Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/70274/jav-kariuomene-renkasi-tanka-robota-ateities-karams/spausdinti/

JAV kariuomenė renkasi tanką-robotą ateities karams

Publikuota: 2019-10-27 10:25
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Spalio 18 dieną JAV Nacionalinis pažangiojo mobilumo konsorciumas – pramonės ir akademinių tyrėjų organizacija, kuriai JAV vyriausybė pavedė sukurti autonomines antžemines kovines sistemas – pranešė atrinkęs keturias įmones, kurios kurs prototipinius lengvuosius kovinius robotus JAV kariuomenei.


Spalio 18 dieną JAV Nacionalinis pažangiojo mobilumo konsorciumas – pramonės ir akademinių tyrėjų organizacija, kuriai JAV vyriausybė pavedė sukurti autonomines antžemines kovines sistemas – pranešė atrinkęs keturias įmones, kurios kurs prototipinius lengvuosius kovinius robotus JAV kariuomenei, rašo „Ars Technica“.

Stopkadras / „Textron Ripsaw M5“ robotas tankas
Stopkadras / „Textron Ripsaw M5“ robotas tankas

Šie prototipai yra „be vystymo elemento“ – tai reiškia, kad jie būtų kuriami naudojantis jau dabar egzistuojančiomis technologijomis, kurias su minimaliomis modifikacijomis galima būtų paversti funkcionaliomis kovinėmis sistemomis.

Lengvųjų robotizuotų kovinių mašinų (RCV-L, Robotic Combat Vehicle-Light) programa yra tik dalis platesnės JAV kariuomenės „Ateities kartos kovinių mašinių“ („Next Generation Combat Vehicle“) iniciatyvos. Iniciatyvos tikslas – motorizuotiems ir mechanizuotiems pėstininkams suteikti robotizuotų pagalbininkų, kurie padidintų jų veikimo spindulį ir efektyvumą mūšio lauke. Bandymams tinkamus lengvuosius ir vidutinio sunkumo kovinius robotus ketinama turėti jau 2020 metais. Bandymams turės būti pateikta po du kiekvieno roboto varianto egzempliorius. Pagal šį planą, robotizuotų tankų plataus masto panaudojimas numatomas nuo 2028 metų.

Robotai, dirbdami išvien su pilotuojamomis kovinėmis mašinomis, dalinių gebėjimus papildytų naujomis jutiklių sistemomis ir didesne ugnies galia. Padalinių vadai galėtų siųsti robotus į „pradinį kontaktą“ su priešu ir tokiu būdu įgytų daugiau laiko priimti sprendimams į kovą siųsti žmones – ar bent jau toks yra JAV kariuomenės robotizavimo doktrinos pagrindimas.

Keturios atrinktos įmonės, kursiančios pirmuosius prototipus, yra „HDT Global“, „Oshkosh Defense“, „QinetiQ“ ir „Textron“. Kiekviena jų jau turi patirties kuriant vienokias ar kitokias robotizuotas mašinas – o kai kurias jų jau ir JAV kariuomenė yra įvertinusi. „Textron“ prototipo pagrindas yra „Howe & Howe“ ekstremalių sąlygų vikšrinis visureigis, pakrikštytas „Ripsaw M5“ – kino mėgėjai galėjo jį pamatyti filme „Fate of the Furious“.

„Textron“ partneriai kuriant robotizuotą tanką yra jutiklių gamintojai „FLIR Systems“. Įvairias „Ripsaw“ nuotoliniu būdu valdomas versijas JAV kariuomenė pradėjo bandyti jau prieš dešimtį metų.

„QinetiQ“ labiau garsėja savo mažaisiais koviniais robotais, tarp kurių žinomiausias yra MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) – mažas vikšrinis ginkluotas žvalgybos ir apsaugos robotas. Ši įmonė, užmezgusi partnerystę su „Pratt & Miller“, ketina sukurti prototipą, kurio pagrindas „Expeditionary Modular Autonomous Vehicle“ (EMAV) platforma. Ir EMAV, ir „Ripsaw“ jau dalyvavo gegužės mėnesį Teksaso valstijoje vykusioje robotizuotų kovos mašinų demonstracijoje.

„HDT Global“ gamina specialiosios paskirties operacijoms skirtas mašinas „Storm and Sword“, hibridinius-elektrinius vikšrinius modulinius robotus „Protector“, skirtus pėstininkų dalinių paramai ir šešiarates robotizuotas paramos mašinas „Hunter WOLF“ (Hunter Wheeled Offload Logistics Follower), skirtas pėstininkų krovinių gabenimui.

„Oshkosh Defense“ labiausiai garsėja kaip karinių visureigių „Joint Light Tactical Vehicle“ ir kitų karinių transporto priemonių gamintojai. Tačiau ši įmonė taip pat pademonstravo savo konvojavimo autonomines sistemas „TerraMax“, kuriose vienas vairuotojas gali valdyti iki penkių nepilotuojamų transporto priemonių.

Dabar JAV kariuomenei tereikia sulaukti, kol šių įmonių prototipus galima bus išbandyti poligone, veikiant lygiagrečiai su žmonėmis. Ateities kartos kovinių mašinų pirmuosius bandymus ketinama atlikti jau ateinančių metų kovą, kuomet specialiai bandymams robotinių platformų bandymui bus panaudotos modifikuotos „Bradley“ pėstininkų kovos mašinos.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!