Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/10282/2008-ieji-led-diodai-zengs-i-musu-kompiuterius-ir-namus/spausdinti/

2008-ieji: LED diodai žengs į mūsų kompiuterius ir namus?

Publikuota: 2008-01-27 07:38
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Vygintas Kunigėnas
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt

Dažnas ekspertas teigia, kad drąsesnių naujovių 2008-aisiais bus netgi daugiau nei buvo šįmet. Jei kalbėti apie technologijas plačiąja prasme, tikrai nemažai ateities dalykėlių siejami su LED diodų naudojimu. Jiems planuojama užkabinti viską, pradedant monitorių skystų kristalų ekranų apšvietimu, baigiant įdarbinimu vietoje tradicinių elektros lempučių.


Miestams ir vitrinoms visame pasaulyje pasipuošus žibančiomis girliandomis kaip niekad daug kalbama ne tik apie tai, ką iš technologinių daikčiukų būtų galima padovanoti, bet ir apie mūsų už kampo laukiančias ateities technologijas. Daugelis sutinka, kad kiek tai liečia IT sritį, kiti metai tikrai nebus ramesni už šiuos, dažnas ekspertas teigia, kad drąsesnių naujovių 2008-aisiais bus netgi daugiau nei buvo šįmet.

Jei kalbėti apie technologijas plačiąja prasme, tikrai nemažai ateities dalykėlių siejami su LED diodų naudojimu. Jiems planuojama užkabinti viską, pradedant monitorių skystų kristalų ekranų apšvietimu, baigiant įdarbinimu vietoje tradicinių elektros lempučių.

LED diodai iš tiesų nėra didelė naujiena – jie buvo išrasti dar 1962 metais. Po daugybės metų elektronikos rinkoje jau 2008 metais jiems planuojamas spartus paplitimas į kitas sritis. Kas pasikeitė, kad LED staiga imami taip plačiai naudoti? Ogi medžiagos, iš kurių jie gaminami. Sukurta daugybė naujų junginių, kuriuos galima panaudoti LED diodams gaminti bei tobulinti – priversti juos šviesti dar ryškiau, skirtingomis spalvomis, suvartojant dar mažiau energijos.

Po truputėlį į naujų automobilių žibintus jau žengiantys LED kitais metais turėtų pasirodyti ir daugybėje kitų sričių. Tikėtina, jog išvysime pirmus monitorius, kurie turbūt nebus labai vykę, bet ekrano apšvietimui juose visgi bus panaudoti LED. Tuo tarpu mokslininkai kalba apie dar drąsesnę viziją – LED diodus jie mato kaip tradicinių apšvietimo lempučių pakaitalą.

Dabartinės kaitrinės lemputės šviesa paverčia tik 5 % sunaudojamos energijos, tuo tarpu LED diodų efektyvumas siekia 40 %. Rezultatas – sunaudojama mažiau energijos, šviesos daugiau, ilgaamžiškumas taip pat gerokai didesnis. Vienintelis trūkumas pritaikant LED diodus buityje – didesnė jų kaina bei tai, jog jie šviečia aiškia balta šviesa, kuri dėl daugelio priežasčių laikoma ne pačia jaukiausia. Visgi galima tikėtis, kad mokslo raida kainos bei šviesos atspalvio problemą išspręs, juolab kad bent jau JAV planuoja per artimiausia dešimtmetį kaitrinių lempučių atsisakyti išvis. Taigi, panašu, kad kitąmet daug girdėsime ne tik apie LED panaudojimą auto bei IT pramonėje, bet ir apie diodų žygį į mūsų namus.

Dar vienas galimas LED technologijų panaudojimas, nors ir skamba tikrai keistai, yra geriamojo vandens badaujančioms šalims ruošimas. Dabar vanduo valomas naudojant brangius bei pavojingus sveikatai elementus, tuo tarpu mokslininkai mano, kad juos galėtų pakeisti stiprios ultravioletinių spindulių lempos. Jų sutelktos šviesos srautas galėtų nužudyti daugelyje gerti netinkančiame vandenyje esančių bakterijų ir virusų.

LED diodai čia naudingi tuo, jog tradicines lemputes naudojančios vandens valymo UV šviesa sistemos yra griozdiškos, sunkiai transportuojamos, tuo tarpu panaudojus UV LED diodus, jos galėtų ženkliai sumažėti. Kembridžo universiteto tyrėjos daktarės Rachel Oliver teigimu, jau kitais metais turėtų būti rastas būdas nebrangiai gaminti UV LED diodus, na o tai paskatins vandenį valančių sistemų raidą.

R. Oliver teigimu, po 10–20 metų visame pasaulyje LED diodai bus naudojami ten, kur šiandien jų pritaikymą daugeliui net sunku įsivaizduoti. Namų apšvietimas, buitinė technika, net drabužiai – atrodytų, LED diodai tinka viskam.

Net jei šių planų išsipildymo tektų gerokai palaukti, panašu, kad senų gerų LED diodų prisikėlimas naujam gyvenimui greitu laiku taps itin svarbiu įvykių technologijų pasaulyje. Trūksta labai nedaug – kiek optimizuoti gamybos sąnaudas, sukurti keletą vykusių, dėmesį patraukiančių produktų ir štai – nė patys nepastebėsime kaip liuminescencines lempas mūsų nešiojamų kompiuterių ekranuose pakeis LED diodai, o perdegus lemputei pirksime ne 100 W bumbulą, o tik mažą stiklinį dioduką.


Games.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!