Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/72147/kaip-atrodo-siuolaikinis-namu-kino-teatras/spausdinti/

Kaip atrodo šiuolaikinis namų kino teatras?

Publikuota: 2020-03-19 12:36
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Terminas „namų kino teatras“ gyvuoja jau seniai, bet šiandien jis – kaip niekad aktualus. Daugiau nei viena legalios filmų – tarp jų ir lietuviškų – peržiūros platformos, vaizdo turinio gigantų „Netflix“ ar „Amazon Prime“ atėjimas į Lietuvą: tai tik kelios priežastys daugiau laiko praleisti prie ekrano namuose.


Terminas „namų kino teatras“ gyvuoja jau seniai, bet šiandien jis – kaip niekad aktualus. Daugiau nei viena legalios filmų – tarp jų ir lietuviškų – peržiūros platformos, vaizdo turinio gigantų „Netflix“ ar „Amazon Prime“ atėjimas į Lietuvą: tai tik kelios priežastys daugiau laiko praleisti prie ekrano namuose. Bet šiandien, kai ypač populiarėja serialai, kuriuos madinga peržiūrėti vienu prisėdimu per naktį, darosi vis aktualesnis ekrano ir kokybės klausimas, rašoma pranešime.

Kaip atrodo šiuolaikinis namų kino teatras?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Taip pat tai vis aktualiau ir kompiuterinių žaidimų entuziastams, kurie įsigiję žaidimų konsoles bei naujausius žaidimus dairosi kuo geresnio sprendimo vaizdo atvaizdavimui. Juk norisi ne tik užsitikrinti geriausius įspūdžius, bet ir pasaugoti akis. Tad kaip įsirengti šiuolaikinį namų kino teatrą ir į ką atkreipti dėmesį?

Anksčiau nedidelio kino teatro turėjimas namuose atrodė kaip prabangos dalykas – projektoriai, skirti tokio kino teatro įsirengimui buvo brangūs, o tiek turinio ir galimybių jį žiūrėti namie mes neturėjome. Tačiau šiandien ypač palankus metas išpildyti šią seną svajonę tiems, kas kada nors apie tai galvojo – projektorių kainos tapo žemesnės, pasirinkimas – išsiplėtė, o vaizdo turinio taip pat yra daug bei įvairaus. Viskas, ko tam reikės – gerai išsigryninti savo lūkesčius ir, renkantis projektorių, vadovautis keliais patarimais.

Kino teatro įspūdžiui gali prilygti tik projektorius

Šiais laikais vis dar gaji konkurencija tarp televizorių bei projektorių, ir nors abu turi tiek privalumų, tiek trūkumų, didelių vaizdų gerbėjai turėtų dairytis projektoriaus. Ypatingai tie, kas su pasimėgavimu mėgsta lankytis kino teatruose. Nes naudojant projektorių mes matome išties didelius vaizdus, o tuo pačiu mažiau apkrauname savo akis ir galime daugiau laiko praleisti prie, pavyzdžiui, serialo. Taip pat projektorius yra vis dar vienintelis prieinamas būdas namuose arba kieme turėti praktiškai neriboto dydžio ekraną, kuris būtų panašus į tuos, kurie yra kino teatruose.

Be to, geriausi projektoriai rinkoje turi ir didelį kontrasto santykį, o tai leidžia geriau bei kokybiškiau stebėti tamsias filmų ar serialų scenas. Vis dėlto, daugelis filmų ar serialų sukurti taip, kad didelė dalis veiksmo scenų ar įspūdingų efektų yra atliekami prieblandoje ar tamsioje aplinkoje, todėl projektoriai su dideliu kontrasto santykiu tokius filmus arba serialus leis žiūrėti dar geriau.

Vieta, kontrastas ir liumenai

Tam, kad namų kino teatras kuo labiau primintų tą patirtį, kai einame į kiną, svarbu atsižvelgti į tris kriterijus, kurių pirmasis priklauso nuo mūsų pačių. Tai – vieta, kur statysime ar tvirtinsime patį projektorių. Ši dalis svarbi, nes nuo atstumo priklauso ir kaip gerai matysime vaizdą, ir norimas vaizdo dydis. Kiti du svarbiausi dalykai priklauso jau nuo projektoriaus – tai jau minėtas kontrastas ir liumenai. Pastaroji dalis svarbi todėl, kad liumenais matuojamas ir nustatomas šviesos srautas. Trumpiau tariant, nuo to priklauso, kiek ryški bus projektoriaus skleidžiama šviesa. Todėl kuo projektoriuje daugiau liumenų, tuo geriau jis rodys ne tik tamsoje, bet ir dieną. Tad tiems, kam aktualu žiūrėti vaizdą ir dieną, šis kriterijus turėtų būti vienas svarbiausių.

Tuo metu kompiuterinių žaidimų entuziastai, norintys savo namų kino teatrą naudoti ir žaidimams, didesnį dėmesį turėtų kreipti į ekrano atnaujinimo dažnį. Kuo jis didesnis – tuo toks projektorius tinkamesnis žaidžiantiems žaidimus, nes juose šis aspektas bene svarbiausias.

Nuo dėžutės iki interjero detalės

Jau praėjo ir tie laikai, kai projektoriai buvo atgrasios didelės dėžės, o namų kino entuziastai, jas įsigiję, sukdavo galvą, kaip butuose ar namuose tokį projektorių sumaniau paslėpti. Per pastarąjį dešimtmetį projektoriai stipriai pasikeitė ir labai sumažėjo, o jų dizainas tapo modernus ir įvairus. Todėl tai – pati geriausia žinia vertinantiems savo namų interjerą ir kruopščiai atrenkantiems naujus daiktus ar namų detales.

Taip pat projektoriai pasistūmėjo į priekį ir technologiškai, tad vartotojams siūloma didesnė įvairovė: be lempinių projektorių šiandien galima įsigyti ir lazerinius, kurie leidžia padidinti kontrastą ir taip dar geriau matyti scenas filmų ar serialų metu. Svarbu ir tai, kad perkant projektorių mes neperkame katės maiše – viskas priklauso nuo technologijos ir mūsų poreikių. Šiandien projektorių rinkoje dominuoja 3LCD ir DLP technologijos, kurios abi kokybiškos ir vienodai rekomenduotinos. Skirtumas tik tas, kad 3LCD technologija naudoja skystuosius kristalus, o DLP – skaitmeninio apšvietimo procesą. Tad viskas, ko reikia – įsivertinti savo poreikius, išsirinkti projektorių ir įsirengti šiuolaikinį namų kino teatrą.

Kas žino, galbūt ateityje projektoriai leis ne tik kokybiškai stebėti veiksmą filmuose ar serialuose, bet ir sudalyvauti jame?..


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!