Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/72049/jav-karinio-juru-laivyno-povandeninis-robotas-gales-zudyti-nekontroliuojamas-zmogaus/spausdinti/

JAV Karinio jūrų laivyno povandeninis robotas galės žudyti, nekontroliuojamas žmogaus

Publikuota: 2020-03-12 16:23
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV Laivynas tyliai kuria ginkluotus povandeninius laivus, kuriuos kontroliuoja dirbtinis intelektas. Šie aparatai potencialiai galės žudyti, tiesiogiai nekontroliuojamas žmogaus.


JAV Laivynas tyliai kuria ginkluotus povandeninius laivus, kuriuos kontroliuoja dirbtinis intelektas. Šie aparatai potencialiai galės žudyti, tiesiogiai nekontroliuojamas žmogaus.

„Boeing“ povandeninis laivas galės būti aprūpintas DI © „Boeing“
„Boeing“ povandeninis laivas galės būti aprūpintas DI © „Boeing“

Karinis jūrų laivynas vykdo projektą CLAWS, kuris biudžeto dokumentuose aprašytas kaip slaptam veikimui skirta autonominė povandeninė ginklų sistema. CLAWS „padidins misijų kinetinio poveikio plotus“, – sakoma dokumente – kariniais terminais tai reiškia naikinimo plotus.

Konkrečiai, CLAWS aprūpins robotinius povandeninius laivus jutikliais ir algoritmais, kuriais jie savarankiškai galės atlikti tokias sudėtingas misijas kaip povandeninių laivų naikinimo sistemų išvengimas ir taikinių radimas – tokias, kokias paprastai atlieka laivo vadas.

Projekto detalės įslaptintos, pateiktos tik JAV Kongreso komitetams. JAV KJL netgi nepaaiškino santrumpos CLAWS reikšmės ir atsisakė ką nors komentuoti „New Scientist“.

Tokie povandeniniai laivai galėtų daugiau, nei dabartiniai, kurių yra du tipai. Yra žvalgybai ir minų demontavimui plačiai naudojami maži, nepilotuojami povandeniniai aparatai (UUV). Juos tiesiogiai ryšio kabeliu – radiosignalai nesklinda vandeniu – kontroliuoja operatorius.

Ribotas intelektas

Taip pat yra autonominiai povandeniniai laivai, kurių intelektas ribotas, tad jie be žmonių nurodymų tegali atlikti paprastutes užduotis, tarkime, padėti jutiklį tam tikroje jūros dugno vietoje. Sudėtingesnėms užduotims atlikti būtinas nuotolinis operatorius ir ryšio kabelis.

Tačiau neseniai JAV KJ Laivynas užsakė daug didesnius, tolimo veikimo robotinius povandeninius laivus, kuriuos gamina „Boeing“, pavadintus „Orca“. Naujojo aparato atvaizdai rodo, kad aparatas bus maždaug 25 metrų ilgio ir svers virš 50 tonų. Kuro jam užteks 90 dienų trukmės misijoms.

Apie CLAWS projektą buvo paskelbta 2018, kai JAV KJ Laivynas paskelbė konkursą „patobulinti didelių ir itin didelių nepilotuojamų povandeninių aparatų autonomiškumą ir išgyvenamumą“, kuriame dalyvavo ir „Orca“. Bet tada nebuvo užsimenama apie ginkluotę, tik reikalavimas gebėti pajusti ir priimti sprendimus, kas sudarė įspūdį, kad CLAWS povandeniniai laivai bus naudojami vandenyno duomenų rinkimui.

Viename robotinio povandeninio laivo „Orca“ būsimų planų atvaizde jis pavaizduotas su 12 torpedų vamzdžių. Daryta prielaida, kad juos kontroliuos žmonės, bet su CLAWS, „Orca“ galėtų rasti ir paskandinti taikinius pati. Iš esmės, jūros plotuose, kur dažnai plaukioja priešo laivai, ji galėtų veikti kaip protinga jūrinė mina, atakuojanti bet ką, kas plaukia pro šalį.

Informatikas ir kampanijos prieš robotus-žudikus dalyvis Stuartas Russellas iš Kalifornijos universiteto Berkeleyje, CLAWS vertina kaip pavojingą kūrinį. Kitaip nei minų, robotinių povandeninių laivų veikimo nuotolis yra praktiškai neribotas.

Svarbus žingsnis

„Visiškai autonomiško įrenginio aprūpinimas mirtinais ginklais yra svarbus žingsnis, keliantis tokią atsitiktinės eskalacijos grėsmę, kokios nekelia jūrinės minos“, – sako Russellas.

Povandeninių laivų ekspertas H. I. Sutton, povandeninio kariavimo interneto puslapio Covert Shores redaktorius, irgi regi potencialų pavojų.

„UUV ginklavimas sukels taikinio identifikavimo iššūkį, – pabrėžia Suttonas, turėdamas galvoje didesnį draugiškų pajėgų ar taikių dalyvių užpuolimo pavojų. – Ši, su minų naudojimu jau dabar egzistuojanti problema, augant autonomiškumo lygiui, tik didės.“

Šių metų JAV KJL biudžete CLAWS skirti $26 milijonai, ir dar $23 mln. – kitąmet. Taip tikimasi pakelti jį į vekiančio prototipo lygį. Jei viskas pavyks, CLAWS galėtų būti sumontuota „Orca“ ir kituose dideliuose robotiniuose povandeniniuose laivuose, kuriuos tikimasi pristatyti nuo 2022 metų birželio.

David Hambling / www.newscientist.com


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!