Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/8017/projektas-neuroarm-naujas-zingsnis-neurochirurgijoje/spausdinti/

Projektas „neuroArm“ – naujas žingsnis neurochirurgijoje

Publikuota: 2007-06-06 07:52
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Vaizdo atkūrimo ir nuotolinio valdymo technologijos leidžia tobulinti ir kurti naujas robototechnikos sistemas, pritaikomas praktiškai visose gyvenimo sferose. Robotizuota chirurgija praktikuojama jau keliolika metų, tačiau iki šiol paprastai ji buvo panaudojama vidaus organų operacijoms. Dabar gi, projekto „neuroArm“ metu sukurtas pirmasis pasaulyje neurochirurginis robotas, skirtas mikrochirurginių smegenų operacijų atlikimui.


Vaizdo atkūrimo ir nuotolinio valdymo technologijos leidžia tobulinti ir kurti naujas robototechnikos sistemas, pritaikomas praktiškai visose gyvenimo sferose. Ne išimtis ir medicininė chirurgija. Robotizuota chirurgija praktikuojama jau keliolika metų, tačiau iki šiol paprastai ji buvo panaudojama vidaus organų operacijoms. Dabar gi, projekto „neuroArm“ metu sukurtas pirmasis pasaulyje neurochirurginis robotas, skirtas mikrochirurginių smegenų operacijų atlikimui.

neuroArm

„Daug mikrochirurgijos metodų atsirado dar 7-ajame dešimtmetyje ir nuo tada chirurgai dirba ties savo galimybių riba, kalbant apie tikslumą, reakciją ir ištvermę“, – dr. Garnetas Saterlendas, Kalgario universiteto neurochirurgas. Kartu su įvairiausių sričių specialistų komanda jis pastaruosius 6 metus kūrė mašiną, kuri „pristato labai svarbų etapą medicinos technologijose“.

neuroArm

Chirurginis robotas „NeuroArm” smegenų operacijas atlieka pats, tačiau jį valdo prie kompiuterio stovintis chirurgas. Jis operacijos vietą stebi ekrane, kuris vaizdus atkuria naudodamas magnetinio rezonanso technologiją. „NeuroArm” smarkiai išdidina operacijos vietos vaizdą, leisdamas chirurgams dirbti jau nebe organų, o ląstelių lygyje” – pasakoja G. Saterlendas. Geriausi pasaulio specialistai geba atlikti operacijas rankomis 3 mm ribose. Tuo tarpu naujasis prietaisas leis tiksliai dirbti plauko storio plote.

neuroArm

Ši sistema leis operuoti atskirus smegenų nervus, kuriuos chirurgas galės išdidintus 3D formatu matyti ekrane. Mechaninė roboto sistema sugeba atlikti milimetro dalies judesius, kas žmogui apskritai yra neįmanoma.

Tiesa, toks tikslumas turi ir atitinkamą kainą – medikams ši sistema atsieis 24 milijonus dolerių. Pirmoji roboto ir chirurgo tandemo operacija planuojama atlikti jau šią vasarą universiteto Calgary ligoninėje „Foothills Hospital“.

neuroArm

Projektas „neuroArm“ nėra skirtas vien tik neurochirurginio roboto sukūrimui – tai didžiulis, apimantis 8 skirtingas sritis projektas, leisiantis apjungti informacines, medicinines ir elektronikos technologijas į vieną visumą vykdant naujus mokslinius tyrimus, projektuojant chirurginius robotus, tobulinant mokymo medžiagą ir tuo pačiu vykdant komercinius sandorius. Negalima nesižavėti projekto didžiule apimtimi ir tuo, kaip puikiai jame suderinami realūs mokslo ir technologijų tyrimai su komercine dalimi.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!