Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/73092/6-zenklai-kad-tai-paskutines-jusu-saldytuvo-gyvenimo-savaites/spausdinti/

6 ženklai, kad tai – paskutinės jūsų šaldytuvo gyvenimo savaitės

Publikuota: 2020-05-26 20:19
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vasariški karščiai jau beveik čia pat, tačiau kartu su jais paprastai atkeliauja ir šaldytuvo problemos. Kadangi tai ko gero svarbiausias namų elektronikos prietaisas, neverta rizikuoti ir laukti paskutinės šaldytuvo dienos, nes galite netekti visų jame esančių maisto produktų. Požymiai, kad jūsų šaldytuvas jau greitai suges, yra pastebimi visai nesunkiai.


Vasariški karščiai jau beveik čia pat, tačiau kartu su jais paprastai atkeliauja ir šaldytuvo problemos. Kadangi tai ko gero svarbiausias namų elektronikos prietaisas, neverta rizikuoti ir laukti paskutinės šaldytuvo dienos, nes galite netekti visų jame esančių maisto produktų. Požymiai, kad jūsų šaldytuvas jau greitai suges, yra pastebimi visai nesunkiai – juos padėjo atrinkti „Topo centro“ ir „AG serviso“ ekspertai.

6 ženklai, kad tai – paskutinės jūsų šaldytuvo gyvenimo savaitės

Dirba garsiau nei įprastai

Nauji šaldytuvai paprastai yra visiškai tylūs, tačiau senieji kartais skleidžia šiek tiek triukšmo. Tačiau tai nereiškia, kad jūsų šaldytuvas turėtų dūgzti nuolatos. Jeigu šis įrenginys kartais jus blaško ar netgi trukdo užmigti, laikas susimąstyti. Problema tikrai yra tuo atveju, jeigu šaldytuvas ilgai ūžia po to, kai užveriate jo dureles – tai paprastai reiškia, kad šaldymas turimam prietaisui darosi vis sunkesnė užduotis. To būti neturėtų, toliau taupant ir nesikreipiant į meistrą, pralošiate, nes šaldytuvas „atsigriebs“ sunaudodamas daugiau elektros energijos ir galų gale tiesiog nustos veikti.

Ledo „guzai“ šaldytuve

Vienas dažniausiai pasitaikančių ir akivaizdžiausių šaldytuvo gedimo požymių – pliusinėje šaldytuvo dalyje atsirandantis ledo guzas. Tai rodo, jog greičiausiai pažeista šaldytuvo izoliacija arba gali būti trūkęs vienas šaldytuvą vėsinančių vamzdelių, sistema tapo nesandari ir joje ima trūkti freono.

Toks šaldytuvas paprastai dirba ilgiau ir garsiau nei įprastai: optimaliausias šaldytuvo darbo ir poilsio santykis - 1:2 t.y. jei šaldytuvas normaliu režimu šaldo 20 min., tuomet 40 min. jis turi būti išsijungęs. Jei šis santykis viršijamas – tai signalas, kad kompresoriui tenka per didelis apkrovimas, jis gali lengvai perkaisti ir sugesti.

Šaldiklyje daugiau ledo nei maisto

Jeigu šaldytuvas turi ir integruotą šaldiklį, vienas iš pagrindinių simptomų, rodančių besibaigiantį įrenginio veikimo laiką, yra milžiniškas ledo kiekis šaldiklyje. Kartais tai gali tiesiog reikšti, kad seniai savo šaldiklio nebandėte atitirpinti. Bet jeigu kelios savaitės po atitirpinimo, šaldiklis vėl atrodo tarsi Antarktida, būtų protinga planuoti įsigyti naują šaldytuvą. Be to, nauji šaldytuvai jau turi automatinę atitirpinimo funkciją, todėl su ledo kalnais savo šaldiklyje susidurti turėtumėte daug rečiau.

Maistas genda greičiau nei turėtų

Jeigu pastebite, kad šaldytuve laikomas maistas genda vis anksčiau, tai tikriausiai nėra tiesiog sutapimas. Tai – ženklas, kad naują šaldytuvą įsigyti reikėjo jau bent prieš pusę metų ir atidėlioti šio pirkinio tiesiog nebegalima. Šaldytuvas, kuris lėtai atšaldo maistą ir nebegali išlaikyti reikiamos temperatūros – paprasčiausiai nebeatlieka savo funkcijos, nes sugedęs maistas pavojingas sveikatai taigi net per keletą mėnesių dėl to teks išleisti netgi daugiau pinigų, nei tiesiog įsigijus naują šaldytuvą.

Nepamirškite, kad kokybiškesni šaldytuvai gali tarnauti net keliskart ilgiau nei jo numatyta garantija – nesunkiai galima pamiršti jo amžių, ypač kai jis viršija 10 metų. Tačiau pasirodžius kuriam nors paminėtų požymių, tikrai neverta laukti, kol Jūsų dabartinis tiesiog ims ir nustos veikti – reiktų imtis veiksmų tik pasirodžius pirmiesiems požymiams, bei pradėti domėtis ir bent preliminariai rinktis naują.

Kondensatas – pirmas blogas ženklas

Jeigu pastebėjote, kad šaldytuvo išorėje vis dažniau renkasi dideli kiekiai kondensato, tai rodo, kad šaldytuvo izoliacija nebėra tokia gera, kokia buvo. Gera žinia, kad paprastai izoliacijos problema yra nesunkiai pašalinama – dažniausiai pakanka pakeisti gumelę, esančią ant šaldytuvo durelių kraštų ir padedančią išlaikyti sandarumą. Jeigu ji yra kiek atsiklijavusi, ant jos randate drėgmės ar net pelėsį, galite pabandyti ją pakeisti. Tačiau jeigu pakeitus gumelę, kondensato problema išlieka, tai signalizuoja, kad reikia pradėti dairytis naujo šaldytuvo. Kartais kondensatas gali rinktis ir šaldytuvo viduje – tai ženklas, kad problema dar didesnė.

Galinė šaldytuvo dalis pradėjo smarkiai šilti

Palieskite savo šaldytuvo galinę dalį. Ji turėtų būti vos šilta. Tačiau jeigu jaučiate, kad šilumos kiekis yra gana nemažas, šaldytuvas aiškiai turi rimtų problemų. Kartais kaista ir gana nauji šaldytuvai. Tokiu atveju verta išsikviesti specialistą, kuris padėtų tinkamai įvertinti įrenginio būklę. Bet jeigu jūsų turimam šaldytuvui jau yra daugiau nei 5 metai, jo taisymas gali kainuoti apie 100 Eur ar net daugiau, tad tai daugeliu atvejų būtų prasta investicija, nes naujų šaldytuvų kainos jau su 2 metų garantija galima gauti prie šios sumos pridėjus dar 100 Eur.

Planuojant naujo šaldytuvo biudžetą, reiktų įsivertinti ir galimybę pratęsti garantiją, t. y. gamintojo suteikiamą 2 metų garantiją prailginti iki 7 metų, papildomai pridedant dar 5 metus. Turintys šią paslaugą ir ja jau pasinaudoję, net neabejodami įsigyja dar kartą, nes šaldytuvui sugedus jis ne tik remontuojamas: įvertinus remonto kaštus ir jiems priartėjus prie naujos technikos įsigijimo vertės, šaldytuvas gali būti keičiamas nauju, analogišku tos pačios klasės bei dydžio įrenginiu.

Ir pabaigai su vasara susijęs patarimas: vienas iš klaidingų įsitikinimų, kad vasarą šaldytuve reikia sumažinti temperatūrą, nes kambariuose temperatūra pakyla ir bijoma, kad šaldytuve esantys produktai ims labiau gesti. Elgtis reiktų priešingai ir 1-2 laipsniais temperatūrą padidinti – produktams mažiau kenks mažesni temperatūrų svyravimai, jie geriau išsilaikys savo skonio savybes, tuo pačiu bus mažiau apkraunama šaldymo sistema ir tausojama technika.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!