Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/72899/atstumo-laikymasi-tarp-zmoniu-singapure-uztikrina-robotas-policininkas/spausdinti/

Atstumo laikymąsi tarp žmonių Singapūre užtikrina... robotas-policininkas

Publikuota: 2020-05-12 13:07
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Na štai ir atėjo laikai, kai gatvėmis patruliuoja robotai-policininkai. Singapūro parkuose lakstantis mechaninis keturkojis „Boston Dynamics“ sukurtas šuo „Spot“ užtikrina, kad žmonės vienas prie kito nesiartintų mažesniu nei metro atstumu.


Na štai ir atėjo laikai, kai gatvėmis patruliuoja robotai-policininkai. Singapūro parkuose lakstantis mechaninis keturkojis „Boston Dynamics“ sukurtas šuo „Spot“ užtikrina, kad žmonės vienas prie kito nesiartintų mažesniu nei metro atstumu, rašo „Business Insider“.

Šis mechaninis policininkas kol kas pasižymi tik įspėjimo funkcija – nei gebėjimo, nei galios bausti susigrupavusius žmones jis neturi, tačiau šioje Pietryčių Azijos valstybėje galioja ganėtinai griežtos karantino taisyklės, už kurių nesilaikymą žmonėms gresia ne tik baudos, bet ir laisvės atėmimo bausmė.

Atstumo laikymąsi tarp žmonių Singapūre užtikrina... robotas-policininkas
„YouTube“ stopkadras.

Įdomu tai, kad Singapūre policininko vaidmenį atliekantis robotas taip pat įdarbintas ir JAV ligoninėse. Bet ne atstumams tarp ligonių užtikrinti, o atlikti koronavirusu sergančių pacientų išskirstymo funkciją.

Ir nors šis robotas iš vaizdo primena šunį, jis neloja – Singapūro valdžios naudojamas virusas visuomenės sveikatą saugo bėgikus ir dviratininkus balsu pranešdamas laikytis atokiau nuo kitų žmonių.

Nuotoliniu būdu valdoma keturkojė mašina buvo sukurta amerikiečių „Boston Dynamics“ laboratorijoje. Pirmasis šio roboto „išėjimas į viešumą“ Singapūro centriniame parke įvyko praėjusios savaitės penktadienį. Singapūro valdžia ketina atlikti dviejų savaičių trukmės roboto bandymus.

„Išsaugokime Singapūro sveikatą. Jūsų ir aplinkinių žmonių saugumui prašome palaikyti bent metro atstumą iki kitų žmonių. Dėkojame“, – švelniu moterišku balsu angliškai šneka robotas „Spot“.

Nors roboto balsas yra švelnus ir raminantis, iš tiesų Singapūre galiojančios karantino taisyklės yra labai griežtos.

5,7 mln. gyventojų mieste-valstybėje užregistruota daugiau nei 21 tūkst. užsikrėtimų SARS-CoV-2 virusu atvejų – santykinai tai yra viena iš labiausiai COVID-19 Azijoje sergančių populiacijų. Ligą daugiausiai paskleidė gausus darbininkų, gyvenančių ankštuose bendrabučiuose ir kitose turistų nelankomose vietose, sirgimas bei palankios viruso perdavimo sąlygos tokioje aplinkoje.

Šiuo metu karantino sąlygų galiojimas Singapūre numatytas iki birželio 1 dienos. Karantino numatomi ribojimai yra ganėtinai griežti – gyventojai savo namus gali palikti tik dėl neišvengiamų priežasčių, tokių, kaip kelionė į maisto parduotuvę, visose viešose vietose privalomas kaukių dėvėjimas. Sportuoti lauke leidžiama, tačiau tik po vieną.

Beje, „Spot“ – ne vienintelis Singapūro robotas, užtikrinantis viešąją tvarką. Gretimame parke važinėja nedidelio automobilio pavidalo robotas, kurio tikslas yra išvaikyti žmonių susirinkimus.

Robotų bandymus organizavo vyriausybinė Technologijų ir kibernetinio saugumo agentūra. Šios agentūros atstovai teigia, kad „Spot“ kol kas atrodo perspektyvesnis – jis pasižymi geresnėmis parko raižytų vietovių ir terasų įveikimo savybėmis.

„Spot“ turi ne tik garsiakalbį, kuris primena parko lankytojams apie atstumo tarp žmonių laikymosi būtinybę, bet ir kamerą bei analitinius įrankius, kurie padeda numatyti, kiek tuo metu parke esama žmonių.

Singapūro valdžios atstovų teigimu, šių kamerų fiksuojama medžiaga yra tokia, kad neleidžia identifikuoti atskirų asmenų ar įrašinėti asmeninės jų judėjimo infromacijos.

Kitas jau išbandytas „Spot“ panaudojimo būdas – vaistų išnešiojimas laikinoje COVID-19 susirgusių pacientų ligoninėje.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!