Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/12321/iki-bilai-gatesai/spausdinti/

Iki, Bilai Gatesai

Publikuota: 2008-07-07 07:08
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Viktoras Jakovlevas
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kompiuterių kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas ir ilgametis vadovas Billas Gatesas nuo šiol didžiąją laiko dalį ketina skirti filantropinei veiklai. B. Gatesas vis dar yra vienas turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio žmonių – be jo kompiuteriai galėjo būti tik prabanga. Tačiau jo kompiuterių era baigiasi, kaip ir „Microsoft“ karaliavimo laikas. B. Gatesas, birželio pabaigoje atsisveikino su kompanija „Microsoft“.


Kompiuterių kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas ir ilgametis vadovas Bilas Gatesas nuo šiol didžiąją laiko dalį ketina skirti filantropinei veiklai.

B. Gatesas vis dar yra vienas turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio žmonių – be jo kompiuteriai galėjo būti tik prabanga. Tačiau jo kompiuterių era baigiasi, kaip ir „Microsoft“ karaliavimo laikas.

B. Gatesas, birželio pabaigoje atsisveikindamas su kompanija „Microsoft“, kuriai vadovavo daugiau nei 30 metų, nesulaikė ašarų. „Mano gyvenimo darbas – tai programinė įranga ir darbas su nuostabiais žmonėmis“, – sakė jis.

Bill Gates

„Darbas čia sujungia dalykus, kurie, manau, yra labai ypatingi. Tai, ką darome, veikia pasaulį. Išeiname laukan ir matome, kad aklieji naudojasi mūsų suderinamumo programomis ir naršo internete. Jų gyvenimas dėl to yra visiškai kitoks“, – įsitikinęs B. Gatesas.

Po kompiuterį kiekvienuose namuose ir ant kiekvieno stalo – tokia buvo B. Gateso ir Paulo Alleno vizija. Aštuntajame dešimtmetyje, kuomet jiedu įkūrė „Microsoft“, tokios idėjos daug kam atrodė neįmanomos.

Kompanijai „Microsoft“ B. Gatesas pradėjo vadovauti net nebaigęs universiteto. Tuomet su juo dirbo dar vienuolika žmonių.

Suprasdamas, kad būtent programinė įranga, nors jos ir negalima pačiupinėti, yra ateitis, B. Gatesas kartu su dar keliais darbuotojais per naktis rašė komandines eilutes.

Būdamas 25-erių jis kompanijai IBM davė leidimą pagal licenciją naudotis jo sukurta primityvia operacine sistema PC-DOS.

Sprendimas pasilikti sistemos licenciją sau yra laikomas išmintingiausiu visų laikų verslo žingsniu. 31 amžiaus B. Gatesas tapo jauniausiu milijardieriumi pasaulyje.

„Jam ir mokykloje nekaip sekėsi, išskyrus matematiką. Iš kitų dalykų jis neretai gaudavo neigiamus pažymius, – pasakoja filosofas Gintautas Mažeikis. – Iš Harvardo antro kurso jis buvo išmestas, bet įrodė, kad ir be to galima daug daugiau padaryti. B. Gatesas labai reikšmingas dėl savo „netinkamos“ instituciniu požiūriu biografijos.“

Į Harvardą B. Gatesas grįžo po 33 metų.

„Laukiau daugiau nei 30 metų kad pasakyčiau: tėte, visad sakiau, kad grįšiu ir gausiu diplomą“, – tuomet jis sakė savo kalboje.

Bill Gates
Kompanijai „Microsoft“ B. Gatesas pradėjo vadovauti net nebaigęs universiteto

B. Gateso tėvai, išsilavinę teisininkai, tikėjosi, kad ir jų sūnus turės gerą išsilavinimą.

Šiandien B. Gateso kompanijoje dirba 90 tūkstančių darbuotojų. Atskira imperija „Microsoft“ tapo pasirodžius „Windows“ operacinei sistemai, kuri ir dabar veikia devyniuose iš dešimties kompiuterių pasaulyje.

Tačiau būdas, kuriuo „Microsoft“ konkuravo rinkoje, žudė kitas technologijų kompanijas. 1998-aisiais pati Amerikos vyriausybė pateikė kaltinimus piktnaudžiaujant monopoliu.

B. Gatesas sutiko su teismo sprendimu, kad piktnaudžiauja padėtimi rinkoje, nors pats ir nemanė, kad konkuruoja netinkamai. Technologijų apžvalgininkų teigimu, „Microsoft“ išgyveno tik todėl, kad JAV keitėsi valdžia.

Po kelerių metų panašius kaltinimus „Microsoft“ išgirdo ir iš Europos Komisijos. Ir šį kartą kompanija buvo pradėta bausti ne milijonais, bet milijardais eurų.

„Čia ir paradoksas: pradėjęs kaip vienas laisviausių kūrėjų, jis tapo visų atvirojo kodo programuotojų blogio simboliu. Tačiau jo noras kompiuterizuoti visą pasaulį yra neįtikėtinas. Nei viena kompanija negali sau leisti investuoti tiek daug į šį procesą, kiek investavo „Microsoft“, – sako G. Mažeikis.

Nors formaliai dar lieka kompanijoje, B. Gatesas nuo šiol didžiąją laiko dalį ketina skirti filantropinei veiklai, tai yra, kartu su žmona Melinda įkurtam Gatesų fondui.

Šio fondo kapitalas sudaro daugiau kaip 40 mlrd. JAV dolerių, ir tai yra didžiausias labdaros fondas pasaulyje.

Apžvalgininkai juokauja, kad užuot kovojęs su „Google“ ir atimonopoliniais įstatymais, B. Gatesas dabar didžiąją laiko dalį skirs kovai su skurdu ir ligomis.

Bill Gates

„Nebus nei dienos, kad aš nepagalvočiau apie „Microsoft“ ir nuostabius dalykus, kuriuos ji daro“, – baigdamas atsisveikinimo kalbą sakė B. Gatesas.

Šis atsisveikinimas simbolinis dar ir todėl, kad, anot apžvalgininkų, B. Gateso – kompiuterių genijaus – era baigėsi daug anksčiau nei jis pats paskelbė, kad nebevadovaus „Microsoft“.

Kurdamas programinę įrangą kompiuteriams jis iš pradžių neįvertino besikuriančio interneto ateities.

O pavėluoti čia reiškė labai daug. Dauguma internetinių kompanijų, tokių, kaip „Google“, „Yahoo!“, „Flikr“, daugybė socialinių tinklų pralenkė „Microsoft“. Ar bent jų ateitis atrodo šviesesnė.

Filosofo G. Mažeikio teigimu, B. Gatesas sukūrė atskirą pasaulį. Galbūt jei ne jo vizija apie kompiuterį ant kiekvieno stalo, šiandien realybė būtų kitokia.

„Tačiau vienas žmogus pasaulio progreso numatyti negali, – sako G. Mažeikis. – Jis genijus, bet jo epocha baigėsi kartu su XX amžiumi.“

Parengta pagal Lietuvos radijo laidą „Naujienų žemėlapis“.


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!