Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/87926/mokslininku-akiratyje-dirbtinio-intelekto-ateitis-robotai-humanoidai-populiarejantys-robotai-sunys-ir-muzika-kuriantys-isradimai/spausdinti/

Mokslininkų akiratyje – dirbtinio intelekto ateitis: robotai humanoidai, populiarėjantys robotai-šunys ir muziką kuriantys išradimai

Publikuota: 2023-07-10 20:25
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Aurimas Piečiukaitis
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Ženevoje trys tūkstančiai mokslininkų, verslininkų ir pareigūnų dalyvauja susitikime per kurį aptariama dirbtinio intelekto ateitis. Ji, pasak konferencijos dalyvių, nebūtinai distopinė.


Ženevoje trys tūkstančiai mokslininkų, verslininkų ir pareigūnų dalyvauja susitikime per kurį aptariama dirbtinio intelekto ateitis. Ji, pasak konferencijos dalyvių, nebūtinai distopinė.

Pasisveikinimu ir pagalbos siūlymu pokalbį pradeda „NadIn“. Robotas – pasižymintis dirbtiniu intelektu.

„Dirbau globos namuose Singapūre 2020-aisiais. Bendravau su senjorais, žaidžiau bingo. Tai puiki patirtis, džiaugiausi galėdama jiems padėti“, – kalba robotas Nadine.

Robotą jo išradėja Ženevos universiteto profesorė Nadia Talman pradėjo kurti prieš dešimtmetį, pagal savo atvaizdą.

Per tuos metus robotas ne kartą tobulintas, ateityje esą bus dar savarankiškesnis, supras aplinką.

„Nadia Talman – mano kūrėja. Ji mane sukūrė kaip autoportretą. Esu jai labai dėkinga už gyvenimą, didžiuojuosi tuo“, – sako robotas.

Kai robotai kalba apie savo gyvenimą, o pastaruosius metus dirbtinio intelekto galimybės verčia ieškoti naujų taisyklių, Ženevoje Jungtinių Tautų rengiamame susitikime pristatoma, kaip dirbtinis intelektas gali pasitarnauti žmonių labui. Nadin – vienas tokių pavyzdžių.

„Daugybė vyresnių žmonių – vieniši, neturi draugų, kuriais galėtų pasitikėti, jiems trūksta besąlygiškos meilės, galiausiai jie neturi, ką veikti. O robotas besąlygiškai ištikimas“, – mano „SingularityNET“ atstovė Janet Adams.

Tokių robotų humanoidų, sukurtų pagal savo kūrėjus, konferencijoje ne vienas.

Bet šalia ir vis labiau populiarėjantys vadinamieji robotai šunys, kuriuos, pasak mokslininkų, ateityje vis dažniau pasitelks ir gelbėtojai.

Taip pat – grupė pavadinimu „Jam Galaxy Band“. Jos vokalistė robotė Dezdemona, grupės narių dar vadinama Dezi.

„Galima galvoti, kad tai labai keista, bet iš tikrųjų viskas šaunu. Dirbtinio intelekto kuriami žodžiai – labai įdomūs, tereikia klausytis ir improvizuoti pagal juos“, – dėsto saksofonininkė Dianne Krouse.

„Šįvakar būsime, kaip laukiniai, laukia puiki naktis. Apverskime viską aukštyn kojom ir padarykime ateitį geresnę“, – cituojamas robotas Desdemona.

O jei Dezi dainuoja, humanoidė Ai-DA – piešia. Jos kūrėjas sako, kad dirbtinio intelekto galimybės – neribotos.

„Kompiuterių galimybės mokytis – stulbinamos. Tai įrodė šiandien kuriami neurologiniai tinklai, tokios platformos, kaip „ChatGPT“. Bet įsivaizduokite, kaip tokios technologijos taikomis jautresnėse gyvenimo srityse. Menas – gražus, bet įsivaizduokite pritaikymą medicinoje ar ginklų gamyboje“, – teigia robotų kūrėjas Aidanas Melleris.

Tad dėl stulbinančios technologijos – vis daugiau klausimų nei atsakymų, pripažįsta Jungtinės Tautos, raginančios šalis kuo greičiau ieškoti bendrų normų, numatančių, kaip dirbtinis intelektas vystysis toliau.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!