Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/59337/gps-imtuvai-kelrode-zvaigzde-pakeitusi-kompasus/spausdinti/

GPS imtuvai – kelrodė žvaigždė, pakeitusi kompasus

Publikuota: 2017-05-04 17:18
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Kaip nepasiklysti keliaujant? Klausimas išties aktualus, ypač tiems, kurie net rankinėje sugeba pasiklysti. Seniau žmonės orientavosi pagal samanas ant medžio, paukščių skridimo kryptį, saulės judėjimą, žvaigždžių išsidėstymą. Vėliau atsirado kompasas, o šiuolaikiniai XXI amžiaus žmonės nuo pasiklydimo miesto (ir ne tik) džiunglėse gelbėjasi su GPS imtuvais.


GPS imtuvai – kelrodė žvaigždė pakeitusi kompasusKaip nepasiklysti keliaujant? Klausimas išties aktualus, ypač tiems, kurie net rankinėje sugeba pasiklysti. Seniau žmonės orientavosi pagal samanas ant medžio, paukščių skridimo kryptį, saulės judėjimą, žvaigždžių išsidėstymą. Vėliau atsirado kompasas, o šiuolaikiniai XXI amžiaus žmonės nuo pasiklydimo miesto (ir ne tik) džiunglėse gelbėjasi su GPS imtuvais.

Navigacijos poreikio augimas

Žmogus visais laikais troško keliauti ir pamatyti tai, ko dar nematė kiti, tačiau natūralų poreikį dažnai lydi baimė pasiklysti, baimė nerasti kelio atgal į namus. Tad nuo senų laikų šviesuoliai ieškojo būdų kaip naviguoti, kaip rasti kelią svetimuose ir savuose kraštuose. Per amžius kaupiant žinias, tobulėjant įvairiems sprendimams, žmonija išmoko skaityti žvaigždes, pažinti gamtos įmantrybes ir orientuotis pagal jas, o vėliau ilgą laiką pagrindiniu navigacijos prietaisu buvo kompasas. Šiandien drąsiai galima teigti, jog kompasą pakeitė navigacija.

Kas yra GPS imtuvas?

GPS imtuvas, dar vadinamas navigatoriumi, yra priemonė, nustatanti judančių objektų koordinates žemėlapyje, o tai padeda planuoti maršrutus. GPS yra frazės „globali pozicionavimo sistema“ trumpinys. Sistema yra sudaryta iš Žemės orbitoje skriejančių palydovų, kurie perduoda navigacinius signalus bei sukasi aplink Žemę. GPS imtuvas gaudo šiuos signalus ir kaskart, lygindami atstumą nuo skirtingų palydovų bei signalo trukmę, geba nustatyti tikslias buvimo koordinates. Nustatymui naudojamas trianguliacijos metodas. Norint gauti kuo tikslesnes koordinates, reikia, kad GPS imtuvas jungtųsi bent prie 3 palydovų. Kuo daugiau palydovų, tuo tikslesnės koordinatės, tačiau tokie imtuvai gali būti gerokai brangesni. Įprastų automobilinių navigacijų tikslumas yra apie 5–10 metrų.

GPS imtuvai kiekvieno gyvenime

GPS sistemos gyvavimo pradžioje ji buvo naudojama kariniams, gynybiniams tikslams. Tik nuo 1980 metų technologija perduota civiliniam naudojimui. Pirmiausia, ji pritaikyta automobilių pramonėje, dabar daugelis naujų automobilių turi integruotus kompiuterius ir navigacijas. GPS imtuvai laikomi savaime suprantama automobilio preke.

Be automobilinės GPS sistemos, GPS yra kiekviename išmaniajame telefone. Būtent ši sistema leidžia naudotis tokiomis programėlėmis kaip „Endomondo“, su kuria galima sekti savo bėgiojimo ar žygio maršrutus, greitį, atstumą ir pan. Žemėlapiai ir GPS leidžia tiesiog turint telefoną rankose, nustatyti savo buvimo vietą ir suplanuoti maršrutą iki vietos, kur norite nukakti.

Kodėl nešiojami GPS imtuvai vis dar populiarūs?

Kaip minėjome, visi turi telefonus su įdiegtais žemėlapiais ir GPS funkcija, nauji automobiliai turi integruotus kompiuterius ir navigacijas. Tačiau tai ne priežastis išnykti savo dydžiu į planšetę panašiems navigatoriams. Priešingai – jų populiarumas kaip tik „ant bangos“. Pirmiausia dėl to, kad Lietuvoje keliuose rieda vidutiniškai 11 metų senumo automobiliai, o juose dar nėra integruotų navigacijų. Antra, turintiems kelis automobilius nereikia rūpintis navigacija, kuomet turima nešiojama, ji tiesiog perkeliama iš vieno automobilio į kitą be didesnių keblumų. Trečia, navigaciją galima pasiimti ir į žygį, norint užfiksuoti kiek kilometrų ir kokiu maršrutu nueita per dieną.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis navigaciją?

Anot didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt atstovų, daugelis pirkėjų, įsigyjančių GPS imtuvus, pagrindiniu privalumu įvardija įrangos tikslumą. Tikslumą pasiekti leidžia kanalų skaičius. Vidutiniškai geras GPS imtuvas turi apie 20 kanalų, ekonomiškos alternatyvos turi apie 12. Kuo daugiau, tuo geriau.

Kitas parametras – padėties atnaujinimo dažnumas. Atnaujinimas leidžia lengviau suprasti, kaip keliauti ir matyti realią padėtį žemėlapyje. Taigi, rekomenduojama rinktis GPS imtuvus, kurių atnaujinimo dažnis ne mažesnis nei 0,1 s.

GPS imtuvas tarsi mažas kompiuteris, todėl verta atsižvelgti ir į procesoriaus parametrus. Pagal šiandieninius standartus, reikėtų ieškoti navigacijos, kurios procesorius veikia ne mažesniu nei 400 MHz dažniu. Vidinės atminties dydis bei galimybė naudoti išorines atminties korteles taip pat yra privalumas, nuo to taip pat priklauso veikimo greitis. Kadangi navigacija dažnai naudojama ir kaip mini kompiuteris, didesnė atmintis leidžia joje išsisaugoti nuotraukas, filmukus vaikams ar kitą svarbią informaciją.

Nepamirškite, kad visos išmaniosios funkcijos yra niekinės, jeigu jų negalite matyti. Todėl atkreipkite dėmesį į navigacijos ekraną. Standartas automobilinėms navigacijoms yra 3,5–5,5 colio įstrižainė. Jūrinės navigacijos paprastai būna kiek didesniais ekranais, tuo tarpu skirtos dviratininkams būna dar mažesnės. Rinkitės tokį ekraną, kuris bus patogus matyti informaciją.

Papildomos funkcijos yra viena iš kainos sudedamųjų dalių. Kuo navigacija brangesnė, tuo daugiau papildomų funkcijų ji turi, todėl verta įvertinti, ar visų jų tikrai reikia, jei neplanuojate siūlomų funkcijų naudoti, galbūt neverta permokėti? Viena iš vertingesnių funkcijų yra baterijos talpa. Didesnė talpa garantuoja komfortą važiuojant, nereikia laidukais junginėti prie automobilio elektros (galbūt ši funkcija jūsų automobilyje neveikia) ar rūpintis akumuliatoriaus galia tuomet, kai žygiuojate pėstute ar važiuojate motociklu. Kita praktiška funkcija yra TMC. Tai sistema nurodanti kliūtis kelyje: avarijos, kamščiai, kelio taisymo darbai. Ši sistema leidžia pasirinkti trumpiausią ir greičiausią maršrutą bei išvengti bereikalingo stovėjimo kamščiuose.

Apibendrinant, GPS imtuvai išties palengvina mūsų gyvenimą ir keliones. Taigi, jei dar galvojote, kad išsiversite su kompasu, nebevarkite – laikas išbandyti navigaciją ir mėgautis kelionėmis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!