Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/74383/nesileiskite-suklaidinami-facebook-siuntinejamos-zinutes-apie-infraraudonuju-termometru-zala-sveikatai/spausdinti/

Nesileiskite suklaidinami – „Facebook“ siuntinėjamos žinutės apie infraraudonųjų termometrų žalą sveikatai

Publikuota: 2020-09-02 12:52
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Jurga Bakaitė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Infraraudonųjų spindulių termometrą savo vaistinėlėje turi retas, tačiau per koronaviruso pandemiją greičiausiai teko su tokiu prietaisu susidurti einant pas gydytojus, oro uostuose bei kitose vietose. Tokie termometrai nepamainomi per pandemiją – patogesni ir higieniškesni, tačiau kai kuriems kelia baimę, esą temperatūra matuojama elektromagnetiniais spinduliais.


Infraraudonųjų spindulių termometrą savo vaistinėlėje turi retas, tačiau per koronaviruso pandemiją greičiausiai teko su tokiu prietaisu susidurti einant pas gydytojus, oro uostuose bei kitose vietose.

Tokie termometrai nepamainomi per pandemiją – patogesni ir higieniškesni, tačiau kai kuriems kelia baimę, esą temperatūra matuojama elektromagnetiniais spinduliais. LRT FAKTAI aiškinosi, ar nėra pavojinga tokį prietaisą naudoti kasdien ir ar pagrįsta baimintis, kad termometro signalas nukreipiamas tiesiai į galvą.

Internete platinama melaginga informacija apie temperatūros matuoklius / LRT.lt fotomontažas
Internete platinama melaginga informacija apie temperatūros matuoklius / LRT.lt fotomontažas

Baiminasi dėl poveikio vaikams

Socialiniuose tinkluose ši žinutė platinama vieno vartotojo kitam, ja skleidžiama baimė dėl termometro pavojaus vaikams.

„Darželiuose kiekvieną dieną auklėtojos jūsų vaikams nukreipia lazeriukus, infraraudonąją spinduliuotę į galvą su pretekstu „pamatuoti“ temperatūrą“, – sakoma įraše (kalba taisyta – LRT).

Tai – elekromagnetinės bangos, teigia autorius ir vardija visą eilę sveikatos sutrikimų, kuriuos esą sukelia tokie prietaisai. Ir ne tik naujieji termometrai – elektros perdavimo linijos, telefonai, televizoriai, kompiuteriai. Jie neva gali sukelti ir kraujotakos sutrikimus, ir vėžį.

Šia žinute aktyviai dalijosi ir grupių prieš 5G ryšį nariai. Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad infraraudonųjų spindulių termometru matuojant temperatūrą, jis nukreipiamas į galvą – taip neva „švitinimu“ yra kenkiama smegenų kankorėžinei liaukai.

Veikia kitaip, nei greičiausiai galvojote

Specialistai, paklausti apie tokio termometro veikimą, atkreipia dėmesį, kad jis anaiptol neskleidžia spinduliuotės, o priešingai, fiksuoja žmogaus kūno skleidžiamus spindulius.

„Bekontakčiai termometrai patys neskleidžia jokios infraraudonosios spinduliuotės, o tik ją sugeria, matuoja“, – aiškino Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto lektorius dr. Benas Gabrielis Urbonavičius.

Jo teigimu, visi kūnai, kurių temperatūra didesnė už absoliutų nulį, spinduliuoja elektromagnetines bangas, kurių energija priklauso nuo kūno temperatūros. „Mūsų kūnai nėra išimtis ir spinduliuoja elektromagnetines bangas, daugiausiai infraraudonųjų spindulių diapazone“, – sakė KTU mokslininkas.

Būtent tai matuoja tokiame termometre įtaisytas pirometras. Jis taip pat neskleidžia jokių elektromagnetinių bangų – kūno temperatūra sufokusuojama lęšiuose, tai yra optinėje sistemoje, o pirometrinis jutiklis paverčia kūno spinduliuotę elektriniu signalu, kuris prietaiso apdorojamas ir parodo mums skaičių.

Infraraudonieji spinduliai / Neil Sapra/Stanfordo universiteto iliustracija
Infraraudonieji spinduliai / Neil Sapra/Stanfordo universiteto iliustracija

Kodėl matuojama nukreipiant į kaktą?

B. Urbonavičiaus teigimu, lazerinė rodyklė nė kiek nepavojingesnė nei ta, kuri naudojama žaisliniuose lazeriuose arba konferencijų rodyklėse, ji naudojama, kad matavimas būtų tikslus.

„Pirometre esantis lazeris yra skirtas tik nusitaikyti į norimą paviršių, objektą. Didėjant atstumui iki objekto būtų sunku pasakyti, kurios vietos temperatūra yra matuojama, todėl lazerio taškas naudojamas kaip indikatorius, tačiau jo naudojimas yra nesusijęs su pirometriniu matavimu.

Pačio lazerio galia yra tokia pati kaip ir lazerinėse rodyklėse naudojamose paskaitų metu arba kaip žaislas. Dėl šios priežasties pirometrai turi perspėjimo ženklus apie akių apsaugą – būtent dėl lazerinės rodyklės, bet ne dėl pačio pirometrinio jutiklio, kuris spinduliuotės neskleidžia“, – aiškino jis.

KTU mokslininkas taip pat paaiškino, kodėl temperatūra matuojama, nukreipiant termometrą į kaktą.

Internete dalijamasi žinutėmis, esą taip gali būti pažeista kankorėžinė smegenų liauka, kai kurie netgi teigė, kad taip sistemingai siekiama pažeisti žmonių smegenis ir „kepinti sąmoningumo liauką“. Šis dezinformacijos motyvas į Lietuvą atkeliavo iš užsienio socialinių tinklų.

„Matavimo vieta ant žmogaus kūno turėtų būti kuo lygesnė, siekiant mažesnio [kūno skleidžiamų] spindulių išsklaidymo – tikslesnio matavimo rezultato, ir, žinoma, lengvai prieinama dėl savaime aiškių praktinių sumetimų, todėl matavimai dažniausiai atliekami kaktos arba smilkinio srityje“, – sakė jis.

Mokslininkas atkreipė dėmesį ir į paniką skleidžiančiose žinutėse sakomus teiginius apie elektromagnetinių bangų spinduliuotės poveikį, kurią pavadino nepagrįsta faktais.

Verdiktas

Pseudomokslas.

Socialiniuose tinkluose platinama žinutė, kad infraraudonųjų spindulių termometrai skleidžia elektromagnetinę spinduliuotę, nėra teisinga. Toks termometras ne pats skleidžia spindulius, o sugeria žmogaus kūno šilumą – veikia atvirkščiai, nei dažnai manoma. Į kaktą jis nukreipiamas dėl to, kad taip matuoti temperatūrą yra tiksliausia, nes reikia matuoti kuo plokštesnį paviršių.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!