Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/69323/kova-su-klimato-kaita-ledkalnius-gaminantys-povandeniniai-laivai/spausdinti/

Kova su klimato kaita – ledkalnius gaminantys povandeniniai laivai

Publikuota: 2019-08-17 08:10
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Tirpstantys ledynai ašigaliuose verčia mokslininkus kurti pačius įvairiausius geoinžinerijos įrankius, kurie galėtų padėti stabdyti kylantį pasaulinį jūros lygį. Vienas tokių metodų galėtų būti laivai, gaminantys dirbtinius ledkalnius.


Tirpstantys ledynai ašigaliuose verčia mokslininkus kurti pačius įvairiausius geoinžinerijos įrankius, kurie galėtų padėti stabdyti kylantį pasaulinį jūros lygį. Vienas tokių metodų galėtų būti laivai, gaminantys dirbtinius ledkalnius, rašoma svetainėje „Futurism“.

„YouTube“ stopkadras.
„YouTube“ stopkadras.

Geoinžinerijos srities mokslininkų idėjos, kaip galima būtų stabdyti klimato kaitos atnešamus padarinius, kartais atrodo lyg būtų pasiskolintos iš mokslinės fantastikos knygų. O naujausias Indonezijos tyrėjų pasiūlytas planas turėtų ne juokais papiktinti Titaniko tragedijos aukas. Jame siūloma sukurti nedidelius autonominius povandeninius laivus, kurie kursuotų ašigaliuose plytinčiuose vandenynuose ir gamintų ledo gabalus.

Pasak šios idėjos autorių, turėtume kurti ne tik planus, kaip apsisaugoti nuo kylančio jūros vandens lygio, bet ir galvoti, kaip galima būtų sustabdyti šį procesą. Vienas iš būdų – šaldyti jūros vandenį taip sukuriant daugybę nedidelių ledkalnių, tam pasitelkiant autonominių robotinių pasinerti galinčių laivų flotilę.

Toks laivas pirmiausiai pasinertų, kad jūros vanduo užpildytų šešiakampę jame esančią talpą. Vėliau išnirus į paviršių, laive esanti sistema pašalintų druską iš vandens ir gautas gėlas vanduo būtų užšaldomas. Laivui vėl pasinėrus po vandeniu, šešiakampis ledkalnis pradėtų plūduriuoti vandens paviršiuje, o laivas pasitraukęs į šalį vėl išnertų pasėmęs šviežio jūros vandens ir procedūra būtų vėl kartojama.

Tokių laivų flotilė veikdama be pertraukų gana greitai galėtų sugeneruoti pakankamai tokių 25 metrų pločio ledo lyčių, kurios galiausiai sukurtų vientisą ledo sluoksnį virš vandens. Džakartoje dirbantis architektas Faris Rajak Kotahatuhaha ir šio projekto vadovas sako, kad bandant stabdyti klimato kaitą reikia dvigubo sprendimo – ne tik mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, bet ir lygiagrečiai bandyti atkurti tirpstančius ledynus.

Tiesa, klimato kaitos procesus tyrinėjantys mokslininkai į šią idėją žiūri gana skeptiškai. Atmosferos tyrimų profesorius Penn State universitete Michaelas Mannas teigia, kad toks metodas primena bandymą išsaugoti smėlio pilį naudojant vienkartinį puodelį, artinantis potvyniui.

Kolorado universiteto Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro direktorius Markas Serreze mano, kad ši idėja kelia daugiau klausimų nei duoda atsakymų. Kas pagamins kelis tūkstančius tokių laivų? Kiek medžiagų ir energijos reikės tokiai flotilei pagaminti? Kokia energija jie bus varomi?

Nes jei tai bus iškastinis kuras, tai tokie laivai patys prisidės prie klimato kaitos. Dar daugiau, tokie ledkalniai, jei jie būtų pakankamai dideli, galėtų netiesiogiai stabdyti jūros lygio kilimą, nes jie atspindėtų dalį saulės spindulių. Tačiau tam jie turėtų dengti sausumą, nes būdami jūroje, jie keltų vandens lygį.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!