Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/26314/socialinius-tinklus-keis-asmeniniai/spausdinti/

Socialinius tinklus keis asmeniniai?

Publikuota: 2010-12-24 07:37
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Jokūbas Graliauskas
Aut. teisės: ©TEO LT, AB
Inf. šaltinis: Zebra.lt

Šiuo metu yra 500 mln. „Facebook“ vartotojų, kurių kiekvienas vidutiniškai turi 130 draugų. Prognozuojama, kad po dešimtmečio šiuo monstru naudosis kas antras planetos gyventojas. Skaičiai tokie pat įspūdingi, kaip ir bauginantys. Ar negrįžtama „feisbukinizacija“ yra neišvengiamas dalykas?


Šiuo metu yra 500 mln. „Facebook“ vartotojų, kurių kiekvienas vidutiniškai turi 130 draugų. Prognozuojama, kad po dešimtmečio šiuo monstru naudosis kas antras planetos gyventojas. Skaičiai tokie pat įspūdingi, kaip ir bauginantys. Ar negrįžtama „feisbukinizacija“ yra neišvengiamas dalykas?

Virtualus viešumas pradeda varginti

Socialinius tinklus keis asmeniniai? „Facebook“ kaip koks aštuonkojis savo čiuptuvais raizgo pasaulį ir mus daro viešesniais asmenimis nei politikus. Atsiranda ne tik besidžiaugiančių galimybe parodyti dar vieną savo nuotrauką visiems draugams, bet ir besipriešinančių tam. Šalia daugybės raginimų socialiniam tinklui „Facebook“ tapti draugiškesniu savo vartotojų privatumui, atsiranda ir kitokių iniciatyvų. Lapkričio 17 d. vyko pasaulinė „Facebook“ nedraugų atsikratymo diena, kurios metu žmonės buvo skatinami socialiniame tinkle atsisakyti tų draugų, kurių realiame gyvenime nėra sutikę.

Dar nei viena tokia iniciatyva nesuveikė, bet juk mes geriau nei kas nors kitas žinome, kad visos revoliucijos prasideda nuo smulkių bruzdesių. Siekdanas ištaisyti „Facebook“ ydas, atsirado dar vienas naujas socialinis tinklas „Diaspora“. Čia kaip kokia „Wikipedia“ „Britannica“ enciklopedijai. Visgi, nežiūrint į tam tikrus skirtumus, tai dar vienas socialinis tinklas. Dar vienas papildomas prisijungimo slaptažodis, kurį reikės prisiminti.

Ateitis – asmeniniai tinklai?

Pasaulį ką tik išvydo naujas asmeniniu tinklu vadinamas „Path“. Jo idėja yra paremta britų evoliucinės psichologijos profesoriaus Robino Dunbaro teorija, kad žmogus vienu momentu negali išlaikyti daugiau nei 150 socialinių santykių.

„Path“ į artimų žmonių skaičių pažiūrėjo dar radikaliau: čia negalima turėti daugiau nei 50 kontaktų. Jiems galėsite rodyti net itin asmenines nuotraukas, suteikdami joms kontekstą: įvardydami nuotraukoje vaizduojamą vietą, žmones ir veiklą. Skirtingai nuo socialinių tinklų, čia nėra sąlygų kitiems komentuoti ar persiųsti nuotraukas, mėgti jas ar ne. Kitaip tariant, šios nuotraukos liks tarp tavęs ir draugo ir nėra jokių galimybių, kad intymios nuotraukos atsidurs internete. Nijolė Pareigytė turėtų būti viena pirmųjų „Path“ vartotojų Lietuvoje.

Pasaulyje nuolat svarstoma ar kas nors sugebės išstumti „Facebok“ tinklą iš jo aukštumų. Henris Fordas, serijinės automobilių gamybos pradininkas, apie vartotojų neišmanymą yra pasakęs: „Jei būčiau paklausęs savo klientų, ko jie nori, jie būtų atsakę, jog greitesnio arklio“. „Facebook“ žudikas savo esme privalės būti kitoks ir atverti naujas galimybes, o ne būti tiesiog geresniu „Facebok“. Gal tai nebus konkrečiai „Path“, bet jau dabar idėja daugeliui žmonių atrodo labai patraukli.

Pats „Facebook“, jausdamas naujus vartotojų poreikius, pradėjo eksperimentuoti su naujo tipo grupėmis, į kurias bus galima įtraukti tik tam tikrus draugus iš savo ilgo sąrašo. Tokiu būdu, konkreti informacija bus matoma ne visiems kontaktams.

Praktika patvirtina mokslinius teiginius

R. Dunbaras teigia, kad jei žmogus turi ir pusantro tūkstančio draugų, vis tiek palaiko artimesnius santykius su 150 žmonių. Pagal jį, nors technologija vystosi ir mums leidžia sparčiau dalintis bei gauti informaciją, mūsų smegenys liko panašios kaip ir prieš tūkstančius metų ir sugeba apdoroti tik tam tikrą kiekį informacijos.

Prieš metus daryta studija parodė, kad net turėdami 120 draugų, vyrai dažniausiai artimiau bendrauja tik su 7 iš jų, o moterys, kurios natūraliai yra labiau bendraujančios – su 10. Netgi tie žmonės, kurie turi daugiau kaip 500 draugų „Facebooke“ artimiau bendrauja tik su 14, o komentarus palieka tik ties 22 žmonių statusais.

Galima teigti, kad taisyklė „visame kame yra 99 % mėšlo“ yra teisinga: net ir turėdami daugybę menamų draugų, svarbia informacija ir asmeniniais išgyvenimais dalinamės tik su keliais iš jų. Kiti mums – marginalai. Tokių „draugų“ savo „Facebook“ paskyroje kai kurie iš mūsų turi ne vieną šimtą ir ne du. Todėl tampa itin keista, kai žmogus savo profilyje, esant tokiai auditorijai, nebijo užsirašyti „šiandien mane paliko. Bet aš vis tiek tave myliu, Rita“. Tai būtų tas pats, jei senovėje savo miestelio rotušės aikštėje prie skelbimų lentos pats prikaltumėte pranešimą „Man įstatė ragus“.

„Path“ teigia, kad tai yra vieta, kur žmonės gali būti savimi. Kas yra tikras draugas? Tai tas, kuriam paskambinę vidury nakties ir pasakę, kad ką tik nužudėte žmogų, išgirstate atsakymą: „Kur kasime?“. Toks dialogas tikrai negalėtų įvykti „Facebook“ tinkle, bet kodėl ne „Path“?


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!