Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/radiotechnika/2841/r1asp-radijo-stoties-galios-stiprintuvas/spausdinti/

R1ASP radijo stoties galios stiprintuvas

Publikuota: 2005-12-12 11:57
Tematika: Radiotechnika
Tipas: Vidutiniška
Aut. teisės: ©Žurnalas „Radio“
Inf. šaltinis: Žurnalas „Radio“

Lempinės technikos mėgėjams siūlomas iki 300 W galios lempinis transiverio stiprintuvas. Schema buvo publikuota žurnale „Радио“ Nr. 2, 2005 m.


Vertė Andrius Vaičeliūnas.
Лаповок Я. Усилитель мощности радиостанции R1ASP. – Радио, 2005, № 2, с. 64–66.

Principinė elektrinė schema

Pagal Eugenijaus (RX3AX) patarimą, stiprintuve (1 pav.) panaudotos lempos 6П45С (jos buvo naudojamos paskutinių lempinių televizorių eilučių skleistinėje, kurie dabar išmetami, todėl lempas lengva įsigyti). Visi lempų tinkleliai, išskyrus valdančiuosius, sujungti tarp savęs, kas supaprastina schemą ir užtikrina gerą stiprintuvo linijiškumą.


1 pav. Stiprintuvo principinė elektrinė schema (padidinti)

Lempų anodinės grandinės maitinasi nuo tinklo įtampos dvejintuvo (600 V esant 1 A srovei), todėl visos grandinės, susijusios su tinklu, izoliuotos nuo likusių stiprintuvo grandinių, įskaitant įžemintą korpusą ir išėjimo П-kontūro detales, aukšto dažnio transformatoriais T2, T3. Viso 90 W galios jėgos transformatorius T1 maitina lempų 6П45С kaitinimo grandinę ir du žemavolčius lygintuvus, apskaičiuotus –24 V įtampai (komutacijos priėmimas-perdavimas relei) ir +12 V (stiprintuvo valdymo nuo transiverio relei). Valdymas atliekamas užtrumpinant grandinę nuo lizdo X2 į transiverio korpusą, sujungtą su stiprintuvo korpusu.

Nesant „Valdymas“ signalo iš transiverio (lizdas X2), relė K1 atjungta ir ja valdomos relės K2 ir K3 pajungia anteną prie transiverio, apeinant stiprintuvą. Tuo pat metu –24 V įtampa per relių K2 ir K3 apvijas uždaro stiprintuvo lempas priėmimo režime.

Netiesioginis įtampos dvejintuvo jungimas į tinklą tikrai „išmuša kamščius“ paleidžiamąja srove, juk išlyginančių kondensatorių talpa siekia 2000 μF! Todėl stiprintuvo jungimas atliekamas palaipsniui: perjungėjui SA1 pereinant iš kairės pagal schemą padėties „išjungta“ į vidurinę padėtį įsijungia transformatorius T1 (kaitinimas), o anodinės įtampos lygintuvas pasijungia prie tinklo per rezistorių R1, apribojantį įtampos dvejintuvo kondensatorių užsikrovimo srovę. Po kurio laiko (pakanka sekundės dalies) kondensatoriai užsikrauna ir perjungėjas SA1 pereina į dešiniąją padėtį „darbas“.

Detalės ir konstrukcija

Pagal aprašytą schemą, stiprintuvą pavyko surinkti nedideliame korpuse, pagal dydį panašų į mažagabaritį transiverį IC-746PRO. Įėjimo aukšto dažnio transformatorius T2 padarytas iš 8 mm vidinio skersmens ir apie 100 mm ilgio koaksialinio kabelio atraižos. Vidinis laidas su izoliacija pašalinamas, kabelis sulenkiamas kaip „U“ raidė ir ant jo pečių užmauta po du toroidinius magnetolaidžius K16×8×4 (žiedas) iš ferito su magnetiniu pralaidumu 1000. Kabelio viduje perleista dvi vijos 0,5 mm2 ploto laido МГТФ – tai pirminė apvija, o kabelio dangalo išvadai sudaro antrinę transformatoriaus apviją.

Išėjimo aukšto dažnio transformatorius T3 suvyniotas ant trijų kartu sudėtų magnetolaidžių М60-ВНП-2 išoriniu diametru 32 mm ir turi 3×6 vijas. Vyniojimas atliekamas trimis lygiagrečiais 0,5 mm2 laidais МГТФЛ su dviguba izoliacijoje (ftoroplasto paviršiuje yra dangalas iš lavsano siūlų). Vidurinis laidas sudaro įėjimo apviją, o du nuosekliai sujungti kraštiniai laidai – išėjimo apviją.

Kintamos talpos kondensatoriai C13 išrinkti su 1 mm tarpu tarp plokštelių, C14 – su 0,5 mm tarpu.

Išėjimo П-kontūro ričių duomenys tokie: L4 yra 20 mm skersmens, o apvijos ilgis 30 mm. Ji suvyniota iš 3 mm varinio laido ir turi 7 vijas su išvadu nuo 5 vijos, skaičiuojant nuo „karšto“ (viršutinio pagal schemą) laido. Ritė L5 suvyniota ant 50 mm skersmens karkaso ПЭЛ (ПЭВ ir t. t.) 1,5 laidu. Ją sudaro 6 vijos iki pirmojo išvado (skaičiuojant nuo viršutinio pagal schemą išvado), suvyniotos su 3 mm žingsniu, po to dar 6 vijos su 3 mm žingsniu iki antrojo išvado, dar 6 vijos su 2 mm žingsniu iki trečiojo išvado ir paskutinės 19 vijų taip pat su 2 mm žingsniu.

Relė K2 – РПВ2-7 24 V įtampai, K3 – galinga relė iki 3 A srovei su leistina įtampa tarp kontaktų 500 V. Relė K1 – 12 V įtampai su suveikimo srove iki 0,5 A (apribota transiverio valdymo grandinės leistina srove).

Tinklo transformatorius T1 naudojamas TПП285 tipo, kurį galima nesunkiai įsigyti radijo prekių parduotuvėse.

Stiprintuvo montažas ypatybių neturi – įėjimo (katodinės) ir išėjimo (anodinės) grandinės turi būti išsklaidytos erdvėje ir ekranuotos viena nuo kitos, kad išvengtume savižadinimosi. Koaksialiniai lizdai XW1, XW2, valdymo lizdas X2 ir tinklo lizdas X1 išdėstyti ant galinės dėžės sienelės. Į priekinę panelę išvesti П-kontūro derinimo elementai (kintamos talpos kondensatorių C13, C14 blokų ir perjungėjo SA2 rankenėlės), matavimo prietaisai PA1 (anodinis ampermetras), PV1 (išėjimo įtampos voltmetras) ir tinklo perjungėjo SA1 rankenėlė. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į visų grandinių, kurios per anodinį lygintuvą susijusios su tinklu, izoliaciją nuo stiprintuvo korpuso, o taip pat į aukšto dažnio transformatorių T2 ir T3 izoliaciją tarp apvijų.

Dirbant su stiprintuvu, palaikoma sudėtinė iki 1 A lempų 6П45С anodinė srovė (kontroliuojama ampermetru PA1), reguliuojant transiverio išėjimo galią. Dėl to stiprintuvo išėjimo galia visuose diapazonuose nuo 10 iki 80 m siekia 300 W.


Žurnalas „Radio“
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!