Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/44427/3d-spausdinimo-revoliucija-keicia-poziuri-i-fizine-negalia/spausdinti/

3D spausdinimo revoliucija keičia požiūrį į fizinę negalią

Publikuota: 2014-04-17 09:20
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Laura Juozaitytė
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Nuo diagnozuotos retos vėžio formos, sąlygojusios kojos amputaciją, iki darbo su 3D protezus spausdinančia kompanija „Bespoke Innovations“ – tokią savo gyvenimo istoriją praėjusią savaitę konferencijoje „Login 2014“ pasakojo amerikietis Chadas Crittendenas.


3D spausdinimo revoliucija keičia požiūrį į fizinę negaliąNuo diagnozuotos retos vėžio formos, sąlygojusios kojos amputaciją, iki darbo su 3D protezus spausdinančia kompanija „Bespoke Innovations“ – tokią savo gyvenimo istoriją praėjusią savaitę konferencijoje „Login 2014“ pasakojo amerikietis Chadas Crittendenas.

„Technologinė revoliucija šiandien ne tik keičia požiūrį į fizinę negalią turinčius žmones, bet ir leidžia žmonėms, patyrusiems įvairias traumas, sugrįžti į visavertį gyvenimą“, – kalbėjo realybės šou „Survivor“ (liet. „Išlikimas“) išgarsėjęs Ch. Crittendenas.

Kai 34-ių jam diagnozavo vėžį, gydytojai siūlė palaukti tris mėnesius ir pažiūrėti, kaip liga vystysis toliau. „Nusprendžiau nerizikuoti ir nelaukti, kadangi tą akimirką nejutau, kad koja man tarnautų tinkamai, ir būtų kokia nors racionali priežastis ją išsaugoti – ji kėlė grėsmę mano gyvybei. Todėl gydytojų nuostabai paprašiau amputacijos“, – konferencijoje sakė amerikietis.

Po operacijos pakankamai greitai atsigavęs Ch. Chrittendenas grįžo dirbti į mokyklą, kurioje dirbo pradinių klasių mokytoju, ten iš vaikų reakcijų suprato, kad negalia visuomenėje yra pernelyg vengiama tema visuomenėje.

„Nuolatiniai vaikų išsigandę žvilgsniai ir elementariausi klausimai apie mano traumą paskatino pradėti apie tai kalbėti garsiai. Pradžioje tai buvo keli aplinkiniai koledžai ir universitetai, paramos centrai, o dabar jau galiu suskaičiuoti mažiausiais 30 valstijų, kuriose esu kalbėjęs kaip profesionalus motyvuotojas“, – interviu portalui Ekonomika.lt sakė pirmąkart Europoje lankęsis Ch. Chrittendenas.

„Netrukus po to gimė idėja sudalyvauti ekstremalių išbandymų realybės šou „Išlikimas“. Šeima ir draugai iš manęs juokėsi, kad man nepavyks, tačiau buvau atrinktas ir pasirodžiau visai neblogai. Pagrindinis mano dalyvavimo tikslas buvo parodyti, kad žmonės su negalia geba eiti koja kojon su sveikais žmonėmis ir netgi konkuruoti fizinėse rungtyse“, – konferencijoje sakė triatlono, snieglenčių ir kalnų dviračių rungtyse su kitais dalyviais varžęsis amerikietis.

Būtent dalyvavimas televizijos projekte nulėmė ir dabartinę Ch. Chrittendeno veiklos sritį – po šou kompanija „Bespoke Innovations“ jį pakvietė išbandyti tuo metu dar eksperimentinius 3D spausdinto produkto testavimus. Šiuo metu amerikietis eina produkto specialisto pareigas kompanijoje „3D Systems“, kuri išrado 3D spausdintuvą ir yra lyderė tiekiant 3D spausdinimo paslaugas bei sprendimus.

Konferencijoje amerikietis pristatė įvairius individualiai kompanijos klientams sukurtus protezų modelius. „Mano nuomone, kad svarbiausias technologinis laimėjimas šiuo klausimu yra netgi ne pačių protezų patogumas, o faktas, kad žmogus gali susikurti produktą, kuris atspindi jo identitetą, interesus bei pomėgius“, – teigė Ch. Chrittendenas.

„Man, kaip vienam iš milijonų žmonių su negalia, labai norėtųsi, kad ši technologinė pažanga pagerintų daugybės neįgaliųjų psichologinę būklę. Mūsų kuriamų alternatyvių protezų pagalba jau dabar žmonės gali atgauti visišką kūno pusiausvyrą ir netgi į savo nelaimę pažiūrėti kūrybiškai. Dabar mano pagrindinis tikslas yra tai, kad tokie protezai būtų kaip įmanoma plačiau prieinami. Mūsų kompanija įsikūrė vos prieš trejus metus, tad prireiks dar labai daug darbo ir investicijų, kad viskas veiktų tinkamai“, – portalui „Ekonomika.lt“ sakė Ch. Chrittendenas.

„Dabar didžiausia dalis investicijų nukreipiamos į technologinį vystymąsi, tad reklamuoti ar užtikrinti greitą gamybą sąlygų kol kas neturime. Vis dėlto labdara mums labai svarbi, pavyzdžiui, dabar dirbu prie projekto, kuriame rinksime labdarą, kad galėtume paremti praėjusiųjų metų Bostono maratono tragedijos aukas“, – kalbėjo Ch. Chrittendenas.

Paklaustas, kaip tradicinis protezuotojų verslas Amerikoje reaguoja į „Bespoke Innovations“ siūlomas technines naujoves, Ch. Chrittendenas teigė, kad tarp jų įtampos esama.

„Manau, neigiamo požiūrio šiek tiek yra dėl to, kad mes dirbame visai kitokiais principais. Jei tradicinis protezuotojas turi susitikti su pacientu, viską išsimatuoti ir tik tada gaminti, faktas, kad mes protezą galime pagaminti žmogui užsisakius internetu, juos paprasčiausiai glumina. Tačiau tai yra technologinė naujovė, prie kurios anksčiau ar vėliau priprantama, juk jau dabar turime klientų, kurie patenkinti mūsų produktu ir įžvelgia daugybę jo privalumų“, – Ekonomika.lt sakė Ch. Chrittendenas.

Sveikatos draudimas Amerikoje kol kas nefinansuoja nei tradicinių, nei 3D spausdintų protezų. „Man atrodo, čia yra kertinė klaida mąstyme apie negalią turinčius žmones. Nefinansavimas, draudėjų teigimu, „kosmetinių“ operacijų ar priemonių, čia brėžia lemtingą skirtį tarp sveikų žmonių ir neįgaliųjų. Čia paprasčiausiai nesuprantama, kad nelaimę išgyvenusiam žmogui atgauti pusiausvyrą ir turėti kokybišką protezą yra gyvybiškai svarbu – jis turi pasitikėti savimi ir gyventi visavertį gyvenimą. Iki tokio pokyčio turėsime nueiti dar labai daug, tačiau manau, kad jis būtų lemtingas visuomenės žmonių su negalia vertinime“, – portalui teigė Ch. Chrittendenas.


Ekonomika.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!