Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/71430/terminatoriaus-juosta-pasiteisino-kosminiu-siuksliu-bandyme-kaip-tai-veikia-ir-kada-gris/spausdinti/

„Terminatoriaus juosta“ pasiteisino kosminių šiukšlių bandyme — kaip tai veikia ir kada grįš

Publikuota: 2020-01-27 12:37
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

2019 birželį į Žemės orbitą didžiulė „SpaceX“ „Falcon Heavy“ raketa iškėlė du tuzinus palydovų, tarp kurių ir Džordžijos technologijos instituto komandos sukurtas 70 kilogramų aparatas „Prox-1“. Netrukus „Prox-1“ sėkmingai išskleidė „The Planetary Society“ saulės burę „LightSail 2“. Bet „Prox-1“ užduotys tuo nesibaigė.


Žemės orbitoje išbandyta viena iš technologijų, galinčių pagerinti kosminių šiukšlių šalinimą. Greitai bus atliekamas ir kitas orbitinis modulio testas.

„Terminatoriaus juostos“ pašalinimo iš orbitos modulis
„Tethers Unlimited“ sukurtos „Terminatoriaus juostos“ pašalinimo iš orbitos modulis, kuris, padidindamas palydovo trintį su aplinka, greitai pašalina palydovą iš orbitos.
© „Tethers Unlimited“

2019 birželį į Žemės orbitą didžiulė „SpaceX“ „Falcon Heavy“ raketa iškėlė du tuzinus palydovų, tarp kurių ir Džordžijos technologijos instituto komandos sukurtas 70 kilogramų aparatas „Prox-1“. Netrukus „Prox-1“ sėkmingai išskleidė The Planetary Society saulės burę „LightSail 2“.

Bet „Prox-1“ užduotys tuo nesibaigė. Rugsėjo pradžioje palydovas aktyvavo „Terminator Tape“ užrašų knygutės modulį, pritvirtintą prie „Prox-1“ išorės. Vašingtone įsikūrusios Tethers Unlimited sukurtas modulis išvyniojo 70 metrų ilgio elektrai laidžią juostą, kuri, padidindama pasipriešinimą, turėjo pažeminti „Prox-1“ orbitą.

Ir, kaip sakė „Tethers Unlimited“ atstovai, Terminator Tape savo darbą atliko.

„Praėjus trims mėnesiams nuo paleidimo, laikmatis įjungė Terminator Tape, ir JAV kosmoso stebėjimo tinklas (U.S. Space Surveillance Network tinklas parodė, kad palydovas iš karto pradėjo žemėti daugiau nei 24 kartus greičiau [nei pirma]“, – paskelbtame pranešime teigė Tethers Unlimited CEO Rob Hoyt.

„Greitas neveikiančių palydovų pašalinimas tokiu būdu padės spręsti didėjančią kosminių šiukšlių problemą, – pridėjo Hoytas. – Sėkmingas bandymas patvirtina, kad ši lengva ir nebrangi technologija yra efektyvi priemonė, padėsianti palydovų programoms atitikti orbitinių šiukšlių mažinimo reikalavimus.“

Daugelis ekspertų pabrėžia, kad kosmoso šiukšlės kelia nemažą grėsmę šios srities naudojimui ir tyrinėjimui. Ir ši grėsmė tik auga, nes vis palydovus į orbitą iškelti darosi vis paprasčiau ir pigiau. Daugėjant erdvėlaivių, kuriuos kontroliuoja įvairaus patirties lygio žmonės, susidūrimų tikimybėaugs ir toliau. Ir net keli susidūrimai kosmose gali sukelti nuolaužų kaskadą, labai ilgam paversianti kai kuriuos orbitos regionus nepanaudojamais.

Tad, tokie žmonės kaip Hoytas ir jo komanda kuria priemones, turinčias padėti nuleisti tarnybą baigusius palydovus iš orbitos kuo greičiau. Tokia technika, kaip kaip Terminator Tape ir panašios pasipriešinimą didinančios burės, lydėtų palydovus į orbitą. Kitos grupės kuria šiukšles medžiojantį erdvėlaivį, kuris grobį gaudytų harpūnais ar tinklais.

Terminator Tape bandymai dar nebaigti. Tethers Unlimited drauge su kompanijomis Millennium Space Systems, TriSept Corp. ir Rocket Lab rengia Dragracer misiją, kuria lygins dviejų vienodų palydovų pašalinimą iš orbitos. Jie skirsis tik vienu dalyku, viename bus Terminator Tape modulis, o kitame – nebus.

Mike Wall, www.space.com


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!