Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/69809/naujos-kartos-branduoline-energetika-reikalauja-druskos-britu-kompanija-ruosiasi-gaminti-itin-saugius-reaktorius/spausdinti/

Naujos kartos branduolinė energetika reikalauja druskos – britų kompanija ruošiasi gaminti itin saugius reaktorius

Publikuota: 2019-09-22 11:29
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Nedidelė britų kompanija „Moltex Energy“ sutelktinio finansavimo būdu neseniai surinko 6 milijonus svarų investicijų. Šie pinigai bus panaudoti naujo tipo branduoliniams reaktoriams sertifikuoti. Tačiau kuo ypatingi stabilūs druskos reaktoriai ir kodėl mes turėtume manyti, kad jiems priklauso branduolinės energetikos ateitis?


Nedidelė britų kompanija „Moltex Energy“ sutelktinio finansavimo būdu neseniai surinko 6 milijonus svarų investicijų. Šie pinigai bus panaudoti naujo tipo branduoliniams reaktoriams sertifikuoti. Tačiau kuo ypatingi stabilūs druskos reaktoriai ir kodėl mes turėtume manyti, kad jiems priklauso branduolinės energetikos ateitis?

„Moltex Energy“ ketina statyti itin žalias ir saugias atomines jėgaines © „Moltex Energy“
„Moltex Energy“ ketina statyti itin žalias ir saugias atomines jėgaines
© „Moltex Energy“

Branduolinių reaktorių būna įvairių. Išlydytos druskos reaktoriai yra labai saugūs. Juose skystos druskos, ličio ir berilio fluoridai, aušina reaktoriaus šerdį. Ši technologija leidžia išlaikyti žemą reaktoriaus slėgį, todėl sprogimai yra tiesiog neįmanomi. Kuomet reakcijos vyksta įprastame atmosferos slėgyje, o aplink reaktorių cirkuliuoja išlydyta druska, galima pasiekti aukštą efektyvumą ir saugumą. „Moltex Energy“ siūlo šios technologijos evoliuciją – stabilius druskos reaktorius.

„Moltex Energy“ ketina į specialius vėdinamus vamzdžius patalpinti branduolinį kurą, tuomet juos nuleisti į specialų konteinerį. Ši konstrukcija bus panaši į dabartinius vandens reaktorius, tačiau kuro elementai bus aplieti ne vandeniu, o išlydyta druska. Ventiliuojami vamzdžiai su kuro druska bus visiškai saugūs, nes „Moltex Energy“ reaktorius neišskirs jokių pavojingų dujų – visi reakcijos produktai bus kieto pavidalo. Saugumą užtikrins ir tai, kad reakcija vyks atmosferos slėgyje, todėl sprogimas tiesiog negali įvykti. Galiausiai, reaktorius bus aušinamas ir natūralia oro srove, kuri padės išvengti problemų, jei suges įprastos aušinimo sistemos.

Didžiausias „Moltex Energy“ reaktoriaus privalumas – energijos išsaugojimas vėlesniam laikui, kuomet išaugs jos poreikis. Antrinė aušinimo sistema dalį reaktoriaus sugeneruojamos šilumos kartu su išlydyta druska perkels į specialius rezervuarus. Jie veiks tarsi terminės baterijos, kur energija bus saugoma iki momento, kai išaugs jos poreikis. Tai padidins paties reaktoriaus efektyvumą ir leis išvengti didelių energijos praradimų.

„Moltex Energy“ taip pat džiaugiasi ir tuo, kad šios kompanijos reaktoriai pasižymi itin paprasta moduline konstrukcija. Tai reiškia, kad juos labai paprasta įrengti ir prižiūrėti. Išnaudojus branduolinį kurą, jį bus galima pakeisti su visu kuro moduliu. Pati konstrukcija yra labai tvirta, turi vos kelias judančias dalis.

„Moltex Energy“ surinktus pinigus panaudos licencijoms, kad galėtų vykdyti bandymus Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje. Nedidelė kompanija jau yra įkėlusi koją ir į JAV. Šios šalies Energetikos departamentas „Moltex Energy“ liepą skyrė 2,55 milijonus dolerių technologijos vystymui. Pasaulis ieško naujų branduolinės energetikos technologijų, kurios būtų saugesnės ir efektyvesnės. Nepaisant visuomenėje tvyrančio neigiamo nusistatymo prieš branduolinę energetiką, ji iki šiol yra vienas iš žaliausių būdų gaminti elektros energiją.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!