Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/3646/pakalbekime-apie-high-definition-audio/spausdinti/

Pakalbėkime apie „High Definition Audio“

Publikuota: 2006-03-30 07:49
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Artūras Vedrickas
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija – PC World

„High Definition Audio“, arba „Azalia“ kodiniu pavadinimu žinomas „Intel“ sukurtas garso apdorojimo standartas, yra skirtas pagrindinių plokščių lustų rinkiniams. Ši naujovė užtikrina puikią kompiuterių sistemų, kuriose nėra papildomos garso plokštės, garso kokybę. Visi nauji „Intel“ lustų rinkiniai, kuriuose įrengta „PCI Express“ magistralė, gali pasižymėti „HD Audio“ privalumais.


„High Definition Audio“ (HD Audio), arba „Azalia“ kodiniu pavadinimu žinomas „Intel“ sukurtas garso apdorojimo standartas, yra skirtas pagrindinių plokščių lustų rinkiniams. Ši naujovė užtikrina puikią kompiuterių sistemų, kuriose nėra papildomos garso plokštės, garso kokybę.

Visi nauji „Intel“ lustų rinkiniai, kuriuose įrengta „PCI Express“ magistralė (pvz., i925), gali pasižymėti „HD Audio“ privalumais. Šis standartas išsiskiria dviem naujovėmis – daugiakanalio transliavimo bei aukštos kokybės garso atkūrimo galimybėmis.

Pavyzdžiui, galima žiūrėti DVD filmą per projektorių, sujungtą su kompiuteriu, ir tuo pat metu be jokių trukdžių kalbėtis „Skype“ interneto telefonijos programa ar kitame kambaryje klausytis muzikos.

Iki „HD Audio“ aukštos kokybės garsą užtikrino tik pagrindinėje plokštėje įrengtas atskiras garso sistemos valdiklis (pvz., VIA kompanijos „Envy24“). Pagrindinės plokštės, į kurią įdiegtos „HD Audio“ funkcijos, pietinis lustas („South Bridge“) gali pats atkurti aukštos kokybės garsą. Taigi nereikia atskiro valdiklio, didinančio pagrindinės plokštės kainą.

Tiesa, „HD Audio“ reikalingas specialus kodavimo lustas. Laimei, jis nėra brangus, palyginti su visaverčiais garso valdikliais. Puikus tokio lusto pavyzdys – „C-Media 9880“ kodekas, suderinamas su „Intel“ „HD Audio“ standartu.

„HD Audio“ standartą „Intel“ pristatė drauge su bendrove „Dolby Laboratories“, sukūrusia trijų pakopų garso techniką: „Dolby Sound Room“, „Dolby Home Theater“ ir „Dolby Master Studio“. Šiuos reikalavimus atitinkanti įranga pritaikyta skirtingoms vartotojų grupėms ir jų poreikiams.

„Dolby Sound Room“ – du garso kanalai, pagrįsti „Dolby Virtual Speaker“ ir „Dolby Head Phones“ technologijomis. Pritaikius „Dolby Pro Logic II“ standartą, 5.1 sistemos darbas modeliuojamas naudojant tik du garsintuvus. Signalo ir triukšmo lygio santykis („signal-to-noise ratio“) yra ne mažesnis kaip 75 dB.

„Dolby Home Theater“ – šešių kanalų garso sistema (5.1), veikianti pagal „Dolby Pro Logic II“ technologiją. Jos signalo ir triukšmo lygio santykis yra ne mažesnis kaip 85 dB.

„Dolby Master Sturio“ – aštuonių kanalų garso sistema (7.1), veikianti pagal „Dolby Pro Logic IIx“ ir „Dolby Digital Live“ technologijas. Jos signalo ir triukšmo lygio santykis yra ne mažesnis kaip 95 decibelai.

Vienas didžiausių „Dolby Pro Logic II“ technologijos privalumų tas, kad galima mėgautis 5.1 ar 7.1 sistemos garsu net ir tada, kai garso šaltinis turi tik du garso kanalus (pavyzdžiui, klausantis garso CD muzikos įrašų). Tai užtikrina patentuoti „Dolby“ garso filtrai.

Pasitelkus „Digital Live“, muzikos įrašus galima transliuoti belaidžiu ryšiu, pavyzdžiui, į kitame kambaryje esančius garsintuvus. Dairantis pagrindinės plokštės, reikėtų atkreipti dėmesį į sistemos lygį ir rinktis savo turimą garso aparatūrą atitinkančią sistemą.


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!