Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/83277/ant-stogo-saules-bateriju-panore-kaunieciai-jauciasi-apgauti-nori-ispeti-kitus/spausdinti/

Ant stogo saulės baterijų panorę kauniečiai jaučiasi apgauti: nori įspėti kitus

Publikuota: 2022-06-20 08:11
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Liucija Ališauskaitė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi Kauno rajone gyvenantis Jonas ir jo žmona Nijolė (tikrieji vardai ir pavardės redakcijai žinomi – aut. past). Ant stogo saulės elektrinę norėjusi pasistatyti šeima sako esantys apgauti visuomeninio elektros energijos ir dujų tiekėjo ESO („Elektros skirstymo operatorius“).


Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi Kauno rajone gyvenantis Jonas ir jo žmona Nijolė (tikrieji vardai ir pavardės redakcijai žinomi – aut. past). Ant stogo saulės elektrinę norėjusi pasistatyti šeima sako esantys apgauti visuomeninio elektros energijos ir dujų tiekėjo ESO („Elektros skirstymo operatorius“).

Ant stogo saulės baterijų panorę kauniečiai jaučiasi apgauti: nori įspėti kitus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jonas piktinasi, kad, pasak jo, darbuotojai neįvertino techninių sąlygų ir neinformavo, kad pageidaujamos galios elektrinės prijungimas kainuos daugiau nei iš pradžių buvo nurodyta.

ESO atstovas Paulius Kalmantas teigia, kad bendrovė apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos ir aiškina, kad taip įvyko todėl, kad Jono ir Nijolės kaimynas taip pat pateikė paraišką saulės elektrinės prijungimui toje pačioje elektros linijoje.

Neinformavo, kad reikės susimokėti papildomai

Jonas naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad š. m. sausio 25 dieną pildydamas buitinio vartotojo elektros įrenginių prijungimo prie elektros tinklų paraišką, galios didinimui iki 18 kilovatų, jis darbuotojams akcentavo, kad galios didinimas reikalingas dėl saulės elektrinės. Prisijungimo sąlygas šeima gavo vasario 7 dieną. Vyro teigimu, nurodyta prisijungimo sąlygų kaina buvo 2248, 43 eurai.

Pasiteiravus, ar sumokėjus šią sumą nekils problemų dėl 18 kilovatų saulės elektrinės įsigijimo, kaunietis buvo patikintas, kad, įvykdžius visas sąlygas, problemų neturėtų kilti.

„Konsultantas atsakė, kad įvykdžius nurodytas sąlygos, galėsime įsirengti 18 kilovatų saulės elektrinę ir tapti gamintoju. Paklausėme konsultanto, ar tuo pat metu galime užpildyti paraišką saulės elektrinės sąlygoms gauti.

Buvo atsakyta, kad, jeigu įvykdysime nurodytas sąlygas, kai bus padidinta galia, bus galima pildyti paraišką dėl saulės elektrinės ir papildomai mokėti nereikės, nes galią didinamės dėl saulės elektrinės.

Apmokėjome nurodytą sumą. ESO subrangovai atsiuntė numatytų atlikti rekonstrukcinių darbų projektą. Darbai buvo įvykdyti balandžio 28 dieną“, – pasakoja kaunietis.

Vyras pasakoja su statytojais susitaręs dėl saulės elektrinės statymo ir dar kartą paskambinęs į ESO pasiteirauti, ar gali pildyti paraišką dėl saulės elektrinės sąlygų. Jo teigimu, kadangi pinigai jau buvo sumokėti, buvo numatyta ir darbų įvykdymo data.

Iš konsultanto vyras sulaukė atsakymo, kad, kol nėra nepadidinta galia, jis neturi galimybės pildyti paraiškos. Tačiau vėliau, kai galia bus padidinta, problemų nekils.

„Konsultantas patikino, kad problemų dėl 18 kilovatų saulės elektrinės statymo nebus ir saulės elektrinę bus leidžiama statyti pagal suteiktą galią.

Kai bus padidinta galia, tada galėsime užpildyti prašymą dėl saulės elektrinės sąlygų gavimo ir jie, paprasčiausiai, tik atsiųs sąlygas, kadangi rekonstrukcija jau padaryta“, – sako Jonas.

Kaltina žmonių apgaudinėjimu

Vyras pasakoja, kad tuomet, kai galia buvo padidinta, jis užpildė paraišką dėl saulės elektrinės. Tačiau po mėnesio sulaukė skambučio ir buvo informuotas, kad, norint statyti 18 kilovatų saulės elektrinę, jam teks papildomai susimokėti.

„ESO atstovė mus informavo, kad, norint statyti 18 kilovatų saulės elektrinę, reikia sumokėti 4000 eurų arba galime statyti tik 8,9 kilovatų saulės elektrinę. Paklausus, kodėl reikia mokėti tokią sumą, paaiškino, kad reikia rekonstruoti transformatorinę“, – situaciją prisimena kaunietis.

Jonas neslepia pasipiktinimo ir teigia, kad šioje situacijoje jis jaučiasi apgautas. Vyro teigimu, darbuotojai turėjo jį iš karto informuoti apie galimus kainų pasikeitimus.

„ESO darbuotojai privalėjo įvertinti visas technines sąlygas ir informuoti klientą, ar pageidaujamos galios elektrinės prijungimas reikalaus papildomų kaštų, o ne nurodyti vieną kainą, o po to papildomai reikalauti pinigų.

Tai yra žmonių apgaudinėjimas ir mėginimas klientų sąskaita atsinaujinti savo įrangą“, – neslepia pasipiktinimo vyras.

ESO aiškina situaciją

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su ESO bendrovės atstovu Pauliumi Kalmantu, jis teigia, kad tokia situacija susidarė todėl, kad š. m. vasario 11 dieną taip pat buvo priimta Jono ir Nijolės kaimyno paraiška 5 kilovatų saulės elektrinės prijungimui toje pačioje elektros linijoje.

„Techninės sąlygos išduotos kovo 15 dieną, kas sumažino linijos pralaidumą, dėl ko klientui nebegalime išpildyti, pasak jo, pirmojo pažado. Kadangi klientui 18 kilovatų buvo galima prijungti iki kol kaimynas „nepasiėmė“ galios, inžinierius papildomai neskambino ir neinformavo, kad yra galima prijungti 18 kilovatų.

Išduodant technines sąlygas buvo teisingai pasielgta, kad nebuvo atsižvelgta į linijos gale esančio vartotojo galios didinimą dėl saulės elektrinės, nes tokios techninės sąlygos nerezervuoja galios. Atitinkamai tai yra nurodoma klientams išduodamose sąlygose“, – situaciją aiškina ESO atstovas P. Kalmantas.

Pasak ESO atstovo, Jono žmonai Nijolei išduotose techninėse sąlygose taip pat buvo nurodyta, kad sąlygos nerezervuoja galingumo.

„Vartotojo leistinosios naudoti galios padidinimas nėra susijęs su generuojamų šaltinių prijungimu, todėl šios leistinosios naudoti galios didinimo sąlygos, po jų įvykdymo, nesuteikia garantijų elektrinės prijungimui prie operatoriaus skirstomojo tinklo.

Pažymime, kad elektrinių prijungimas vykdomas atskiru procesu, kuris apibrėžtas teisės aktais, ir atskiromis prijungimo sąlygomis, bei galia Gaminančiam vartotojui tinkle rezervuojama tik tuomet kai išduodamos prijungimo sąlygos elektrinės prijungimui.

Gaminančiam vartotojui sąlygos išduodamos vertinant jų išdavimo metu visas prijungtas elektrines, kurios turi įtaką gaminančio vartotojo prijungimui, bei kitiems Gaminantiems vartotojams išduotas prijungimo sąlygas“, – techninių sąlygų punktą cituoja P. Kalmantas.

ESO atstovas priduria: „ESO visada atidžiai įvertina visas technines galimybes ir pateikia prijungimo sąlygas ir prijungimo paslaugos sutartį.“

Teigia pasiūlę alternatyvą

Pasak P. Kalmanto, jei pageidaujamos galios elektrinės prijungimas reikalautų papildomų kaštų apie tai gyventojai yra informuojami, nurodant kokios galios elektrinę galima prijungti be tinklų rekonstrukcijos.

„Gegužės 6 dieną buvo pateikta klientės paraiška 18 kilovatų saulės elektrinės įsirengimui. Birželio 8 dieną, rengiant technines sąlygas, buvo įvertinta visa situacija, naujai prijungta kaimyno elektrinė ir nustatyta, kad 18 kilovatų saulės elektrinės prijungimas negalimas.

Klientė apie tai buvo informuota, nurodant reikiamos rekonstrukcijos dydį ir preliminarią kainą. Klientei tai netiko, todėl buvo pasiūlyta galima alternatyva įsirengti 8,9 kilovatų saulės elektrinę be pakeitimų tinkle.

Su siūlymu buvo sutikta ir išduotos techninės sąlygos. Tą pačią dieną sutartis buvo pasirašyta ir papildomai mokėti nieko nereikėjo“, – situaciją komentuoja P. Kalmantas.

Apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos

ESO atstovo teigimu, bendrovė apgailestauja dėl įvykusių nesklandumų ir teigia, kad ateityje tokių situacijų nebeturėtų būti.

„Apgailestaujame, kad pokalbio su konsultantais metu susidarė klaidingas įspūdis, kad bus galima įsirengti norimos galios saulės elektrinę po galios didinimo.

Sparčiai augant gaminančių vartotojų skaičiui, siekiama užtikrinti sklandžią saulės elektrinių plėtrą – tam tikslui peržiūrimi galiojantis reguliavimai, kuriame bus atsisakyta perteklinių ribojimų, stabdančių ne tik saulės, bet ir žaliosios energetikos plėtrą apskritai.

ESO iniciatyva priimti pokyčiai, kurie turi įsigalioti artimiausiu metu, užtikrins, jog galios didinimas ir saulės elektrinės prijungimo paslaugos bus apjungtos, todėl tokių situacijų ateityje netūrėtų būti“, – tikina P. Kalmantas.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!