Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/7739/buitine-technika-trukdo-ilsetis-kas-ketvirtam-lietuvos-gyventojui/spausdinti/

Buitinė technika trukdo ilsėtis kas ketvirtam Lietuvos gyventojui

Publikuota: 2007-04-26 07:12
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Electrolux, UAB

Buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ visoje Europoje, taip pat ir Lietuvoje, atlikto tyrimo duomenimis, kas ketvirtam Lietuvos gyventojui buitinės technikos skleidžiamas triukšmas kada nors sutrukdė ilsėtis ar sukėlė neigiamas emocijas įkyriu garsu. Todėl net šeši iš dešimties Lietuvos gyventojų sutiktų už dvigubai tyliau veikiančią buitinę techniką mokėti 10 proc. daugiau.


Balandžio 25-osios, Tarptautinės dienos be triukšmo, proga buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ visoje Europoje, taip pat ir Lietuvoje, atlikto tyrimo duomenimis, kas ketvirtam Lietuvos gyventojui buitinės technikos skleidžiamas triukšmas kada nors sutrukdė ilsėtis ar sukėlė neigiamas emocijas įkyriu garsu. Todėl net šeši iš dešimties Lietuvos gyventojų sutiktų už dvigubai tyliau veikiančią buitinę techniką mokėti 10 proc. daugiau.

„Užsakyti tyrimai liudija tai, kad buitinis triukšmas, prie kurio prisideda ir buitinė technika, sukelia diskomfortą ir kenkia gyvenimo kokybei, todėl triukšmo mažinimas yra vienas iš svarbiausių buitinės technikos vartotojų lūkesčių. Kaip vieną iš būdų kovai su buitiniu triukšmu „Electrolux“ kompanija šiemet pristatė ypač tyliai veikiančius buitinius prietaisus“, – teigia UAB „Electrolux“ generalinis direktorius Deimantas Kirlys.

Pasak jo, „AEG-Electrolux“ gamina tyliausią rinkoje indaplovę, kurios keliamas triukšmas neviršija 41 dB, tyliai veikiantys „AEG-Electrolu“ šaldytuvai tesiekia 33 dB garsą. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas triukšmo lygis žmogui miegant yra 30 dB.

„Electrolux“, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į vis didėjančią triukšmo taršą, inicijavo pirmąjį Europoje daugybę šalių apimantis triukšmo poveikio tyrimą, kurio metu buvo apklausti per 2 tūkst. dešimties Europos šalių gyventojų. Š. m. kovo mėn. panašų tyrimą „Electrolux“ užsakymu Lietuvoje pakartojo „Baltijos tyrimai“.

Tyrimo duomenimis, kiek daugiau nei dešimtadalis (13 proc.) Lietuvos gyventojų kenčia nuo buitinės technikos skleidžiamo triukšmo. Pernelyg garsiai veikiančia buitine technika dažniausiai skundžiasi mažų miestelių ir rajonų centrų gyventojai. Europoje buitinė technika vargina kur kas daugiau žmonių – 23 proc. mano, kad buitinė technika jų namuose veikia per garsiai.

Iš buitinės technikos lietuvius labiausiai erzina garsiai veikiantys dulkių siurbliai (42 proc.) ir skalbyklės (32 proc.), o penktadalis apklaustųjų pažymėjo, kad nemalonius garsus skleidžia šaldytuvai ir gartraukiai. Kad dulkių siurblys skleidžia per didelį triukšmą nurodė kas antras iš siurblį namuose turinčių Lietuvos gyventojų (siurblius turi 88 % apklaustų namų ūkių).

Dulkių siurbliai ir skalbyklės yra nemaloniausio buitinės technikos triukšmo šaltiniai ir europiečiams, tačiau šaldytuvų skleidžiami garsai jiems problemų nekelia. Vietoj jų europiečiai nurodė džiovykles.

Kas ketvirtam Lietuvos gyventojui buitinės technikos skleidžiamas triukšmas kada nors sutrukdė ilsėtis ar sukėlė neigiamas emocijas įkyriu garsu, todėl net šeši iš dešimties Lietuvos gyventojų sutiktų už dvigubai tyliau veikiančią buitinę techniką mokėti 10 proc. daugiau.

Tuo tarpu 56 proc. europiečių patvirtino, kad virtuvė dėl juose veikiančios buitinės technikos garsų yra triukšmingiausia namų vieta. Dėl šios priežasties daugelis jų yra priversti triukšmingus buitinius prietaisus naudoti rečiau arba perkelti juos į kitą vietą. Tyrimo duomenimis, net ketvirtadalis Europos gyventojų visai atsikratė triukšmingos buitinės technikos. Daugiau nei pusė Europos gyventojų sutiktų mokėti 10 proc. daugiau už dvigubai tyliau veikiančią buitinę techniką.

Septyni iš dešimties Lietuvos gyventojų nurodė, kad perkant buitinę techniką jiems yra svarbu, kad dirbdama ji skleistų kuo mažiau triukšmo. Tačiau net penktadalis lietuvių pažymėjo, kad pirkdami buitinę techniką, į jos skleidžiamą triukšmą neatsižvelgia.

Europiečiai taip pat nėra atidūs buitinės technikos triukšmingumui jos įsigijimo metu – pirkdami buitinius prietaisus į triukšmingumą dėmesį atkreipia tik vienas iš keturių apklaustų europiečių. Žvelgdami į praeitį, kiek mažiau nei pusė jų apgailestauja, kad neatkreipė dėmesio į šį kriterijų.

Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimo, „Baltijos tyrimų“ atlikto kovo 21–26 d., metu buvo apklausti 1003 respondentai nuo 15 iki 74 metų 100 Lietuvos vietovių. Europos gyventojų tyrimą š. m. sausio mėn. atliko rinkos tyrimų bendrovė „Market Intelligence Management Limited“, jo metu buvo apklausta per 2 tūkst. Austrijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos ir Vokietijos gyventojų.


Electrolux
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!