Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/90324/pekino-metro-keleiviams-nebereikalinga-banko-kortele-ar-bilietas-uz-kelione-galima-atsiskaityti-rankos-mostu/spausdinti/

Pekino metro keleiviams nebereikalinga banko kortelė ar bilietas: už kelionę galima atsiskaityti rankos mostu

Publikuota: 2024-02-01 10:25
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Įsivaizduokite ateitį, kuomet viską galėsite daryti vos vienu rankos mostelėjimu. Šendžene, Kinijoje, įsikūrusi technologijų milžinė pradėjo teikti delno nuskaitymo paslaugą, suteikiančią naudotojams galimybę namuose palikti daugelį būtiniausių daiktų: raktus, piniginę ar telefoną.


Įsivaizduokite ateitį, kuomet viską galėsite daryti vos vienu rankos mostelėjimu: pirkti, važiuoti metro ar įeiti į biurą. Kinijos bendrovė „Tencent“ jau tai siūlo, rašo CNN.

Šendžene, Kinijoje, įsikūrusi technologijų milžinė pradėjo teikti delno nuskaitymo paslaugą, suteikiančią naudotojams galimybę namuose palikti daugelį būtiniausių daiktų: raktus, piniginę ar telefoną.

Nors pati technologija nėra nauja – tokios bendrovės, kaip „Amazon“, jau ne vienerius metus siūlo panašias paslaugas – „Tencent“, pasak bendrovės vyresniojo vadovo Guo Rizeno, nori būti ta įmone, kuri pagaliau užtikrins visuotinį šios paslaugos taikymą.

Šiuo metu ji visą dėmesį yra sutelkusi į „Weixin Palm Payment“ – biometrinę sistemą, kuri gegužės mėnesį buvo pradėta siūlyti seserinės „WeChat“ programėlės „Weixin Pay“ naudotojams. Paslauga kol kas teikiama tik žemyninėje Kinijoje.

Programinė įranga leidžia naudotojams, pavyzdžiui, įsėdus į Pekino metro, pamiršti apie mobiliuosius telefonus ar viešojo transporto bilietus – tereikia palaikyti ranką virš jutiklio. Infraraudonųjų spindulių kameros analizuoja individualius delnų atspaudus ir unikalius po oda esančių kraujagyslių raštus, todėl naudotojo tapatybė nustatoma ir mokėjimas atliekamas vos per kelias sekundes.

Pasak G. Rizeno, ši technologija panaši į veido atpažinimo programinę įrangą, tik šiek tiek tikslesnė.

G. Rizeno teigimu, naujoji programėlė gali būti laikoma daugelio Japonijos įmonių seniai naudojamų sistemų, nuskaitančių į biurą patekti norinčių darbuotojų delnus, patobulinimu.

Anot jo, šios sistemos reikalauja, kad naudotojas priglaustų delną prie nuskaitymo prietaiso, tačiau dabar, kai dėl pandemijos žmonės jaučia didesnę mikrobų baimę, tai gali kelti šiokių tokių nepatogumų. Tad „Tencent“, kaip ir „Amazon“ siūlomas variantas yra bekontaktis.

„Amazon“ 2020 m. pradėjo teikti delnų nuskaitymu grįstą atsiskaitymo paslaugą, leidžiančią naudotojams susieti delnų atspaudus su kredito kortelėmis ir pirkti prekes bendrovės parduotuvėse, kuriose nėra kasų.

Japonijos technologijų milžinė „Fujitsu“ taip pat jau senokai siūlo bekontaktę sistemą, skirtą kitam tikslui – kibernetiniam saugumui. Bendrovėje įdiegta paslauga „PalmSecure“ leidžia naudotojams skenuoti delnus ir taip autentifikuoti internetines paskyras, užuot naudojus slaptažodžius.

Tačiau „Tencent“ nori dar daugiau. Pasak Guo Rizeno, bendrovė siekia, kad jos platforma darniai įsilietų į kasdienį gyvenimą.

„Taikymo scenarijai gali būti šiek tiek kitokie, – sakė jis. – Tikimės, kad mokėjimai delnu padės žmonėms išvengti su fiziniu daiktų nešiojimu susijusių rūpesčių ir mūsų gyvenimas taps dar patogesnis.“

Visgi ne visi Pekino gyventojai teigiamai žvelgia į įmonės siūlomą delno nuskaitymo technologiją – baiminamasi dėl duomenų saugumo.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!