Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/58145/televizoriu-ateitis-oled-technologija/spausdinti/

Televizorių ateitis – OLED technologija?

Publikuota: 2017-01-31 07:15
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Kai nusiperkate naują televizorių, džiaugiatės, jog išsirinkote vieną geriausių ir kokybiškiausių modelių, kurie yra rinkoje. Prieš pirkdami konsultuojatės, skaitote atsiliepimus ir išsirenkate jūsų (kartais ir parduotuvės konsultanto) nuomone geriausią televizorių. Ar tikrai geriausią? Taip galvojate, kol nepamatote televizoriaus su dar geresniu ir kokybiškesniu ekranu.


Kai nusiperkate naują televizorių, džiaugiatės, jog išsirinkote vieną geriausių ir kokybiškiausių modelių, kurie yra rinkoje. Prieš pirkdami konsultuojatės, skaitote atsiliepimus ir išsirenkate jūsų (kartais ir parduotuvės konsultanto) nuomone geriausią televizorių. Ar tikrai geriausią? Taip galvojate, kol nepamatote televizoriaus su dar geresniu ir kokybiškesniu ekranu. Dar visai neseniai geriausiomis vadintos technologijos vietą užleidžia naujesnėms.

Tai vyksta taip greitai, jog po metų ar net po kelių mėnesių nuėję į tą pačią parduotuvę supratote, kad jūsų turimas LED televizorius rodo ne taip ryškiai ir gražiai kaip OLED technologijų prigrūsti televizoriai.

Kas yra OLED technologija? OLED terminas reiškia „organinius šviesos diodus“. Svarbus žodis „organiniai“ – būtent tokie diodai elektros srovės pagalba patys skleidžia šviesą, todėl jiems nereikia papildomo apšvietimo (priešingai nei LCD ar LED televizoriai).

Televizorių ateitis – OLED technologija?

Kokie šios technologijos privalumai:

  • OLED technologijos pagalba juoda spalva tampa juodesne, šviesa šviesesne;
  • Sunaudoja mažai energijos, nes patys šviesos diodai spinduliuoja šviesą;
  • Plonas dizainas. Storis matuojamas milimetrais;
  • Platus žiūrėjimo kampas;
  • Greičiausias reakcijos laikas (neatsilieka greitai rodomi judesiai (ang. „motion lag“ ar „motion blur“).

Neseniai pasibaigusioje didžiausioje technologijų parodoje CES 2017 LG pristatė savo flagmaną – „LG W7“. Pavadinime yra W raidė ne be priežasties – ji simbolizuoja žodį „wallpaper” (paveikslas), nes šio televizoriaus storis įspūdingas – 2,6 mm. Daugeliu atvejų šis televizorius plonesnis už paveikslus, kabančius jūsų namuose.

Kompanija savo kūrinį apibūdina kaip ploniausią, lengviausią ir gražiausią televizorių planetoje. Galbūt ji teisi, nes šiuo atveju žodyje „televizorius“ nėra vietos kolonėlėms, įvairioms jungtims ir net ne visos elektronikos dalys sudėtos į šį „televizorių“. Kodėl? Todėl, kad į 2,6 mm storio ekraną neįmanoma sutalpinti garso kolonėlių ir kai kurių elektronikos dalių. Visa tai sumontuota į priedą „SoundBar“, kuris su ekranu susijungia plonu laideliu. Įjungus televizorių iš priedo stilingai išlenda garso kolonėlės, iš kurių garsas sklinda į viršų ir atsimušęs nuo lubų sudaro įspūdį, kad garsas sklinda iš viršaus. Televizorius prie sienos tvirtinamas magnetų pagalba, todėl jis „susilieja“ su aplinka, nes nėra tarpo tarp sienos ir televizoriaus. Televizoriuje veiks „Web OS 3.5“ versija, kurios viena iš naujų galimybių – „kalbėti“ su namų apyvokos daiktais, turinčiais „LG Signature“ technologiją. „LG W7“ bus 77 ir 65 colių modeliai. Sklinda gandai, kad tokie televizoriai kainuos nuo 8000 eurų, nors oficialiai kainų dar niekas neskelbia.

CES parodoje kompanija SONY į OLED televizorių rinką įžengė su „Bravia A1“. Daugelis atkreipė dėmesį ne į ryškų 4k ekraną, kurio kokybė kaip ir kitų OLED televizorių nepriekaištinga. Tiksliau reiktų sakyti, jog akys netikėjo, ką girdi ausys – kolonėlių šiame televizoriuje tiesiog nėra. Garsas sklinda iš stovo ir pačio ekrano(!). Stovas sukuria žemus dažnius, ekranas vibruoja kurdamas garsą. Įspūdinga. Tiesa, šio televizoriaus nepakabinsime ant sienos, bet to daryti nereikia. SONY nori atkreipti tų pirkėjų dėmesį, kuriems televizoriaus kabinimas ant sienos nėra būtinybė. Pasak gamintojų ši technologija leidžia panaikinti garso ir vaizdo nesuderinamumą – garsas sklinda iš ten, kur atsiranda vaizdas.

Pabaigoje reiktų pasakyti OLED trūkumus, bet to nedarysime. Kodėl? Tokių tiesiog nėra. Vienintelis minusas – didesnė nei kitų technologijų televizorių kaina, bet ką tik atsiradus LCD ir plazma televizorių kainos taip pat kandžiojosi. Šiuo metu OLED technologijos televizorius galima įsigyti nuo 1200 EUR. „LG W7“ ir „Sony Bravia A1“ rinkoje pasirodys 2017 m. pavasario pabaigoje – vasaros pradžioje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!