogės. Kiti mano, kad to nebus. Be to, kiekvienas iš respondentų galėjo išsamiai papasakoti, kodėl jis šiuo klausimu laikosi vienos ar kitos pozicijos, taip pat pareikšti su kokiomis būtent internetinėmis problemomis teks susidurti vartotojams artimiausioje ateityje.

„Google“ nori įvesti internetą į visus pasaulio kampelius

Amerikos korporacija „Google“ planuoja investuoti nuo vieno iki trijų milijardų dolerių, kad būtų galima paleisti šimtą aštuoniasdešimt palydovų, kurie garantuos Internetinę prieigą tolimiems pasaulio regionams, kuriuose šiuo metu nėra laidinio ryšio. Tokiu būdu, kaip praneša žiniasklaida, specialūs palydovai bus išdėstyti gerokai žemiau nuo planetos, nei kiti, o tai būtent ir leis jiems vykdyti šią funkciją.

Taigi, „Google“ kompanijoje tikima, kad jie galės padengti visą pasaulį savo specialiais palydovais pagalba, kurių svoris maždaug 130 kg. Pažymėsime, kad būtent šiuo planu bus bandoma įgyvendinti tai, kad visos planetos Žemė teritorijoje, kur šiuo metu yra rimtų problemų su interneto tinklu, prieiga prie šio resurso vis tik atsirastų. Taigi, per šiuos palydovus, kurie bus išvesti į orbitą, bus perduodamas signalas, kurio pagalba bet koks prietaisas, kuris gali užfiksuoti belaidžio interneto signalus, galės suteikti savo vartotojui absoliučią prieigą prie bet kokios informacijos, kuri yra saugoma virtualioje erdvėje.

Taip pat tai taikoma trečiojo pasaulio šalims, kur dėl įvairių priežasčių negali būti įvestas normalus laidinis internetas. Be to, šio projekto dėka kompanija „Google“ galės pradėti savo prietaisų ir programinės įrangos diegimą, tokiu būdu aprūpindama vartotojus visu tuo, kas būtina vykdant paieškas jų socialiniame tinkle ir naudojantis pačiu Internetu.

Prisiminsime, kad pernai kompanija pradėjo „Loon“ projektą. Šis projektas – balionai su saulės baterijomis, kurie turi būti stratosferoje maždaug trisdešimties kilometrų aukštyje, tai du kartus aukščiau, nei skraido lėktuvai, tačiau žemiau palydovinės orbitos. Tokiu būdu, naudojant šiuos balionus, bus galima suteikti prieigą prie interneto tinklo atokiose kaimo vietovėse. Panašią technologiją bus bandoma įgyvendinti ir projekte, kuriame „Google“ išves į orbitą palydovus, tačiau čia jau kalbama apie didesnio masto prieigos plėtrą pasauliniame tinkle.

Šiuo metu nėra tikslios informacijos apie tai, kokioje stadijoje yra šis projektas, o taip pat kokių „Google“ kompanijos investicijų jis pareikalaus. Kompanijoje teigiama, kad dabar inžinieriai visu pajėgumu tyrinėja šį klausimą ir visas subtilybes, tuo pačiu bandydami išsiaiškinti didžiąją dalį klausimų, kurie gali kilti, dirbant prie šio projekto. Kai tik bus žinomi tikslesni duomenys, kompanija pažadėjo pasidalinti šia naujiena su visuomene, o kol kas projekto darbai vyksta toliau.


„Market Leader“
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!