Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/28290/didziausios-japonijos-it-kompanijos-nukentejusios-nuo-gamtos-stichijos/spausdinti/

Didžiausios Japonijos IT kompanijos, nukentėjusios nuo gamtos stichijos

Publikuota: 2011-03-19 06:40
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©TipTop.lt tinklaraštis
Inf. šaltinis: TipTop.lt tinklaraštis

Japonijos kompanijos, tiekiančios elektronikos prietaisus, komponentus bei komplektuojančias dalis, užima apie 20 proc. pasaulinės rinkos. Ir natūralu, kad pastarųjų dienų gamtos stichijos (cunamis, žemės drebėjimai) negalėjo nepaliesti puslaidininkių pramonės. „EE Times“ paskelbė duomenis apie, kaip smarkiai nukentėjo didžiosios Japonijos IT kompanijos.


Japonijos kompanijos, tiekiančios elektronikos prietaisus, komponentus bei komplektuojančias dalis, užima apie 20 proc. pasaulinės rinkos. Ir natūralu, kad pastarųjų dienų gamtos stichijos (cunamis, žemės drebėjimai) negalėjo nepaliesti puslaidininkių pramonės. „EE Times“ paskelbė duomenis apie, kaip smarkiai nukentėjo didžiosios Japonijos IT kompanijos. Daugumą duomenų pateikia pačios kompanijos. Taigi, apie viską iš eilės.

„Elpida Memory“. Šio vienintelio Japonijos DRAM atminties gamintojo 300 mm gamykla Hirosimoje praktiškai nenukentėjo, kadangi yra tolokai nuo stichijos paliestos zonos. Tuo tarpu jos padaliniui „Akita Elpida Memory“, kuriuo užsiima mikroschemų su pažangiausia jų įpakavimo technologine gamyba, pasisekė mažiau. Dėl nuolatinių elektros tiekimo sutrikimų ji sustabdė savo veiklą. Laimei, įranga nenukentėjo.

„Freescale Semiconductor“. Sendai mieste esanti „Tohoku Semiconductor“ gamykla veiklą sustabdė. Pastaroji yra 12 km nuo vandenyno pakrantės, kurią nuniokojo cunamis.

Didžiausios Japonijos IT kompanijos, nukentėjusios nuo gamtos stichijos „Fujitsu“. Dauguma šios kompanijos gamyklų žemės drebėjimus atlaikė. Jos atstovai pranešė, jog nuostoliai dar skaičiuojami. Ir jei jie bus dideli, apie tai bus oficialiai pranešta.

„Hitachi Group“. Keletas šios kompanijos gamyklų bei pastatų nukentėjo. Gana didelis negatyvus poveikis matomas tam tikrų cheminių medžiagų gamybos srityje. „Hitachi Chemical“ yra svarbiausia taip vadinamų ACF klijų gamintoja bei kontroliuoja daugiau nei 50 % šio produkto pasaulinės rinkos. Minėti ACF klijai būtini gaminant puslaidininkius, tad išlieka didelė tikimybė, kad bus jaučiamas šio komponento deficitas.

„Molex“. Ši amerikiečių kompanija pranešė, kad visi darbuotojai yra saugus, nė viena iš trijų gamyklų nenukentėjo. Vis tik „Molex“ atstovai negalėjo pasakyti, kaip gamtos stichijos pasekmės atsilieps jos tolesniam verslui.

„Panasonic“. Tarp šios kompanijos darbuotojų buvo nukentėjusių. Veikla buvo nutraukta dviejose Fukušimoje esančiose gamyklose, užsiimančiose garso aparatūros bei skaitmeninių kamerų gamyba, bei Sendai miesto gamykloje, gaminančia objektyvus.

„Renesas Electronics“. Laikinai uždarytos penkios puslaidininkių plokštelių gamyklos bei keletas fabrikų. Tarp nukentėjusių yra šios grupės įmonės kaip „Renesas Northern Japan Semiconductor“, „Renesas Yamagata Semiconductor“, „Renesas Naka“, „Renesas High Components“.

„Sandisk“. Pastarosios kompanijos gamyklos yra apie 750 km nuo žemės drebėjimų epicentro. Todėl visi darbai buvo atnaujinti dar praeitą penktadienį.

„Sony“. Veikla laikinai sustabdyta keliose gamyklose. Tarp jų yra „Sony Energy Devices“, užsiimančia ličio jonų baterijų gamyba.

„Texas Instruments“. Kai kurios šios kompanijos gamyklos nukentėjo pakankamai smarkiai. Pavyzdžiui, Miho mieste esanti gamykla bus uždaryta mažiausiai iki gegužės, o pilnas gamybos ciklas pradės veikti tik liepos viduryje. Pastarosios gamyklos tiekiama produkcija sudaro 10 proc. „Texas Instruments“ pajamų.

„Canon“. Veikla pristabdyta 8 gamyklose. Pranešama, kad žemės drebėjimų metu nukentėjo 15 darbuotojų.

„Nikon“. Antras pasaulyje fototechnikos gamintojas nukentėjo gana žymiai – laikinai neveikia 5 gamyklos, tarp jų ir „Sendai Nikon“, kurioje gaminami fotoaparatai, bei keičiamų objektyvų gamyba užsiimantys fabrikai. Taip pat nukentėjo keletas darbuotojų. „Nikon“ atstovai kolkas negali pasakyti, kada nukentėjusios gamyklos vėl pradės veikti.

Taigi, kaip matome, IT srityje galime tikrai pajusti skaudžius Japoniją užgriuvusios stichijos padarinius.


Tip top
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!