Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/74276/kokius-apsaugos-sistemos-elementus-rinktis/spausdinti/

Kokius apsaugos sistemos elementus rinktis?

Publikuota: 2020-08-26 08:46
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Signalizacijos sistemos diegimo būtinybe namuose ar kitose patalpose jau neabejojama. Daugiau diskusijų pastaruoju metu keliantis klausimas – kokius sistemos elementus pasirinkti. Skirtingi jutikliai, įvairios vaizdo stebėjimo kameros, garsiniai signalai ir kitos detalės kelia sumaišties, o gausus jų asortimentas – tik dar daugiau klausimų. Kokie esminiai skirtumai ir kokios galimos signalizacijos sistemos elementų variacijos?


Signalizacijos sistemos diegimo būtinybe namuose ar kitose patalpose jau neabejojama (mažai kas ryžtasi rizikuoti turo ir savo paties saugumu). Daugiau diskusijų pastaruoju metu keliantis klausimas – kokius sistemos elementus pasirinkti. Skirtingi jutikliai, įvairios vaizdo stebėjimo kameros, garsiniai signalai ir kitos detalės kelia sumaišties, o gausus jų asortimentas – tik dar daugiau klausimų. Kokie esminiai skirtumai ir kokios galimos signalizacijos sistemos elementų variacijos?

Kokius apsaugos sistemos elementus rinktis?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Be jutiklių – nė iš vietos

Jutiklis yra tas elementas, kuris fiksuoja pavojų ir siunčia signalą apie jį, todėl jo pasirinkimas ypatingai svarbus. Nuo jutiklio rūšies priklauso jo matymo kampas, montavimo subtilybės, veikimo principas. Pastarųjų pasirinkimas išties gausus:

  • Judesio jutikliai – kone populiariausia alternatyva šių dienų saugos sistemų pasaulyje. Judesio jutikliai geriausiai atpažįstami, paprastai jie montuojami prie lubų, kampuose. Veikia šie jutikliai infraraudonųjų spindulių principu, o jų matymo laukas gali būti no 90 iki 360 laipsnių. Judesio jutikliai reaguoja į temperatūros kaitą patalpoje.
  • Magnetiniai jutikliai – taip pat labai populiarus pasirinkimas. Magnetiniai jutikliai veikia magneto principu ir sukuria magnetinį lauką visoje patalpoje. Reaguoja į lauko pažeidimus – judėjimą patalpoje. Magnetiniai jutikliai gali būti montuojami, klijuojami, tvirtinami duryse ar languose. Taip pat gali būti įleidžiami, tokiu atveju jų net nesimato.
  • Seisminiai jutikliai reaguoja į decibelų kiekį patalpoje, kurioje yra sumontuoti. Šie jutikliai skirti identifikuoti ir reaguoti į lango stiklo dūžį.
  • Priešgaisriniai (gaisro arba dūmų) jutikliai skirti pranešti apie staigų aukštos temperatūros arba dūmų atsiradimą patalpoje. Priešgaisriniai jutikliai gali būti ir kombinuoti – tas pats jutiklis gali reaguoti ir į dūmus, ir į karštį.

Ne tik žinoti, bet ir matyti

Jei jutikliai praneša apie pavojų saugomose zonose, vaizdo stebėjimo kameros įgalina ir pamatyti patį pavojų. Vaizdo stebėjimo kamerų taip pat yra keleto rūšių:

  • Siunčiančios vaizdą kameros transliuoja vaizdus iš stebimų patalpų, todėl juos galima matyti kiekvieną kartą prisijungus prie sistemos.
  • Vaizdo kameros su vaizdo įrašymo funkcija ne tik siunčia vaizdus realiuoju momentu, tačiau ir juos išsaugo, todėl įrašą galima peržiūrėti bet kada.
  • Naktinio stebėjimo kameros išsiskiria itin aiškia naktinio vaizdo raiška. Jos raiškiai fiksuoja vaizdus net ir aklinoje tamsoje.

Daugiau apie vaizdo stebėjimo kameras skaitykite „Ekskomisarų biuro“ svetainėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!