Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/66637/elektromobiliai-trumpa-slove-ar-ateities-transportas/spausdinti/

Elektromobiliai – trumpa šlovė ar ateities transportas?

Publikuota: 2019-01-17 14:02
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kaip elektromobilių vairuotojai atsiskaito už automobilio įkrovimą? Kaip dažnai vartotojai naudoja greitą įkrovimą? Kiek greitas įkrovimo būdas yra svarbus elektrinio transporto sklaidai visame pasaulyje? Kiek žmonių kraunasi elektromobilius namie ir ar jie yra patenkinti esama įkrovimo infrastruktūra?


Kaip elektromobilių vairuotojai atsiskaito už automobilio įkrovimą? Kaip dažnai vartotojai naudoja greitą įkrovimą? Kiek greitas įkrovimo būdas yra svarbus elektrinio transporto sklaidai visame pasaulyje? Kiek žmonių kraunasi elektromobilius namie ir ar jie yra patenkinti esama įkrovimo infrastruktūra?

Į šiuos ir kitus su elektromobiliais susijusius klausimus pabandysime atsakyti trumpai ir suprantamai visiems. Juk ne paslaptis, kad elektromobilių vairuotojų skaičius auga vis sparčiau ir ateityje jų matysime savo gatvėse vis daugiau.

Elektromobiliai – trumpa šlovė ar ateities transportas?

Daugelis elektromobilių vis dar dažniausiai yra įkraunami namuose ar darbo vietose. Tai paprastas ir lengvas procesas. Tereikia turėti elektros lizdą netoli automobilio statymo vietos ar įrengtą stacionarią elektromobilio įkrovimo stotelę ir elektromobilio įkrovimo laidą (švedų k., laddkabel för elbilar). Mokėsite tik tiek, kiek elektros energijos reikės jūsų elektrinei transporto priemonei pakrauti. Vidutiniškai sutaupoma nuo 30 – 40 % kuro išlaidoms, lyginant su įprastomis transporto priemonėmis. Neskaičiuojant dar kitų mažesnių eksploatacinių išlaidų kaip vidaus degimo variklio priežiūra, transmisija ir t. t.

2020 metai prognozuojami kaip elektromobilių ekspansijos pradžios data. Dauguma valstybių nustatė subsidijas elektromobilių infrastruktūrai plėsti ir draudimus vidaus degimo varikliais varomoms transporto priemonėms. Įvairios skatinimo programos kompensuos įkrovimo stotelių įrengimą darbo vietose ir viešuose ar valstybinėse įstaigose. Tai jau galime pamatyti ir savo akimis. Greitkeliuose vis dažniau išvystame specialias žalios spalvos parkavimo vietas kur galima pasikrauti savo elektromobilį.

Nors kai kur įkrovimo paslaugos yra nemokamos ir finansuojamos iš valstybės biudžeto, tačiau tai ilgai netruks. Populiariausias šiuo metu atsiskaitymo būdas privatiems operatoriams už suteiktas įkrovimo paslaugas yra sudarant sutartį su paslaugos tiekėju ir aktyvuojant įkrovimo stoteles (švedų k., laddningsstationer för elbilar) su magnetine kortele ar magnetiniu pakabuku.

Spartėjantis technologijų progresas jau greitai leis pamiršti visas magnetines korteles ir pakabukus, kuriuos pakeis jūsų išmanusis telefonas. Jau dabar yra testuojamos programėlės kurios leis aktyvuoti įkrovimo terminalus ir netgi pasirinkti kokio švarumo elektros energiją naudoti jūsų elektromobilyje. Vokiečių automobilių gamintojas BMW jau testuoja ir bevielį elektromobilių įkrovimo būdą. Kol kas šis sprendimas vis dar brangus, bet netolimoje ateityje galbūt krausimės savo transporto priemones bevieliu būdų važiuodami kasdieniais keliais.

Nors tik labai nedidelė elektromobilių naudotojų dalis naudojasi greito įkrovimo stotelėmis, tačiau šis skaičius augs ir ateityje matysime dar daug labai įdomių dalykų. Elektromobiliai bus ne tik daug ekonomiškesni, galbūt savaeigiai bet dar labiau tausojantys mūsų aplinką apie kurią dažnai net ir nesusimąstome.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!