Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/31535/kaip-czv-snipineja-facebook-ir-twitter-tinkluose/spausdinti/

Kaip CŽV šnipinėja „Facebook“ ir „Twitter“ tinkluose

Publikuota: 2011-11-05 13:43
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Neįvardytame pramoniniame komplekse JAV Virdžinijos valstijoje, paprastame, į akis nekrentančiame plytų pastate, Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) renka informaciją apie Amerikos priešus – ir tos informacijos ieško ne kur kitur, o socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“.


Neįvardytame pramoniniame komplekse JAV Virdžinijos valstijoje, paprastame, į akis nekrentančiame plytų pastate, Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) renka informaciją apie Amerikos priešus – ir tos informacijos ieško ne kur kitur, o socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“, rašo „The Daily Telegraph“.

Agentūros Viešųjų informacijos šaltinių centro ekspertų komanda, dar vadinama „kerštingaisiais bibliotekininkais“, sklaido laikraščius iš viso pasaulio, stebi televizijos programas, klausosi vietos radijo stočių, sėdi internetinėse pokalbių svetainėse. Taip stebimi ir sekami praktiškai visi užsienio informacijos šaltiniai, prieinami bet kuriam paprastam vartotojui.

Informacija įvairiausiomis užsienio kalbomis (nuo arabų iki kinų), piktos žinutės socialiniame tinkle „Twitter“, tinklaraščiai, kur gvildenamos beveik filosofinės temos – CŽV domina viskas.

Kaip CŽV šnipinėja „Facebook“ ir „Twitter“ tinkluose

Būtent taip ekspertai susikuria konkretų įvykių pasaulyje paveikslą, kurio reikalauja Baltųjų rūmų pareigūnai – informacija nuolat atnaujinama. Taip buvo analizuojama situacija regione prieš pat Osamos bin Ladeno likvidavimo operaciją, taip ekspertai bando išsiaiškinti, kurioje Artimųjų Rytų šalyje bręsta neramumai.

Taip, jūs teisūs – CŽV iš anksto žinojo apie Egipte bręstančią revoliuciją. Tik nebuvo žinoma, kada tiksliai ji prasidės, teigia Viešųjų informacijos šaltinių centro vadovas Dougas Naquinas.

Centras buvo išpranašavęs, jog „jog tokiose šalyje kaip Egiptas socialinė žiniasklaida gali tapti didžiausia valdančiojo režimo grėsme“, per interviu centre naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė centro vadovas. Be to, tai pirmasis kartas, kai į šį centrą įleisti žurnalistai.

Šis CŽV pavaldus centras buvo įsteigtas kaip atsakas 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristinius išpuolius tyrusios komisijos rekomendacijai. Dokumente svarbiausiu prioritetu buvo įvardytas dėmesys kovai su terorizmu. Todėl keli šimtai viešųjų informacijos šaltinių centro specialistų (tikslus jų skaičius neatskleidžiamas) analizuoja situaciją užsienyje, pasitelkdami visas įmanomas priemones.

Dauguma specialistų dirba Virdžinijos valstijoje, tačiau dalis analitikų išsibarstę ir po JAV ambasadas visame pasaulyje – taip jie gali iš arčiau stebėti ir vertinti situaciją. Pats naudingiausias analitikas – asmuo, kažkuo panašus į romano „Mergina su drakono tatuiruote“ personažą: keistas, nepailstantis programišius, „žinantis, kaip rasti informacijos apie dalykus, apie kurių egzistavimą paprasti žmonės net nenumano“.

D. Naquinas sakė, jog centrui naudingiausi specialistai turintys magistro laipsnį informacijos rinkimo ir apdorojimo sferoje ir mokantys kuo daugiau užsienio kalbų. Centras didžiausią dėmesį socialinei žiniasklaidai pradėjo skirti po įvykių Irane 2009 metais, kai socialinis tinklas „Twitter“ vos nenuvertė šalies valdančiojo režimo. Šis socialinis tinklas suvienijo tūkstančius šalies gyventojų, kurie protestavo prie rinkimų rezultatus, atgal prie valdžios vairo grąžinusius šalies prezidentą Mahmoudą Ahmadinejadą.

„Tuo metu internete net trečdalis tinklaraščių įrašų buvo būtent persų kalba“, – sakė D. Naquinas.

Centro analitikų surinkta medžiaga praktiškai kiekvieną dieną virsta žvalgybos ataskaita, perduodama pačiam JAV prezidentui Barackui Obamai. Kai gegužę Pakistane buvo nukautas „Al Qaedos“ lyderis O. bin Ladenas, CŽV sekė visas naujienas socialiniame tinkle „Twitter“ – Baltieji rūmai pageidavo gauti pasaulio reakcijos į šį įvykį santrauką.

Žinutės „Twitter“ tinkle pagal geografines vartotojų koordinates praktiškai neklasifikuojamos, todėl analitikai reakcijas į O. bin Ladeno sunaikinimą grupavo pagal kalbas. Rezultatai tokie: dauguma žinučių urdu kalba, kuria kalbama Pakistane, ir kinų kalba buvo negatyvios. Kinija – artima Pakistano sąjungininkė. Pakistano pareigūnai JAV specialiųjų pajėgų operaciją vertino labai neigiamai - kaip akiplėšišką šalies suverenumo pažeidimą.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!