Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/69329/kenija-kratosi-priklausomybes-nuo-iskastinio-kuro-paleido-didziausia-afrikoje-vejo-jegainiu-parka/spausdinti/

Kenija kratosi priklausomybės nuo iškastinio kuro – paleido didžiausią Afrikoje vėjo jėgainių parką

Publikuota: 2019-08-16 12:19
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kenijoje buvo paleistas pats didžiausias Afrikoje vėjo jėgainių parkas. Jis pastatytas šiaurinėje šalies pusėje, šalia Turkana ežero. Šiuo projektu siekiama sumažinti šalies priklausomybę nuo iškastinio kuro ir dar labiau priartėti prie ypač ambicingo šalies tikslo – visą energiją iki 2020-ųjų metų pasigaminti vien tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių.


Kenijoje buvo paleistas pats didžiausias Afrikoje vėjo jėgainių parkas. Jis pastatytas šiaurinėje šalies pusėje, šalia Turkana ežero. Šiuo projektu siekiama sumažinti šalies priklausomybę nuo iškastinio kuro ir dar labiau priartėti prie ypač ambicingo šalies tikslo – visą energiją iki 2020-ųjų metų pasigaminti vien tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Vėjo jėgainių parkas „Lake Turkana Wind Power (LTWP)“ © Lake Turkana Wind Power | youtu.be
Vėjo jėgainių parkas „Lake Turkana Wind Power (LTWP)“
© Lake Turkana Wind Power | youtu.be

Vėjo jėgainių parkas vadinamas „Lake Turkana Wind Power (LTWP)“ ir jį sudaro 365 vėjo jėgainės.

„Šis parkas pagamins 13 procentų šaliai reikalingos elektros energijos ir užtikrins žemas jos kainas Kenijos gyventojams“, – per parko atidarymą sakė šalies prezidentas Uhuru’as Kenyatta’s.

„Be jokių abejonių, Kenija yra pasaulinė lyderė atsinaujinančioje energetikoje“, – pridūrė Kenijos prezidentas.

Ir iš tikrųjų, Kenija žengia didelius žingsnius atsinaujinančioje energetikoje ir yra viena iš nedaugelio Afrikos šalių, kuri ryžtingai įgyvendina atsinaujinančios energetikos projektus.

Šiuo metu Kenija 70 proc. elektros energijos gauna iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir tai yra 3 kartus daugiau, nei pasaulinis vidurkis. Kenija išnaudoja vėjo, geoterminę ir hidroenergiją.

Valstybinė energetikos bendrovė „KenGen“ užtikrina 80 proc. Kenijos energijos, o 65 proc. šios energijos gaunama iš hidroenergijos.

Nors skaičiai atrodo labai puikūs, tačiau Kenijai dar yra kur pasistengti, kadangi kas ketvirtas Kenijos kaimiškose vietovėse gyvenantis pilietis neturi prieigos prie elektros energijos. O tie, kurie turi, patiria nuolatinius elektros energijos sutrikimus.

„Lake Turkana Wind Power (LTWP)“ projektas

Įgyvendinti LTWP projektą kainavo apie 700 mln. JAV dolerių ir Kenijos prezidentas pabrėžė, kad tai „yra didžiausia privati investicija Kenijos istorijoje“.

Na, o šiam vėjo jėgainių parkui buvo pasirinkta Turkana ežero vieta dėl gerų vėjuotumo parametrų.

Turkana ežero apylinkėse pastatytas vėjo jėgainių parkas © commons.wikimedia.org
Turkana ežero apylinkėse pastatytas vėjo jėgainių parkas
© commons.wikimedia.org

Naujasis vėjo jėgainių parkas generuoja 310 MW galią ir šio projekto vykdomasis direktorius Rizwan’as Fazal’as neslėpė džiaugsmo.

„Jaučiamės euforijoje. Viskas prasidėjo nuo svajonės, tada įsitraukė didžiausios šalies istorijoje privataus sektoriaus investicijos ir turime didžiausią vėjo jėgainių parką visame žemyne. Būtent šioje vietoje. Ir dabar jau galime gaminti [elektros] energiją“, – sakė Fazal’as.

Beliko tik viena intriguojanti detalė. Ar tikrai Kenija iki 2020-ųjų metų sugebės užsitikrinti 100 proc. energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių?

Laiko liko nedaug, bet šalis yra teisingame kelyje.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!