Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/83794/5-netiketos-sritys-kuriose-naudojama-virtualios-realybes-technologija/spausdinti/

5 netikėtos sritys, kuriose naudojama virtualios realybės technologija

Publikuota: 2022-07-31 17:43
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Kai išgirstame žodžių junginį „virtuali realybė“, kompiuteriniai žaidimai neretai būna pirma į galvą atėjusi asociacija. Tai – turbūt paprasčiausias ir geriausiai žmonėms suprantamas šios technologijos panaudojimo būdas, kai užsidėję specialius akinius tarsi patenkame į kitą – žaidimo – pasaulį, net jei ir liekame tiesiog patogiai sėdėti ant sofos savo namuose. Tačiau kompiuteriniai žaidimai – ne vienintelė sritis, kurioje galima pasimėgauti virtualios realybės teikiamais privalumais.


Kai išgirstame žodžių junginį „virtuali realybė“ (VR), kompiuteriniai žaidimai neretai būna pirma į galvą atėjusi asociacija. Tai – turbūt paprasčiausias ir geriausiai žmonėms suprantamas šios technologijos panaudojimo būdas, kai užsidėję specialius akinius tarsi patenkame į kitą – žaidimo – pasaulį, net jei ir liekame tiesiog patogiai sėdėti ant sofos savo namuose.

5 netikėtos sritys, kuriose naudojama virtualios realybės technologija

Tačiau kompiuteriniai žaidimai – ne vienintelė sritis, kurioje galima pasimėgauti virtualios realybės teikiamais privalumais. VR technologija po truputį tampa ne tik būdu trumpam pabėgti iš realaus pasaulio, bet vis dažniau papildo mums įprastas erdves, užkariauja vis daugiau sričių, taip sustiprindama ir patobulindama mums įprastas patirtis.

Štai keletas netikėtų VR panaudojimo būdų, apie kuriuos greičiausiai nesate girdėję.

Medicina

Medicinoje virtualios realybės technologija naudojama tiek edukaciniais tikslais, tiek ir pacientų gydymui. VR panaudojimo būdų šioje srityje yra be galo daug, nuo pagalbos mažinant skausmą (psichologinį ar fizinį) iki pradedančiųjų chirurgų apmokymo ir tolesnio jų tobulėjimo.

Pavyzdžiui, kai kuriuose pasaulio universitetuose studentai jau dabar gali atlikti operacijas naudodamiesi VR akiniais, tad tam, kad praktikuotųsi, jiems nereikalingas tikras pacientas ar manekenas. Pažangiausios ligoninės taip pat naudoja VR technologiją padėti pacientams sumažinti stresą, slopinti skausmą ar padėti atsigauti po traumų (net insulto) – mat jau įrodyta, jog VR padeda pagreitinti pacientų fizinių gebėjimų atkūrimą. Odontologijoje, be to, kad šią technologiją naudoja gydytojai planuoti procedūras ar mokytis skirtingų technikų, VR galime sutikti ir edukuojant mažuosius, pavyzdžiui, supažindinant su taisyklinga burnos higiena.

Turizmas

Vienas iš įdomesnių virtualios realybės techologijos panaudojimo pavyzdžių yra turizmo sektorius. Naudodamos VR, kelionių agentūros, viešbučiai, oro linijos siekia suteikti kuo daugiau informacijos potencialiems klientams apie teikiamas paslaugas, įvairias kryptis, ir tai, ką jie ten gali patirti.

Štai viešbučiai jau dažniau išbando VR technologiją tam, kad supažindintų keliautojus su vieta, kurioje jie galimai apsistos – siūlo kambarių ar kitų viešbučio erdvių turus dar prieš rezervaciją ar atvykimą. Taip pat tam tikri viešbučių tinklai, pavyzdžiui, Hilton, sėkmingai naudoja VR apmokyti darbuotojus ir pagerinti klientų aptarnavimą. Užsidėję virtualios realybės akinius, šie gali geriau susipažinti su „viešbučio ekosistema“, patekti į išbandančias situacijas su svečiais ir išmokti šio to naujo. Tuo metu kelionių agentūros siūlo virtualius „bandomuosius“ turus, kurie, panašu, padeda daugiau parduoti, o kai kurios oro linijos leidžia pasivaikščioti po lėktuvo saloną, išsirinkti geriausias vietas, taip palengvindamos keliautojo pasirinkimą.

Sportas

5 netikėtos sritys, kuriose naudojama virtualios realybės technologija

VR technologija neaplenkė ir sporto, kur ši naudojama ir mėgėjų, ir profesionalių sportininkų treniruotėse. Jei neturite noro lankytis sporto klube ar norite išmokti kažko naujo mažiau rizikuodami, VR gali būti puiki išeitis.

Kaip pavyzdį čia galima būtų pateikti slidinėjimą – sezoninį sportą, kuris visus metus ant sniego ne visada įmanomas. Naudodami VR akinius, profesionalūs atletai jau dabar gali treniruotis patalpoje efektyviau ir, negana to, sumažinti traumų tikimybę. VR technologija leidžia atkartoti realias lauko sąlygas ir suteikia progą sportininkams mokytis atitinkamai reaguoti.

Panašiai kaip slidinėjime, VR technologija gali būti pritaikyta ir kitose sporto šalose, pavyzdžiui, laipiojime uolomis (inovacijų įmonės Uniform projektas). Užsidėjęs VR akinius, laipiotojas, lipantis siena patalpoje, susiduria su įvairiais iššūkiais, kuriuos jis mokosi įveikti padedamas VR technologijos. Priartėjęs prie kliūties, kurios negali įveikti, laipiotojas gauna tam tikras instrukcijas ir patarimų – šiuo atveju, iš britų boulderingo čempionės Shaunos Coxsey ir jos trenerio Marko Glennie, – kurie padeda judėti į priekį.

Žurnalistika

5 netikėtos sritys, kuriose naudojama virtualios realybės technologija

Žurnalistika yra apie istorijas, o kas istorijas gali padaryti labiau įtraukiančias geriau nei virtualios realybės technologija? Nors VR žurnalistikoje yra dar tik ankstyvojoje stadijoje, vis daugiau naujienų agentūrų stengiasi integruoti šią technologiją ir suteikti skaitytojui ar žiūrovui galimybę ne tik perskaityti ar pamatyti, kas vyksta pasaulyje, bet tuose įvykiuose ir „sudalyvauti“.

Tarkime, metų pradžioje BBC pasidalino Aardman animacijos studijos VR projektu „We Wait“ , kuris leidžia žiūrovui atsidurti migracijos krizės epicentre. Istorija, kuriuoje remiamasi tikrais BBC interviu su migrantais, sukasi aplink jūrą kertančią sirų šeimą, besidalijančia savo patirtimis, išgyvenimais, viltimis ir baimėmis. Viena yra stebėti tai iš šalies. Visai kas kita – naudojantis VR, bent trumpam tapti to dalimi.

Kariuomenė

VR taip pat sparčiai populiarėja kaip būdas treniruoti naujus karius, tiek oro ir jūrų pajėgose, tiek ir ant žemės. VR technologija suteikia galimybes imituoti įvairias situacijas, kuriose būtų ugdomi nauji įgūdžiai, mokoma dėmesingumo, ar tiesiog pratinama prie nekasdienių situacijų ir pojūčių, tokių kaip, pavydžiui, šuolis iš lėktuvo parašiutu ar misija Arktyje.

Kitas labai dažnas VR technologijos panaudojimas ginkluotosiose pajėgose yra potrauminio streso sindromo (PTSD) gydymas, nuo kurio kenčia daugelis karo veteranų. VR sesijos, pritaikytos konkrečiam žmogui remiantis jo patirtimi, gali padėti pakoreguoti ar pakeisti kai kurias mintis ar emocijas ir tapti teigiamo pokyčio pradžia.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!