Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/77009/naujas-mokslininku-sukurtas-sirdies-radaras-gali-numatyti-mirti-pries-keturias-dienas/spausdinti/

Naujas mokslininkų sukurtas širdies radaras gali numatyti mirtį prieš keturias dienas

Publikuota: 2021-02-28 20:26
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Hamburgo technikos universiteto profesoriaus Alexanderio Koelpino idėja įspūdinga savo paprastumu: jei radaras gali būti naudojamas laivų buvimo vietai nustatyti, skrydžio aukščiui apskaičiuoti ir greitį viršijantiems vairuotojams užfiksuoti, nėra jokių abejonių, kad ši bekontaktė technologija galėtų pasitarnauti ir medicinoje.


Vokietijos mokslininkai naudoja belaides radarų sistemas, kad iš anksto numatytų insultus ar širdies smūgius, rašo „Deutsche Welle“ (DW).

Hamburgo technikos universiteto profesoriaus Alexanderio Koelpino idėja įspūdinga savo paprastumu: jei radaras gali būti naudojamas laivų buvimo vietai nustatyti, skrydžio aukščiui apskaičiuoti ir greitį viršijantiems vairuotojams užfiksuoti, nėra jokių abejonių, kad ši bekontaktė technologija galėtų pasitarnauti ir medicinoje. „Naudojant radijo jutiklius, medicininės apžiūros gali tapti patogesnės, saugesnės ir efektyvesnės“, – sako A. Koelpinas.

Naujas mokslininkų sukurtas širdies radaras gali numatyti mirtį prieš keturias dienas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Nors, pavyzdžiui, idėja naudoti į kvėpavimą ir širdies plakimą reaguojantį radarą ieškant gyvų palaidotų žmonių, nėra nauja, A. Koelpinas ir jo tyrimų komanda pirmieji Europoje sukūrė medicinos reikmėms naudojamas radarų sistemas ir klinikiniuose tyrimuose išbandė jas ant pacientų.

Aukšto dažnio technologijos institute mokslininkai sukūrė itin jautrias jutiklių sistemas, skirtas pacientų medicininei stebėsenai. Naudojant naują radarų technologiją, širdies ritmą ir kvėpavimą galima stebėti ir analizuoti nepertraukiamai.

Gyvybinių rodiklių vertinimas nuotoliniu būdu

Atliekant įprastą elektrokardiogramą (EKG), širdies ritmas nustatomas, naudojant elektrodus ir laidelius, sujungiančius pacientą su matavimo prietaisais. Pritaikius radarų technologiją, stebėjimas būtų bekontaktis ir nuotolinis.

A. Koelpino sukurtas radaro jutiklis gali nustatyti širdies ir kvėpavimo rimtą per drabužius, lovų užtiesalus ir net čiužinius ir perduoti duomenis į stebėjimo prietaisus. „Mūsų jutikliai skleidžia elektromagnetines bangas, kurias atspindi kūnas. Tai veikia maždaug taip: širdies pumpuojamas kraujas keliauja kraujagyslėmis pulso bangos pavidalu, kuri kūno paviršiuje pasireiškia kaip vibracija. Jutikliais galime tai išmatuoti ir pagal gautus duomenis nustatyti daugelį širdies ir kraujagyslių sistemos medicininių aspektų“, – aiškina A. Koelpinas.

Itin jautrus pulso matavimas

Po lova kaba nepastebima maža dėžutė. Kai širdis venomis pumpuoja kraują, odos paviršius vos pastebimai pakyla; tai leidžia mums išmatuoti pulsą, pavyzdžiui, uždėjus pirštą ant riešo.

Naujas radaras gali aptikti ir išanalizuoti šį minimalų odos paviršiaus pakilimą. Jutikliai yra tokie tikslūs, kad jais galima tiksliai išmatuoti širdies susitraukimų dažnį, širdies apkrovą ir pulso bangos greitį – surinkus šiuos duomenis galima matyti arterijų sukietėjimą ir nuspėti insulto riziką.

Jei širdis reguliariai stabčioja ar atsiranda ritmo sutrikimų, naujasis prietaisas ima skleisti pavojaus signalą. Tai reiškia, kad gelbėjimo priemones galima pradėti daug anksčiau.

Numatyti mirtį prieš keturias dienas

Kol kas naujai sukurtas širdies radaras buvo naudojamas tik Erlangeno moterų ligoninės paliatyviosios slaugos skyriuje. Visos šiame skyriuje gulinčios pacientės nepagydomai serga ir greitai mirs. Naujas širdies radaras maždaug prieš keturias dienas gali nuspėti, kada tas laikas ateis.

Tokiu būdu pacientai ir jų artimieji žino, kada jau laikas atsisveikinti.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!