Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/maitinimas/12613/maitinimo-saltiniai/spausdinti/

Maitinimo šaltiniai

Publikuota: 2008-08-06 14:46
Tematika: Maitinimo šaltiniai
Tipas: Paprasta
Autorius: el. paštas Ligitas M.

Pirmosios dvi schemos – tai nereguliuojami, nuolatinės įtampos maitinimo šaltiniai: pirma schema – kaip iš turimos vienpoliarės įtampos padaryti dvipoliarę įtampą ir antras variantas – kuomet turimas transformatorius su dvejomis įtampomis. Trečias variantas yra reguliuojamas vienpoliarės įtampos maitinimo šaltinis.


Pateikiame keletą paprastų maitinimo šaltinių, skirtų gauti dvipoliarią ir vienpoliarią įtampą.

Pirmame variante pateikta schema, kaip iš turimos vienpoliarės įtampos padaryti dvipoliarę įtampą. Turint 24 V transformatorių schemos išėjime gausime apie +/- 16 V, kadangi didelės talpos kondensatoriai su diodais išlygina kintamą įtampą. Diodų tiltelis parenkamas pagal turimą transformatoriaus galingumą. Rezistorių galingumas yra 0,5–1 W ribose, kondensatorių darbo įtampa parenkama didesnė nei šaltinio duodama išėjimo įtampa.

Antras variantas, kuomet turimas transformatorius su dvejomis įtampomis. Šio tipo maitinimai gali būti didelio galingumo ir skirti galios stiprintuvų maitinimui. Detalės perkamos atsižvelgiant į darbo įtampą ir galingumą.

Trečias variantas yra reguliuojamas vienpoliarės įtampos maitinimo šaltinis. Šis maitinimo šaltinis yra tinkamas maitinti įvairiems prietaisams reikalaujantiems skirtingų įtampų. Išėjimo įtampa yra filtruojama ir reguliuojama nuo 1,2 iki 30 voltų ir gali atiduoti net 5 amperų srovę. Prietaisas lengvai pagaminamas. Esant reikalui, galima prisijungti voltmetro skalę, leisiančią matuoti išėjimo įtampą.

Detalių sąrašas:

C1 – 10000 uF, 40 V elektrolitinis kondensatorius
C2 – 100 uF, 50 V elektrolitinis kondensatorius
C3 – 0,1 uF
C4 – 0,01 uF
R1 – 5K0 potenciometras (tiesinis)
R2 – 240 omų. 0,25 W rezistorius
U1 – LM338K, 1,2 – 30 V, 5 A reguliatorius
BR1 – 10 A 50 V diodinis tiltelis
T1 – 24 V, 5 A transformatorius

Pastaba! U1 reguliatorius turi būti montuojamas ant vidutinio dydžio šilumą sklaidančio radiatoriaus. Galima sumontuoti nedidelį ventiliatorių vėsinimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!