Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/79721/netolima-ateitis-arimuose-darbuosis-robotai/spausdinti/

Netolima ateitis: arimuose darbuosis robotai

Publikuota: 2021-09-10 18:45
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Lietuvoje prasidėjus bulviakasiui, laukuose ir akmuo kruta, o netolimoje ateityje arimuose darbuosis robotai: „Telia“ Švedijoje atliko pirmuosius bandymus su robotu-ūkininku „Ekobot“, kuris, jungdamasis prie 5G tinklo, gali pats vienas, veikdamas autonomiškai, išravėti daržą. Toks sprendimas leistų ūkininkams automatizuoti kenkėjų šalinimą ir sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje.


Lietuvoje prasidėjus bulviakasiui, laukuose ir akmuo kruta, o netolimoje ateityje arimuose darbuosis robotai: „Telia“ Švedijoje atliko pirmuosius bandymus su robotu-ūkininku „Ekobot“, kuris, jungdamasis prie 5G tinklo, gali pats vienas, veikdamas autonomiškai, išravėti daržą. Toks sprendimas leistų ūkininkams automatizuoti kenkėjų šalinimą ir sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje, rašoma pranešime spaudai.

Netolima ateitis: arimuose darbuosis robotai

Atliekant eksperimentą ūkyje netoli Vesteroso miesto pajėgas apjungė roboto kūrėja, to paties pavadinimo kompanija „Ekobot“, „Telia“, tyrimų institutas RISE ir tinklo videosprendimų bendrovė „Axis Communications“. Jos siekė įvertinti, kaip robotas veikia ir jungiasi prie tinklo realiomis sąlygomis bei kokie techniniai sprendimai tam yra reikalingi.

Kodėl 5G?

Robotas-ūkininkas gali veikti be žmogaus įsikišimo ir automatiškai atskiria piktžoles nuo auginamų kultūrų. Tam, kad šį darbą atliktų tiksliai ir efektyviai, jam reikalinga kuo didesnė duomenų imtis. Kitaip sakant, kuo ilgiau robotas ravės laukus, tuo jo sukaupti duomenys leis tiksliau ir greičiau atskirti piktžoles ateityje.

Būtent dėl to reikalingas 5G ryšys. Ant roboto sumontuoti galingi sensoriai, tokie kaip multispektro kameros ir dirvos zondai, nepaliaujamai generuoja didelį duomenų kiekį, kuris yra siunčiamas į debesiją ir, čia jį išanalizavus, robotui grąžinami analizės rezultatai. „Ekobot“ taip pat galima valdyti nuotoliniu būdu, o tam reikalingas nenutrūkstamas ryšys realiu laiku.

Taigi robotui reikia greito, patikimo ir saugaus ryšio sprendimo. Šiomis savybėmis pasižymi 5G, užtikrinantis nejuntamą delsą ir didžiulį duomenų perdavimo greitį.

Tvari žemdirbystė, prieinama visiems

5G ryšio tinklus Baltijos ir Skandinavijos šalyse jungianti bei plečianti „Telia“ jau kelerius metus prisideda prie tyrimų, skirtų įvertinti, kokią naudą 5G technologija gali atnešti įvairiausiose srityse, nuo gamybos iki sveikatos apsaugos. Tad dabar žengiama į naują, žemės ūkio, rinką.

Jau „Ekobot“ bandymai patvirtino, kad ūkininkai ateityje galės robotams perleisti dalį rankiniu būdu atliekamų darbų ir sumažinti piktžoles naikinančių chemikalų naudojimą. Tokia produkcija bus sveikesnė, natūralesnė, kartu mažinant poveikį aplinkai.

„Sveikiname kolegas su sėkmingu ir daug žadančiu eksperimentu, kuris padės atskleisti ir įvertinti naujas 5G galimybes žemės ūkio sektoriuje. Tai tik patvirtina, kad technologijos yra neatsiejama tvaraus verslo dalis, žemės ūkis – ne išimtis“, – sako „Telia“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

„5G ryšio plėtros Švedijoje lyderė „Telia“ turi visas reikiamas kompetencijas ir technologijas, kurios leido realiomis sąlygomis prijungti, stebėti ir nuotoliniu būdu valdyti robotą per 5G. Apjungus visa tai su RISE agrotechnologijų žiniomis ir „Axis“ videotechnologijomis, galime žengti reikiamus žingsnius, kurie leis pritaikyti šį sprendimą rinkai masiniu lygiu“, – sako „Ekobot“ vadovas Erik Jonuks.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!