Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/79309/kuo-belaidis-telefono-ikrovimas-skiriasi-nuo-laidinio/spausdinti/

Kuo belaidis telefono įkrovimas skiriasi nuo laidinio?

Publikuota: 2021-08-13 17:17
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Eimantas Leknickas
Inf. šaltinis: LRT.lt

Belaidžio įkrovimo technologija kasmet įdiegiama į vis platesnio spektro išmaniuosius įrenginius. Anksčiau šis patogumas buvo prieinamas tik flagmanams, tačiau dabar atsiranda ir biudžetinių išmaniųjų, palaikančių šią funkciją. Vis dėlto ne visi skuba pasinaudoti belaide technologija. Ji, kaip ir laidinis įkrovimo būdas, turi savų trūkumų.


Belaidžio įkrovimo technologija kasmet įdiegiama į vis platesnio spektro išmaniuosius įrenginius. Anksčiau šis patogumas buvo prieinamas tik flagmanams, tačiau dabar atsiranda ir biudžetinių išmaniųjų, palaikančių šią funkciją. Vis dėlto ne visi skuba pasinaudoti belaide technologija. Ji, kaip ir laidinis įkrovimo būdas, turi savų trūkumų.

Kuo belaidis telefono įkrovimas skiriasi nuo laidinio?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip veikia belaidis įkrovimas?

Belaidis įkrovimas yra paremtas elektromagnetinės indukcijos principu. Išmanųjį įrenginį padėjus ant įkrovimo stotelės tiek telefono baterija, tiek stotelė spinduliuoja magnetinį lauką. Laukams susidūrus, akumuliuojama įrenginį įkraunanti elektros energija. Taip nedideliu atstumu galima perduoti elektros energiją be jokių laidų.

Bemaž labiausiai pasaulyje paplitęs „Qi“ belaidžio įkrovimo standartas – jį palaiko ir didžiausios išmaniuosius gaminančios kompanijos „Apple“ ir „Samsung“. Nuo „Qi“ pristatymo šis metodas jau įdiegtas į daugiau nei 200 išmaniųjų įrenginių.

Kodėl belaidžiai įkrovikliai dažniausiai telefoną įkrauna lėčiau nei laidiniai?

Belaidžio įkrovimo technologija yra patogi, bet vis dar gana neefektyvi. Šiuo metu didžioji dalis belaidžių kroviklių yra mažesnio galingumo nei modernūs laidiniai įkrovikliai. Pastarieji kartais gali naudoti net 120 vatų galią, palyginti su 7,5–15 vatų, naudojamais belaidžiuose įkrovikliuose, todėl skiriasi ir baterijos įkrovimo trukmė.

Tiesa, įkrovimo greitis priklauso ir nuo išmaniojo leidžiamo belaidžio įkrovimo galingumo. Todėl telefonų gamintojai didelį dėmesį skiria ir šių įrenginių įkrovimo efektyvumui.

Ar tokio tipo įkrovikliai gali pakenkti išmaniojo įrenginio baterijai?

Internete sklando nemažai informacijos, susijusios su belaidžių kroviklių įtaka išmaniojo baterijai. Kaip žinoma, vienas pagrindinių baterijos priešų yra karštis, o šie įkrovikliai neretai įkaista. „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Andrius Archangelskis pernelyg to nesureikšmina, nes žmonės linkę išmaniuosius keisti gana dažnai.

„Teoriškai belaidis įkrovimas kenkia išmaniojo telefono baterijai – įkraunamas telefonas greičiau įkaista, o tai trumpina baterijos tarnavimo laiką. Vis dėlto, jei žmogus telefoną keičia kas dvejus metus, jis šio skirtumo turėtų nepajusti“, – teigia A. Archangelskis.

„Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė atkreipia dėmesį, kad įrenginio bateriją neigiamai gali veikti ne pats įkroviklis, bet tai, kaip belaidžiu būdu išmanusis įkraunamas.

„Kiekviena baterija turi tam tikrą įkrovimo ciklų skaičių, o jį išnaudojus pradės veikti prasčiau. Įkrovimų ciklo limitą naudojame kaskart, kai krauname telefoną. Kraunant belaidžiu būdu yra rizika, kad dažniau norėsis paimti telefoną į rankas, o kaskart padėjus ant įkroviklio prasidės naujas ciklas. Tačiau lygiai taip pat galite greičiau išnaudoti įkrovimo ciklų skaičių, jei dažnai ištraukiate laidą norėdamas pasinaudoti telefonu ir paskui vėl jį įjungiate“, – pasakoja A. Buitkutė.

Ar laidiniai įkrovikliai ateityje išnyks?

Nors belaidžiai įkrovikliai pagal pardavimą vis dar atsilieka nuo laidinių, atsižvelgiant į tam tikras tendencijas tarp išmaniųjų telefonų gamintojų galima spėti, kad ateityje jie taps populiaresni.

„Tikėtina, kad belaidis krovimas laikui bėgant taps rinkos standartu. Pavyzdžiui, pernai pristatytų „iPhone 12“ serijos išmaniųjų telefonų dėžutėje pirmą kartą išvis neradome įkroviklių, „Samsung“ taip pat pasekė šiuo keliu pristačiusi naujus flagmanus „Samsung Galaxy S21 5G“. Tokiu sprendimu bendrovės, manoma, siekia dar labiau paskatinti sparčiai populiarėjančią belaidžio įkrovimo technologiją“, – sako A. Archangelskis.

Šiuo metu belaidžiams įkrovikliams koją kiša didesnė kaina ir įkrovimo greitis, tačiau technologija sparčiai tobulėja. Jau dabar yra išmaniųjų, kurie gali visiškai įsikrauti per maždaug 40 minučių. Tokiu greičiu negali pasigirti ir kai kurie laidiniai įkrovikliai.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!